Dünya ‘Yaşananlar korkunç bir hata’

‘Yaşananlar korkunç bir hata’

22.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, Riyad yönetiminin, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğünü ve cesedinin nerede olduğunu bilmediğini iddia etti. Fox News’a konuşan Cubeyr, Suudi gazetecinin ailesine başsağlığı dileklerini iletirken, Kaşıkçı’nın ölümün korkunç bir hata olduğunu ifade etti. Suudi dışişleri bakanı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın cuma günkü ifşaat öncesinde Kaşıkçı olayıyla ilgili yaptığı açıklamanın, gazetecinin ölümüyle ilgili bilgi eksikliğine dayandığı savundu.

‘Yaşananlar korkunç bir hata’

İki üst düzey yetkilinin görevden alınmasının “uzun bir yolculuğun ilk adımı” olduğunu ifade eden Cubeyr, “Riyad, her taşı ortaya çıkarmaya kararlı. Tüm gerçekleri tespit etmeye kararlıyız, bu cinayetten sorumlu olanları cezalandırmaya kararlıyız ve bunun gibi bir şeyin asla bir daha gerçekleşmemesini sağlamak için istihbaratla ilgilenen kurumun, denge ve denetim mekanizmalarının doğru işlediğinden emin olmaya kararlıyız” dedi. El Cubeyr, Kaşıkçı’nın öldürülmesini “bir hata, bir suç” olarak nitelerken, “Bunun sorumluları cezalarını çekecek. Bu kontrolsüz bir operasyondu. Bazı kişilerin kendilerine tanınan yetkileri aştıkları, Kaşıkçı’yı konsoloslukta öldürerek hata yaptıkları bir operasyondu ve bu kişiler, bunu gizlemeye çalışıyor” diye konuştu. Riyad’ın, Türk yetkililerin söyledikleri ve Suudi gazetecinin öldüğünü kanıtladıkların ileri sürüldüğü ses kayıtlarını duymadığına dikkat çeken Suudi bakan, “Medyada birçok spekülasyon gördüm. İnsanları dikkatli olmaya, Suudi Arabistan ve Türkiye’deki soruşturmanın tamamlanmasını beklemeye çağırıyorum. Sonuçlar ortaya çıktıktan sonra gerçeği biliyor olacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

El Cubeyr, Suudi Arabistan ile ABD arasındaki ilişkinin, Kaşıkçı’nın ölümü nedeniyle oluşan gerilim yüzünden etkilendiğini dile getirdi, ülkesine yaptırım uygulanması konusunda ısrarcı davranan ABD Kongre üyelerini de “önce gerçekleri beklemeye, ardından sonuçları yorumlayıp tutumlarını belirlemeye” çağırdı.