Gündem Yaşayan kent Beypazarı hakkında bilinmesi gerekenler

Yaşayan kent Beypazarı hakkında bilinmesi gerekenler

24.04.2018 - 14:45 | Son Güncellenme:

Beypazarı tarihi ve kültürel yapısı ile geçmişle günümüz arasında köprü niteliğinde bir kenttir. Şehre ilk adımlarınızı attığınızda sizi Safranbolu evleri ile benzerliği dikkat çeken eski Osmanlı evleri karşılar. Bununla beraber Beypazarı’nın ününe ün katan yöresel yemeklerini de unutmuyoruz. Her gün birçok yerden bu yemekleri yemek, mimari yapısını görmek için şehre birçok insan akın etmektedir.

Yaşayan kent Beypazarı hakkında bilinmesi gerekenler

Gezilecek ve görülecek yerler nerelerdir?

Haberin Devamı

1. Yaşayan Müze

Yaşayan Müze Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunur ve 19.yüzyılda Abbaszade Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı mimarisini gözler önüne seren en güzel yapılardan biridir. Ev, günümüzde müze işlevi görmektedir. Dış mimarisi bir yana, iç mimarisi de dikkat çekici güzelliktedir. Çoğu müzede yasak olan fotoğraf çekmek bu müzede yasak değildir, müzeye girdiğinizde istediğiniz kadar fotoğraf çekip anı bırakabilirsiniz. Ayrıca giriş ücreti de sadece 7 TL dir. Müzede birçok aktivite de yer almaktadır; ebru, hat sanatı, ıhlamur baskı, Türk kahvesi, Türk masalları anlatımı (kişilerden veya teknolojik cihazlardan), Hacivat ve Karagöz perde gösterimi gibi... Aktiviteler sayesinde, insanlar buraya gelip vakitlerini hoş bir şekilde değerlendirebilmektedirler. Müze, Türk kültürünü koruma açısından önemli bir yapıdır.

Haberin Devamı

2. Aladdin Sokak

Aladdin Sokak Beypazarı’nın renkli bir sokağıdır. Sokağı saran eski Osmanlı evleri, taştan yapılmış yollar ve konaklar ziyaretçilerini beklemektedir. Tabii ki bu sokaktaki stantları, gümüş dükkânlarını unutmamak gerekir. Gümüş işçiliği Beypazarı’nda önemli bir yere sahiptir. Stantlarda ise yerli halk ev makarnalarını, el işlerini, takılarını ve tarhana gibi lezzetlerini sergileyip ve satmaktadırlar. Aladdin Sokak bu yüzden özellikle hafta sonları çok kalabalık olabilmektedir. Aladdin Sokağından biraz aşağı gittiğinizde ise farklı bir lezzet olan Beypazarı kurusu ile karşılaşacaksınız. Sokaktan aşağı inerken birçok satıcı size leziz tarçınlı Beypazarı kurusunu uzatacaktır; almadan geçmeyin, yediğinize pişman olmayacaksınız.

3. İnözü Vadisi

İnözü Vadisi’nde yemyeşil bitki örtüsüyle sizi ferah, bol oksijenli bir yer karşılamaktadır. Burada doğa yürüyüşleri sıkça yapılır. Ayrıca İnözü Vadisi’nde doğa manzarasına karşı birçok işletme bulunmaktadır. Arzu ettiğiniz takdirde, o işletmelerde yöresel yemeklerden tadıp, semaverde çayınızı içebilirsiniz. Etrafta birçok mağara bulunur; doğa ve macera seven bir yapınız varsa bu fırsatı kaçırmamanız önerilir.

Haberin Devamı

Beypazarı’nın enfes lezzetleri

Höşmerim sever misiniz? O zaman doğru yere geldiğinizi söyleyebiliriz. Çünkü höşmerim burada yaygın olarak yapılır ve bu tatlıyı gittiğiniz her işletmede sıkça bulabilirsiniz. Tatlı olarak bir de 80 gatlı baklavası vardır. Evet yanlış görmediniz; 80 katlı değil “gatlı”. Bu farklılıkta yerel halkın konuşma biçiminden kaynaklıdır. Yemeklerine gelecek olursak taş fırınlarda yapılan Beypazarı güveci hem gözünüzü hem midenizi yeterince doyuracaktır. Bunlara ilave olarak incecik üzüm yapraklarıyla sarılmış sarma, havuç lokumu (havuç çokça yetişir), Beypazarı sodası buranın meşhur tatlarındandır. Soda beypazarından çıkar ve beypazarına girdiğinizde sizi kocaman bir soda şişesi karşılayacaktır.