Yaşlandığımda görme problemi çekmek istemiyorum!

Karalahana ve ıspanağı sofranızdan eksik etmiyor ve bu bitkileri günlük 3 tabaktan fazla tüketiyor. Güneş ışığına maruz kalmıyor, sigara içmiyor iseniz bu yazının devamını okumanıza gerek yok! Neden mi?

Çünkü gözleriniz için yeterli olan LUTEIN adlı maddeyi alıyorsunuz demektir.

Yukarıda bahsettiğim ayrıntılara önem vermiyor iseniz emin olun ki yaşlandığınız zaman muhtemelen MAKULER DEJENERASYON yani SARI NOKTA HASTALIĞI sizi pusuda bekliyor olacaktır ki bu nedenle yazının devamını okumanızı öneririm.

Öncelikle yaşlandığımızda neden görme problemi yaşarız önce ona bir bakalım:

65 yaş ve üzeri yaşlara geldiğimizde yaşa bağımlı olan bir problem olarak karşımıza çıkan ve Sarı Nokta hastalığı olarak bilinen bu görme probleminin en belirgin sebebi gözümüzde retinanın merkezinde bulunan MAKULA yani sarı nokta adındaki noktanın hasar görmesidir. Bu bölge hasar gördüğünde tam olarak bir körlüğe yol açmaz, ancak yakın çalışmayı ve okumayı çeşitli optik yardımcı cihazlar olmadan imkansız hale getirebilir. Çünkü, makula gözlerimizde görmemizi, yüzleri tanımamızı, yazı yazmamamızı, araba sürebilmemizi sağlayan yani keskin görmeden sorumlu bölgedir. Bu hasarın tam olarak nedeni bilinmemekte birlikte serbest radikal oluşumunu tetikleyebileceğinden güneşten gelen UV ışınlarına maruz kalmak, hipertansiyon ve sigara gibi etkenlerin neden olduğu düşünülmektedir.

Haberin Devamı

Maküla dejenerasyonu yani Sarı Nokta hastalığının bir tedavisi yok ancak lazer cerrahi ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilmektir. Ancak şunu belirtmem gerekir ki hastalıkları tedavi etmenin en doğru yöntemi hastalıklardan korunmaktır. Bu yöntemde ancak doğru bir şekilde beslenmek vücudumuz için yeterli miktarda almadığımız maddeleri tamamlayıcılar ile tamamlamaktır.

Sarı Nokta Hastalığında LUTEIN adlı maddenin önemi nedir?

Lutein göz sağlığı için önemli mikrobesinlerden biridir. “Makuler pigment” olarakta anılan bu madde makulanın yani sarı noktanın bir ışık süzme ve antioksidan koruma sistemini oluşturmaktadır. Lutein’in retinada oldukça yoğun miktarda bulunması araştırmacıların dikkatini çekmiş ve yaptıkları çalışmalarda diyetlerinde LUTEIN içeren gıdaları yeterli miktarda tüketen kişilerdeki görme bozukluklarının, tüketmeyenlere oranla daha az olduğu tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

Yapılan bu tespitler ışığında görülmektedir ki, LUTEIN yaşa bağlı görme kayıplarında oldukça önemli bir yere sahip olup, ileride görme problemi yaşamamak, göz sağlığını korumak, bu problem yaşanıyor ise engellemek ve yavaşlatmak için kullanılması gereken önemli tamamlayıcılardan biridir.

Bunun yanı sıra retina hücreleri Omega-3-Yağ asitleri ( DHA ve EPA ) içeren fosfolipit adındaki yapılardan oluşmaktadır. O nedenle DHA ve EPA içeren tamamlayıcıları da kullanmanız gereken ürünler listesine eklemeniz oldukça faydalı olacaktır.

Göz sağlığınızı koruma altına alacak öneriler için Tıklayınız…