Gündem Yaşlı hastaların hekimleri dertli

Yaşlı hastaların hekimleri dertli

18.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

SGK’nın bazı uygulamalarından dolayı yaşlı hastalar ve geriatri uzmanlarının ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, “İlaç yazdırmak için yaşlıları başka uzmanlara göndermek durumunda kalıyoruz” diyor.

Yaşlı hastaların hekimleri dertli

Türkiye’de 100 yaşın üzerinde 4 bin 990 kişinin olduğunu, bunların 638’inin erkek, 4 bin 352’sinin ise kadınlardan oluştuğunu vurgulayan Karan, Türkiye’deki 659 bin kişinin 85 yaşından büyük olduğunu belirtti. Türkiye’de doğumda beklenen yaşam süresinin 78 olduğunu ve bu sürenin erkeklerde 75.3, kadınlarda 80.7 yıl olarak ölçüldüğünü kaydeden Prof.Dr. Karan, yaşlı hekimliğinde bazı sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını anlattı:

Haberin Devamı

“Yaşlıların çok fazla hastalığı var, büyük maddi kaynak gerektiriyor. Bizim hastalarımızın her birinde ortalama 5-6 hastalık var, ancak hekimlere ‘sen kaç tane hasta baktın’ diye ödeme yapıyorlar. Yaşlıların bakım hizmetlerinin genellikle yüzde 20 kadarını devlet karşılıyor. Diğer bakım hizmetleri vatandaş için büyük bir külfet oluşturuyor. Müfredatımızda bulunan ilaçları hekimlere öğretiyoruz ve hastaya yazacağız ama SGK ‘Bu ilacı sen yazamazsın’ diyor. Hastaları, ilaçlarını yazdırmaları için başka uzmanlara gönderiyoruz. SGK da bunlara tekrar bir ödeme yapıyor, hastaya da 2 iş oluyor. Bununla ilgili sıkıntı duyuyoruz.”

Yaşlılar için köy

Yıllardır yaşlı köyleri kurulmasıyla ilgili projelerin olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, “Aslında dünyada çok güzel örnekler bulunuyor. Bundan yıllar önce Marmaris’te benzer bir şey yapılacaktı. Ancak, yaşlıların sadece orada bir arada olması iyi bir şey değil, moral bozucu” dedi.