Gündem Yaşlılık kırığına kemik çimentosu

Yaşlılık kırığına kemik çimentosu

16.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Özellikle menopoz döneminden sonra birçok kadının korkulu rüyası olan kemik erimesi (osteoporoz) çok ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Yaşlılık kırığına kemik çimentosu

Türkiye Osteoporoz Derneği’ne göre, 50 yaş üzerindeki kişilerde yılda 24 bin kalça kırığı gerçekleşirken, bu kırıkların yüzde 75’i kadınlarda görülüyor. Kemik erimesine bağlı vertebra kırığı tedavisinde ‘kemik çimentosu’ adı verilen uygulama ise hastaların 2 günde ayağa kalkmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Konsültan hekim Op. Dr. Seçkin Sarı yöntemi anlattı: “Korse ve istirahate rağmen ağrısı devam eden hastalara çimentolama (vertebroplasti) dediğimiz yöntem uygulanıyor. Lokal anestezi altında kırık omura, ‘kanül’ dediğimiz kalın iğne ile floroskopi cihazı sayesinde girip kırığın içine kemik çimentosu sıkıyoruz. Bu işlemin en önemli iki özelliği; lokal anestezi altında yapılması ve işlemden hemen sonra hastanın ağrısının yüzde 70 azalması. Bu işlemden sonra hastalar sıklıkla ileri yaşlı oldukları için lokal anestezi olsa bile bir gece hastanede tutulurken, ertesi sabah yürütülüp taburcu ediliyorlar.”