Ekonomi Yatırım hamlesi!

Yatırım hamlesi!

18.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başta Avrupa merkezli olmak üzere dünyanın birçok bölgesinden yatırım kuruluşları, özel şirketler ve bankalar, 2018’le birlikte Türkiye’ye yönelik yatırım imzalarında harekete geçti

Yatırım hamlesi

Yatırım hamlesi
Türkiye’deki projeler için geçen yıl 1.5 milyar euro’luk kaynak ayıran Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti, “Türkiye’de bu yıl 1.5 milyar euro’nun üzerinde yatırımımız olacak” dedi. Türkiye ziyareti öncesinde konuşan Chakrabarti, “Türkiye bizim en büyük pazarımız. Türkiye’de son üç senede 5.4 milyar euro’luk yatırım yaptık. Bu çok büyük hacme sahip bir yatırım. 2017 yılı son üç senenin en düşük yatırım seviyesi olsa da farklı sektörlerde toplam 51 projeye 1.5 milyar euro yatırım gerçekleştirmişiz. Türkiye yatırımlarımızın portföyümüz içerisindeki payı bizim için son derece önemli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul etkisi

İstanbul’un bölgesel ve uluslararası bir finans merkezine dönüştürülmesi konusuna değinen Chakrabarti, şunları söyledi: “Bu hedef konusunda hiçbir şüphe yok. Borsa İstanbul net bir şekilde katalizör olmalı. Daha önce Moskova Borsası ile buna benzer bir konuda çalıştık. Bence Borsa İstanbul da bu yolda ilerleyebilir. Biz 2 yıl önce Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesi için yatırım yaptık. Bu yatırımın asıl amacı borsanın bölgesel bir merkez olma becerisini ilerletmekti. Kesinlikle İstanbul’un bölgesel bir finans merkezi olabileceğine, olması gerektiğine inanıyorum.”

Dünyaya örnek oldu

EBRD Başkanı Chakrabarti, dünyanın farklı yerlerinde uygulanan birçok projeyi önce Türkiye’de uygulayarak geliştirdiklerini belirterek, “Bunlara en iyi örnek kadın girişimcilere destek programı. Bu program kadın girişimcilerle Türkiye’de başladı. Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin yerel bankalar yoluyla kolaylaştırılması için yardımcı olduk. Bunu Türkiye’nin ardından 16 ülkede uyguladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk ihracına 3 kat talep

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), uluslararası piyasalarda 350 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli ve sabit faizli Eurobond ihracı gerçekleştirdi. 3 katın üzerinde talep gelen ihraca 1.1 milyar dolarlık alım yazıldı.

İngiltere, İsviçre, Almanya ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeden 135’in üzerinde yatırımcı talebi oldu. Yatırımcıların yüzde 40’ı daha önce TSKB ihraçlarında yer almayanlardan oluştu. Banka, bugüne kadarki en düşük faizli tahvil ihracına imza attığını bildirdi.

TSKB Genel Müdürü Suat İnce, “Yeni ihracımız yüksek talep gördü. Bu güvenden hareketle, 2018’de Türkiye ekonomisinin olumlu seyrini sürdüreceğine inanıyoruz” dedi.

2018 kalkınma yılı olacak

Kurumsal Yönetim Zirvesi’ne katılan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, “2017’nin 3. çeyreğindeki büyümeyle birlikte toparlandık. 2018 artık kalkınma yılı olacak” dedi. Karadağ, şöyle devam etti: “2017, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile toparlandı. Bankacılıkta sınırlara ulaştık. Mevduat kredi oranları dünya ortalamasının üzerine çıktı. Bu, sürdürülebilir bankacılık için riskler taşıyor. Şirketler için de riskler taşıyor. Çok başarılı şirketlerimiz için hisse ve borç doğru kullanıldığında bir kaldıraç. Ama ölçüyü kaçırdığınızda yönetilemez kur ve faiz riski oluyor.”

Haberin Devamı

‘Zirveyi’ bırakmadı

Global akrilik elyaf pazarının lider şirketi Aksa Akrilik, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) düzenlediği 8’inci Kurumsal Yönetim Ödülleri’nde, bu yıl da zirvenin sahibi oldu.

Hayata geçirdiği uygulamalarla Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu’nu 96.32’ye çıkaran Aksa Akrilik, Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi’nde yer alan 50 şirketi geride bırakarak üst üste ikinci kez birinci sırada yer aldı.

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, “Yenilikçi ürünlerle ekonomiye katma değer yaratan şirketimiz, sürdürülebilir yönetim anlayışıyla fark yaratıyor” dedi.

Yatırım hamlesi

DANİMARKALI DEV: ARTIK MERKEZ TÜRKİYE

2010’da Türkiye’ye adım atan Danimarkalı Hummel hızlı büyüyor. Geçen yıl Türkiye’de 45 yeni mağaza açan marka, 2023 için 1 milyar TL ciro hedefi koydu.
Hummel Dünya CEO’su Allan Vad Nielsen ve Hummel Türkiye CEO’su Zeynel Akbulut dün bir toplantı düzenleyerek, Hummel International’ın, Hummel Türkiye’nin başarısının ardından Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı da içeren çok geniş bir bölgedeki perakende yapılanmasının yönetimini Türkiye Hummel Merkezi’ne bırakma kararı aldığını duyurdu.

Allan Van Nielsen, Avrupa’nın birçok ülkesinin aksine Türkiye’deki iç pazara ve siyasete güvenlerinin şirket olarak tam olduğunu söyledi.

Üretimin tamamı yerli

Üretimin yüzde 100 Türkiye’de yapıldığını açıklayan Zeynel Akbulut ise, “2017’yi 300 milyon TL ciro ile kapattık. Yeni dönem için yatırım hedeflerimizi büyüttük” diye konuştu.