Ekonomi Yatırımcılar için cazibe merkeziyiz

Yatırımcılar için cazibe merkeziyiz

10.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son dönemde ülkemizin ekonomisine yönelik olumsuz algı oluşturma çabalarına dikkatinizi çekerim. Türkiye bu algı çabasının tam tersine tüm yatırımcıları cezbeden bir ülke olma özelliğini güçlendirerek sürdürüyor” dedi

Yatırımcılar için cazibe merkeziyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde Türkiye’nin hız kazanan ekonomisine yönelik olumsuz algı oluşturma çabalarına dikkati çekerek, “Türkiye, bu algı çabasının tam tersine, sahip olduğu büyük potansiyel yanında tüm yatırımcıları cezbeden bir ülke olma özelliğini güçlendirerek sürdürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası’nın kapanış etkinliğine katılan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Ülkemizin küresel sisteme entegre bir ekonomiye sahip olduğunu, burada iş yapan herkes aslında gayet iyi biliyor. Ülkemizde faaliyet gösteren, iç pazarla birlikte yurtdışına da üretim yapan, bunun için de yerli tedarik ağlarını kullanan yatırımcıların sayısının sürekli artması, net bir şekilde şunu ortaya koyuyor: Bu durumun girişimciler açısından anlamı, ülkemizde ortaklık kurabilecekleri, ürünlerini pazarlayabilecekleri, araştırma geliştirme kapasitelerinden yararlanabilecekleri çok sayıda ortak bulabileceklerdir. Ülkemizi hedef alan karalama kampanyalarının yeni bir vaka olmadığını bilirsek rahatlarız.”

Haberin Devamı

‘Türkiye’ye güvenin’

Girişimcileri bu tür kirli propaganda çalışmalarına aldırmadan Türkiye’ye güvenmeye davet eden Erdoğan, “İşte az önce ödülleri verdiğimiz girişimciler, sadece ülkemizde bazı semboller. Daha çok girişimcilerimiz var. Üretiyoruz, üreteceğiz. Evelallah bu yarışta öne çıkıyoruz ve çıkacağız. Bunun başka alternatifi yok. Küresel ekonomide rakiplerimiz ve dostlarımız elbette olacaklar. Büyümemize katkı veren dostlarımız, bizimle birlikte kazanacak, algı operasyonlarıyla bize çelme takmaya çalışan rakiplerimiz ise yalanlarının altında ezilip kalacaklardır” dedi.

Türk insanının, ne üretimle ne tasarımla, ne yenilikçilikle, ne de girişimcilikle bir sıkıntısı olduğunu kaydeden Erdoğan, “Şimdi bunları fiile dönüştürme zamanı” diyerek girişimci ve yatırımcılara seslendi. Erdoğan, “Türkiye orta gelir tuzağından ancak böyle kurtulur. Bizim yerimiz gelişmekte olan ülkeler değil, gelişmiş ülkelerdir. Sadece kendi insanımız değil bölgemiz ve dünyamızdaki mazlumların gözü ülkemizin üzerinde, gelişmesinde” diye konuştu.

Girişimciye destek olun

Erdoğan, uluslararası arenada Türkiye’nin yerini güçlendirecek girişimlerin önünü kamunun sunduğu desteklerle açtıklarını, ancak özel fonların da bu destekte önemli rol oynaması gerektiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özel fonların dünyada kayda değer bir meblağ topladığını biliyoruz. Özel sermaye fonları dünyada 4 trilyon dolarlık bir kaynağı yönetiyor. Gelecekte 15 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Diğer taraftan büyük şirketlerin kurduğu girişim sermayesi fonları dünya genelinde yılın ilk yarısında 14 milyar dolar yatırım yaptı. Ülkemizdeki şirketleriminiz de bu fonları kurarak girişimcilere yatırım yapmalarını bekliyoruz. Sadece maddi değil, tecrübeleri de aktarma fırsatı oluşturmaları lazım. Bu tecrübe aktarımı, gençlerin fırsatları görmelerini temin edecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖDÜL YAĞMURU

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İnovasyon ve İnovalig Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katıldığı törenle sahiplerini buldu.

Ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden alan İnovalig Şampiyonları şöyle sıralandı:

“İnovasyon Stratejisi’ kategorisinde Türkiye şampiyonu olan Farplas Oto Yedek Parça adına Üst Yönetici (CEO) Ömer Burhanoğlu, ‘İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü’ kategorisinde Türkiye şampiyonu Arzum Elektrikli Ev Aletleri adına Yönetim Kurulu Başkanı Talip Murat Kolbaşı, ‘İnovasyon Döngüsü’ kategorisinde Türkiye şampiyonu Temsa Global adına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ‘İnovasyon Kaynakları’ kategorisinde Türkiye şampiyonu Turkcell adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, ‘İnovasyon Sonuçları’ kategorisinde Türkiye şampiyonu VSY Biyoteknoloji adına Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Varlıbaş.”

Haberin Devamı

TİM İnovasyon Ödülleri kapsamında “Patent Liderliği Özel Ödülü” Arçelik AŞ’ye verilirken, ödülü şirket adına Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu aldı.

Çalık Holding’e layık görülen “Hizmet İnovasyonu Özel Ödülü”nü holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık alırken, “Açık İnovasyon Özel Ödülü” Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Cenk Alper’e verildi.
Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) “Girişim Finansmanı Özel Ödülü”nü bankanın Genel Müdürü Ümit Leblebici, THY’nin “İnovasyon Dönüşümü Özel Ödülü”nü şirketin Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı aldı.
Turkcell’in değer bulunduğu “İletişim İnovasyonu Özel Ödülü” ise Turkcell adına şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça’ya verildi.

Haberin Devamı

Etkinliğin sonunda Türkiye’nin farklı noktalarından gelen TEB Maker Çocuklar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, kendi fotoğraflarının yer aldığı (çocukların) Türkiye haritası hediye etti.

Sabancı’dan yerli elektrikli otobüs

Temsa tarafından üretilen MD9 electriCITY model elektrikli otobüs görücüye çıktı. Aracı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan test etti. Araç hakkında yetkililerden detaylı bilgi alan Erdoğan, daha sonra Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile birlikte Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nden Beşiktaş’taki Yıldız Sarayı’na kadar otobüsle gitti.

‘Fıtratımıza uygun’

İnovasyon ve girişimcilik kavramları için, “Ülkemizin fıtratına çok uygundur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘dolmuş’, ‘arabalı vapur’ gibi pek çok uygulamanın ‘Türk icadı’ olduğunu hatırlattı.

Dolmuşçuluğun nasıl ortaya çıktığına yönelik farklı rivayetler olduğuna değinen Erdoğan, 1929’daki ekonomik buhran döneminde müşteri bulmakta zorlanan bir taksicinin, Cağaloğlu’ndan ilk dolmuşçuluğu başlattığını belirterek, şunları söyledi:
“Aynı yönde giden dört müşterisine, hepsini birlikte taşımayı ve ücreti dörde bölmeyi teklif eder, müşteriler de kabul eder. İşi biraz daha büyütüp, Karaköy iskelesinden sabit bir ücretle Taksim’e müşteri taşımaya başlar. Giderek yaygınlaşır, işte sana dolmuş... Osmanlı döneminde Şirket-i Hayriye’ye yönetici olarak atanan Hüseyin Haki Efendi, yolcuları ve arabaları birlikte karşıya taşıyacak bir vapur projesi geliştirir.”

Erdoğan, “Dilimize yenilikçilik olarak çevrilen inovasyon ile fırsatları değerlendirmek olarak kullanılan girişimcilik ülkemizin fıtratına çok uygundur. Önemli olan ihtiyacı tespit etmek ve buna pratik, uygulanabilir, uygun maliyetli ve sürdürülebilir bir çözüm bulmaktır. İnsanımız öyle fikirler üretiyor ki bunların ticari alana taşınamıyor olması akıl alır bir şey değil. Anadolu’yu gezerken hayretler içinde kalıyoruz. Her biri oldukça önemli işler dört duvar arasında kalıyor. Sorun, bu işleri bireysel düzeyde bırakarak kurumsal hale getiremiyor olmamızda. Dünyada bu işler nasıl yapılıyorlarsa bizim de öyle yapmamız lazım” değerlendirmesini yaptı.

‘Küresel devrimin eşiğindeyiz’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bundan sonra yolculuğumuzu inovasyon olmadan, bilim olmadan, anlayış değişikliği olmadan sürdürerek dünyada bu alanlarda hakimiyet kurmak isteyen ülkelerle yarışamayız” dedi. Zeybekci, “Marka, patent yolunu kontrol etmeden bu yolu gidemeyiz. Toplum olarak, dünya olarak küresel bir devrimin eşiğindeyiz. Büyük fırsatlar ve tehditlerle dolu bir dönem. Gelecek birkaç on yıl veya birkaç beş yıl içinde, enerjide, ulaşımda, üretim ve tüketim alanlarında, dağıtımda, lojistikte, bankacılık ve finansmanda hiçbir şey aynı kalmayacak. Türkiye bu dönüşümü yakalarsa çağı yakalayacak, gerisinde kalmayacak, tarih sahnesinin altında kalanlardan olmayacaktır” dedi.

‘Büyük hedef için 3 unsur var’

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’yi daha büyük hedeflere götürecek üç unsurun; robotlar ve yapay zeka, uzay yarışı ve sosyal medya olduğunu söyledi.

Büyükekşi, “Yapay zeka ile çalışan bir robot, her dört senede verimliğini iki kat artırabiliyor. Bu teknolojilere yoğunlaşmalıyız. Yine iletişim amaçlı uydu göndermekten daha fazlasını yapmalı, uzay yarışı içerisinde olmalıyız. Üçüncü olarak da sosyal medya. Uygulamaların bağımlısı olmayın, geliştiricisi olun. Dahiyane hamleler yapın. İz bırakacak, marka olacak işlerin peşinde olun” diye konuştu.