Ekonomi Yatırımcıya 55 milyar liralık kefalet

Yatırımcıya 55 milyar liralık kefalet

19.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gelecek günlerde Hazine destekli kredi garanti sistemi kapsamında, geri dönüşlerden sağlanan 5 milyar lira ile birlikte toplam 55 milyarlık yeni kefalet imkanı yaratılacağını belirterek, “Bu limitin 3’te 2’si yatırım ve ihracata yönlendirilecek” dedi.

Yatırımcıya 55 milyar liralık kefalet

202 bin şirkete ulaştı

Haberin Devamı

Şimşek, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Aralık 2017 itibarıyla uygulama kapsamında kullandırılan kredi büyüklüğünün 218 milyar lirayı, verilen kefaletin toplam büyüklüğünün ise 199 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Bu uygulamadan 202 bin şirketin yararlandığını ifade eden Şimşek, kullandırılan kefalet tutarının yüzde 73’ünün KOBİ’lere, yüzde 27’sinin ise diğer işletmelere sağlandığını bildirdi. Şimşek, bu kapsamda ihracat kredilerinin payının yüzde 13, yatırım kredilerinin payının ise yüzde 3 düzeyinde gerçekleştiğini dile getirdi.

Tarım işletmeleri ve kadın girişimciler için de özel limitler ayrıldığına dikkati çeken Şimşek, “Yıl içinde ilave kefalet kullanımları da söz konusu olacak” dedi.

Haberin Devamı

Hazine destekli kredi garanti uygulamasına ilişkin yapılan ve 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren değişiklikle başta kredi geri dönüşleri sonrasında oluşan kefalet boşluğunun yeniden kullandırılması imkanı olmak üzere birtakım yeniliklere gittiklerini hatırlatan Şimşek, bu çerçevede uygulama esaslarını düzenleyen yeni bir protokol çalışmasını da tamamladıklarını söyledi.

Şimşek, “55 milyar lira tutarındaki kefalet limitinin tahsis esaslarını düzenleyen yeni protokolle bazı yararlanıcı grupların öncelikli olarak uygulamadan faydalanmasını hedefliyoruz” dedi. Şimşek, protokolün 22 Ocak’ta imzalanacağını belirtti.