Yaz aylarında kilo vermeye yardımcı 5 Besin, 5 tarif

Yaz aylarında, hem hafif hem de kilo verimine yardımcı besinlere daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü kilo vermek için yaz mevsimi en güzel dönemlerdendir. Metabolizmamız daha iyi çalışır, hareket etme şansımız daha fazladır ve sebze, meyvenin en bol olduğu zamandır. Bu mevsimde ki besinlerin en önemli ortak özellikleri ise lif oranı yüksek, antioksidan açısından zengin ve bolca vitamin mineral içeriyor olmalarıdır. Ben en favori 5 besini sizler için seçtim ve bu besinlerle yapabilceğiniz 5 tane de düşük kalorili ve pratik 5 tarif verdim. Diyetinize bu tarifleri eklemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

1. KABAK

Yazın tüm marketlerde ve pazarlarda kolaylıkla bulabileceğiniz hem ucuz hem de sağlık dolu bir besin. Lif ve mineral açısından çok zengin olan kabak, yaz aylarında kilo vermek isteyenler için çok iyi bir alternatif. Sindiriminizi kolaylaştırır ve metabolizmanızı hızlandırır. Diyet yaparken çorbasını, salatasını veya zeytinyağlı yemeğini tercih edebilirsiniz. Haftada 2 gün menüye eklemeyi unutmayın.

Domatesli Kabak Yemeği

4 orta boy kabak, 1 orta boy soğan, 2 orta diş sarımsak, 3 domates, 1 adet kırmızı kapya biber, tuz, pul biber, 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı; Soğanları ve kabakları küp küp doğrayın. Sarımsakları 4’ e bölün. Soğan, sarımsak ve kabakları tencerede birazcık çevirin. Üzerine kırmızıbiberi ve domatesleri doğrayın. En son baharatları ekleyin tekrar karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve pişmesine yakın 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin. Afiyet olsun.

2. AVOKADO

Avokado artık ülkemizde de tüketim sıklığı artan besinler arasında diyebiliriz. Özellikle kalp sağlığımızı koruyan avokadonun, kötü kolesterolü düşürücü ve kan lipitlerini düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Lif ve tekli doymamış yağdan zengindir. Aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır. Günlük beslenmenizde avokadoyu, salatalarınıza veya sandviçlerinize ekleyebilirsiniz. Diyet yaparken tokluk hissinizi arttıracak, omega-3 alımınıza katkı sağlayacaktır.

Lor Peynirli Avokado Salatası

Haberin Devamı

12 yaprak marul, 2 yemek kaşığı lor peyniri, 1/2 orta boy avokado, 1 orta boy kırmızı kapya biber, tuz, limon ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı; Tuz, limon ve zeytinyağını bir kapta karıştırın. Marulları ve kırımızı biberi doğrayıp zeytinyağlı sosla harmanlayın. En üzerine avokadoyu dilimleyip, lor peynirini ilave edin. Afiyet olsun.

3. KİRAZ

Çocukluğumda kulağıma küpe yaptığım kiraz, en sevdiğim meyveler arasındadır. Özellikle yaz aylarında ödem atmak için en çok tercih ettiğim meyvelerden diyebilirim. Aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür ve böbrekleri temizler. İçeriğinde bulunan ‘’Antosiyanin ‘’ sayesinde kalp damar sağlığını koruyucu özelliği vardır. Antioksidan oranı yüksektir. Hem cilt sağlığını korur, hem zayıflamanızı destekler. Ancak tüketim miktarı önemlidir. Yaklaşık 12 adet kiraz 1 porsiyon meyveye denk gelmektedir. Her gün kendinize kiraz sapı demleyerek ödemlerinizden kurtulabilirsiniz.

Kiraz Sapı Çayı

1 tutam kiraz sapı, 1 tutam beyaz çay, 1 tutam mate çayı, 1 kabuk tarçın, 1 dilim limon, 2 adet karanfil

Haberin Devamı

Yapılışı; 1 litre suya, kiraz sapı, beyaz çay ve mate çayını atıp 5-6 dk kaynatın. Demlendikten sonra içerisine limon, karanfil ve tarçını ilave edin. Afiyet olsun.

4. SALATALIK

Düşük kalorili ve su içeriği yüksek olan salatalık yaz aylarında elinize alıp özgürce tüketebileceğiniz sebzeler arasında yer alıyor. Su oranı yüksek olduğundan ödem atmanıza ve sindiriminizin düzenlenmesine yardımcı olur. İyi bir potasyum ve magnezyum kaynağı olduğundan aynı zamanda cilt sağlığını korur. İster salatalarınızda kullanın, isterseniz yoğurtla cacık yapın. İyi bi ara öğün alternatifi olarak da tercih edebilirsiniz.

Yoğurtlu Salatalık

2 orta boy salatalık, 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 diş sarımsak, nane, pul biber

Yapılışı; 2 orta boy salatalığı rendeleyin. Sarımsağı ezin ve yoğurtla karıştırın. Rendelediğiniz salatalığı sarımsaklı yoğurtla karıştırın. En üzerine nane ve pul biber ekleyin. Yanında 2 adet wasa veya galeta tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun.

5. SEMİZOTU

Omega 3 den zengin, düşük kalorili ve çok besleyici olan semizotu yaz aylarında vazgeçilmezimdir. 100 gramında sadece 32 kalori içeren bu sebzeyi diyet yaparken rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Lif oranı yüksek olduğu için kabızlık şikâyetlerinizi azaltır ve tokluk hissi verir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, A ve C vitamininden çok zengindir. Özellikle balık çok fazla tüketemiyorsanız, her gün sofranıza semizotu eklemeyi ihmal etmeyin. Salatalarınıza, yoğurdunuza katabilir veya kıymalı yemeğini yapabilirsiniz.

Hellim Peynirli Semizotu Salatası

1 bağ semizotu, 5-6 adet cherry domates, 1 orta boy salatalık, 4-5 dal taze reyhan, 1 tutam taze kekik, 3 dilim hellim peynir, 3 tüm ceviz, tuz, limon

Yapılışı; Semizotlarını ayıklayıp yıkayın. Kurutucuda kuruttuktan sonra içerisine reyhan, kekik ve salatalığı doğrayın. Sonra cherry domatesleri 2 ye bölüp ilave edin. Malzemeleri tuz ve limonla karıştırdıktan sonra en üstüne yağsız tavada kızarttığınız hellimleri doğrayın. Afiyet olsun.