Yaz Aylarında Nasıl Beslenmeli?

Haberin Devamı

Bugünlerde artan sıcak havanın etkisi ile insanların beslenme konusunda en fazla merak ettiği konuların başında “yaz aylarında nasıl beslenmeli” sorusu gelmektedir.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Aşırı sıcağın etkisiyle vücudumuz daha çok terlemekte. Bu yüzden su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve buna bağlı olarak gıda zehirlenmeleri sık görülmektedir.

YAZ AYLARINA YÖNELİK SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

1.Yaşam döngümüzün hemen hemen her döneminde olduğu gibi yine yaz aylarında da 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere gün içerisinde toplam 6 öğün beslenmeliyiz.

2.Kahvaltı günün en önemli öğünü olmakla birlikte, bireyi zinde tutma ve psikososyal yönden pozitif yönde etki edeceği unutulmamalıdır. Hafif kahvaltılar tercihimiz olmalı. Yağlı açma ve poğaçalar gibi enerji içeriği yüksek hamur işi veya kızartmalar yerine az yağlı beyaz peynirler ve tuzu azaltılmış salamura zeytinler tercih edilmeli. Kahvaltıda ana besin gruplarımızın yanında domates, salatalık ve yeşilbiber gibi taze sebzelere yer verebilirsiniz. Son olarak b grubu vitamini içeriği ve doyurucu özelliği gereği tam tahıl ekmeğinizi tercih edebilirsiniz.

3.Ana öğünlerinizdeki yemeklerin pişirme yöntemine dikkat etmelisiniz. Kızartma yöntemi yerine benmari usulü pişirme, haşlama veya ızgara pişirme yöntemlerini tercih etmeniz sağlık açısından yararınıza olacaktır.

4.Direnç düşüklüğü ve halsizliği ortadan kaldırmak için, vitamin ve mineral içeriği açısından zengin olan meyve ve sebze grubunu diyetinize dâhil etmeniz gerekmekte.

5.Glisemik indeks yükü yüksek olan besinlerin kan şekerinizi hızlı yükseltebileceğinden. Basit karbonhidrat sınıfına giren rafine ve sanayi tipi saf şekerler ve mamulleri yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli karbonhidrat kaynaklarını tercih etmeliyiz.

6.Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmayı şerbetli ve kakaolu tatlılar yerine tercih etmeliyiz. Süt grubuna dâhil olan dondurma tercihlerimizi de pastane dondurmalarından kaymaklı veya sütlü dondurma diye tabir edilen beyaz salep ile üretilmiş özellikle keçi sütünden üretilmiş 2 top dondurma ile kullanabiliriz.

7.Son olarak en önemli husus sıvı tüketimidir. Yaşam için elzem olan sıvı tüketiminde artan sıcakların etkisi ile sıvı ihtiyacımız artmaktadır. Net tüketilmesi gereken sıvı miktarı bireylere göre değişiklik gösterebilmektedir. Birçok bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre; Günde en az 12-14 su bardağı (2-2.5 Lt) su tüketmemiz gerekmekte.

Diyetisyen Yunus Kapar
İstanbul Diyet

İletişim için

Mail: dytyunuskapar@gmail.com

Facebook



Instagram

Youtube

Pinterest

Linkedin