Mehmet Can Kömürcü / Milliyet Tatil Editörü

Mehmet Can Kömürcü / Milliyet Tatil Editörü

mehmetcankomurcu@gmail.com

Tüm Yazıları

Girit Adası'nın en büyük kenti Kandiye'de geçirdiğim 4 günün ardından Girit Adası'ndaki son rotam olan Sitia kentine doğru yola çıkıyorum.

Sitia kentine gitme amacım Avrupa'nın en büyük palmiye ormanı olan Vai Palm Beach (Vali Palmiye Korusu)'i görmek.

Yunanistan Girit Rehberi: Sitia Vai Palm Beach

Sitia kenti Girit Adası'nın en büyük 3. kenti. Sitia, Girit'in en doğusunda yer alıyor. Kandiye'den Sitia'ya gün içerisinde giden 3-4 otobüs seferi bulunuyor.

Sitia oldukça küçük bir kent. Sitia kentini seyahat eden turist sayısı da bir o kadar az. Aslına bakılırsa Sitia kentine özgü pek bir şey de yok denebilir.

Haberin Devamı

Yunanistan Girit Rehberi: Sitia Vai Palm Beach

Sitia kentine ulaşır ulaşmaz otelime doğru yola koyuluyorum. 2 yıldızlı otelde kahvaltı dahil odama geceliği 20 Euro ödüyorum. Otelime yerleştikten hemen sonra Sitia sahiline gidiyorum.

Sitia kentinin sahil kenarında irili ufaklı kafeteryalar bulunuyor. Burada yemek yedikten sonra otelime geri dönüyorum.

Ertesi sabah Sitia otogarından Vai Palm Beach plajına giden otobüse biniyorum. Her gün saat 10:00'da yalnızca tek bir sefer Vai Palm Beach plajına gidiyor. Belki yüksek sezonda daha çok sefer koyuyor olabilirler çünkü ben Mayıs ayında gittim. Sitia - Vai Palm beach gidiş dönüş bilet ücreti 6 euro. Otobüsün geri dönüş seferi saat 16:00'da.

Yunanistan Girit Rehberi: Sitia Vai Palm Beach

Yaklaşık 30 dakikalık bir otobüs yolculuğunun ardından Vai Palm Beach plajına varıyoruz. Vai Palm Beach palmiye korusunda bulunan palmiye ormanının %90'ı ziyarete kapalı ve Avrupa Birliği koruması altında.

Burada yetişen palmiye türünün adı Phoenix theophrasti (Cretan Date Palm - Girit Hurması). Bu palmiye türünün bir alt türü ülkemizde Datça Hurması olarak biliniyor ve her iki hurma türü yalnızca Yunanistan'da ve Türkiye'de doğal olarak yetişiyor. Datça Hurması ve Girit Hurması sadece Avrupa'ya özgü palmiye türlerinden biri.

Yunanistan Girit Rehberi: Sitia Vai Palm Beach

Vai Palm Beach ve civarındaki palmiyelerin burada nasıl yetiştiğine ve kolonileştiğine dair net bir bilgi yok. Bazı araştırmacılar binlerce yıl önce gemiciler tarafından bu civarda denize atılan hurma çekirdekleri sebebiyle Vai Palmiye Korusu'nun oluştuğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

Yunanistan Girit Rehberi: Sitia Vai Palm Beach

1970'li yılların başında Sitia civarına gelen İngiliz turistler Vai Palm Beach korusunu bir anlamda turizme kazandırmış ve daha sonraki yıllarda Vai Palm Beach Avrupalı hippilerin uğrak turizm noktası olmuş.

Ünlü bir çikolata markasının hindistan cevizli ürünü için Vali Palm Beach plajında reklam çekilmiş ve bu reklamın yanıltıcı etkisi sebebiyle uzun bir süre Vai Palm Beach plajının hindistan cevizi yetişen bir yer olduğu sanılmış.

Yunanistan Girit Rehberi: Sitia Vai Palm Beach

Vai Palm Beach ve civarında bulunan palmiye ağaçları yabani bir şekilde büyüdüğü için sokaklarda gördüğümüz sıradan hurma ağaçlarında çok farklı biçimlerde büyüyor ve bir kökten 6-7 dal ağaç çıktığı bile oluyor.

Yabani palmiye ağaçları sayesinde Vai Palm Beach gerçekten de tropik bir plaj etkisi yaratıyor.

Vai Palm Beach plajında yalnızca 1 tesis bulunuyor fakat her plajda olan sıradan bir tesiste bulabileceğiniz her şey var. Vai Palm Beach plajında otopark da bulunuyor.

Yunanistan Girit Rehberi: Sitia Vai Palm Beach

Vai Palm Beach plajındaki tesisin hemen yanında Vai Palmiye Korusu'nu kuşbakışı görebileceğiniz bir tepe yer alıyor.

Haberin Devamı

Sitia hayalinizdeki tatil için ideal yer olmayabilir ama değişik bir plaj görmek isteyenler buraya mutlaka uğralamalı.

Yunanistan Girit Rehberi: Sitia Vai Palm Beach

Ertesi gün Sitia Havalimanı'ndan Yunanistan'ın bir diğer adası olan Karpathos Adası'na (Kerpe Adası) uçuyorum ve böylece Girit seyahatim sona eriyor.

Yunanistan Kerpe Adası (Karpathos Adası) Rehberi: Kerpe Karpathos Pigadia yazısını okumak için tıklayın

Sitia Havalimanı Sitia şehir merkezine oldukça yakın fakat fazlaca yokuş yürümek istemeyenlerin taksi ile gitmelerinde fayda var.

Bir sonraki Yunanistan yazımda görüşmek dileğiyle...

Mehmet Can Kömürcü

Instagram.com/mehmetcankmrc

Yunanistan Girit Rehberi Gramvousa Balos Lagoon yazısını okumak için tıklayın

Yunanistan Girit Rehberi Kandiye (Heraklion) yazısını okumak için tıklayın