Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bayram tatili, durduk yerde bir haftaya çıkıverdi. Oysa her yıl son dakikaya kadar beklenir ve tatilcilere dokuz doğurtturulurdu.

Bu erken karar, umarız hem seyahat severler hem de turizmciler için keyifli bir sezonun geçmesine vesile olur.

9 günlük tatilden oteller, tatil köyleri, restoranlar, kara, deniz, havayolu şirketleri başta olmak üzere sektörün tüm paydaşları çok memnun. Ama sanki aynı memnuniyeti, tatilcilerde göremiyoruz. Çünkü hemen her şeyin fiyatı, daha şimdiden katlanmış durumda. Görünen o ki, fiyatlar daha da artacak ve son dakikaya kalanları, yüklü faturalar bekleyecek...

Haberin Devamı

Keşke herkesi koruyan, kollayan adil bir sistem olsa ama nerdeee!..

Göcek’e de kıymayalım!

Fethiye’den Dalaman’a geçerken, Göcek’e uğradık. Panayır yeri gibiydi. Sezon öncesi hazırlıklar nedeniyle dedik ama günübirlik tur otobüslerini görünce, eyvah eyvah çektik.

Gelmesinler mi, elbette gelsinler, yeni binalar yapılmasın mı elbette yapılsın, tekne turları konulmasın mı elbette konulsun ama her şey bir plan ve program çerçevesinde olmalı.

Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Alaçatı, Datça, Didim, Çeşme, Erdek, Harbiye, Urla, Cunda ve İstanbul’un o güzelim adalarını ve daha pek çok turistik beldemizi böyle öldürdük. Fethiye, Alanya, Erdemli gibi bazı kentlerimiz ise o noktaya gelmemek için hâlâ direniyorlar ama nereye kadar?

Kentler büyümeli ama nereye kadar? Bu soruyu, artık herkes birbirine sormalı ama bir de muhatabı olmalı.

Dünya mirası olan bu kentlerimiz ranta kurban olmamalı!..

9 günlük bayram tatili

Tekne turları?

Mavi tur, önceleri yanına yaklaşılmayacak kadar pahalıydı. Dahası, ciddi bir deniz kültürü gerektirirdi. Şu an ise hemen herkesin kesesine göre çıkacağı turlar var. İster günübirlik ister haftalık, ister daha uzun süreli olanlar.

Size özel olanlar da var, hep birlikte olanlar da, siz yeter ki paradan haber verin, zaman ayırın. Ege sahillerinde binlerce, on binlerce tekne sizi bekliyor.

Parası çok daha fazla olanların tekneleri, yatları var ama barınacak bir marina bulmak hem çok pahalı hem de çok zor.

Marinaları gördükçe, “Tekne sahipleri, bir alırken bir de satarken sevinir” sözünü haklı çıkartacak sahnelerle karşılaşıyorsunuz. Birçoğu ya satılık ya da yılda birkaç haftadan fazla kullanılmıyor. Olası bir kriz sanki en çok onları vuracak.

Haberin Devamı

Ha bu arada Bayram tatilinde mavi tura çıkacaksanız, geç kalmayın deriz..

Ev kiralama!

Boş duran yazlıklar nihayet değerlendirilmeye başlandı.

Pek çok aile, gitmedikleri aylarda, güvenilir kiracı bulduklarında, evlerini paylaşmaya başladı.

Bu haftalık, aylık hatta sezonluk kiralama sistemi giderek daha da yaygınlaşırsa, hiç şaşırtıcı olmaz. Yeter ki, doğru bir sistem oluşturulsun...

Bu sistemi, otel ve tatil köylerine göre daha rahat ve daha ekonomik bulanlar kadar yorucu oluyor diye bir daha asla diyenler de var.

Aile boyu uzun süreli tatil düşünenlere denemekte yarar var deriz. Hem de sadece yurt içi değil, yurt dışında da!..