Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım yeni sınav sistemini eleştirenlere ortalığı karıştırıyorlar diye serzenişte bulunmuş!
Hayret ki hayret.
Belli ki kendisini doğru bilgilen- dirmiyorlar.
Sorun eleştirenlerde değil, sistemi hazırlayanlarda!
Sistem daha açıklanır açıklanmaz revize edilmeye başlandı ve devamı da gelecek.
Söylemlerine gelince!
İşte satır başları ve işte bizim, dip notlarımız:
Tekli eğitim
2019 sonuna kadar tekli eğitime geçeceğiz.
Gelecek yıl, ikili eğitime son verilsin, Sayın Başbakanın elini öpmeye, ayakta alkışlamaya hazırız.
Öğretmen sayısı 2 katına çıktı. 1 milyon 100 bine yaklaştık. Öğretmensiz okulumuz, boş geçen ders yok. Her sınıftaki öğrenci sayısı 36’dan 24’e geriledi.
Boş geçen ders yok da dolu derslere kimler giriyor? 24 kişilik sınıflar nerede gören var mı? Çok daha önemlisi, işsiz öğretmen sayısı kaç kat arttı?
Öğrenci sayımız artmasına rağmen, bunu başardık, üniversiteler hariç 18 milyon öğrencimiz var, üniversitelerle 25 milyonu geçiyor.
Peki, bu öğrencilerin ne kadarı iki yıllık meslek yüksekokullarında? Daha da önemlisi ne kadarı açık ve uzaktan öğretim öğrencisi? Mezunların ne kadarı iş bulabiliyor?
Okullaşma oranı ilk, ortaöğretimde yüzde 100.
Evet, çok yükseldi ama yüzde 100 demek abartılı olur çünkü çok fire var!
Okul içinde, dışında koruyucu tedbirler alıyoruz. Servislerden başlayarak çocukların güvenle gidip gelmesi için her türlü çalışma yapılıyor.
Hani herkes en yakındaki okula gidecekti, hedef, sıfır servis olmalıydı!
Yapboz dönem
Liseye geçerken, önceki sistemde, herkes imtihana giriyordu. Bunu kaldırdık. İsteyen girsin istemeyen girmesin. Sınava girsin girmesin herkes istediği bir yere kaydını yaptıracak.
Kaldırdığınız o sınavı (TEOG’u), Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi diye getiren de siz değil miydiniz? Herkesin istediği yere kaydını yaptıracağı bir sistem dünyada yok ki bizde olsun!
Hiçbir öğrencimiz dışarıda kalmayacak. Mümkün olduğunda öğrencilerimiz evine yakın yerlerdeki okullara gidecek.
Bu yıl kaç öğrenci hiçbir okula giremediği için açıkta kaldı ve açık öğretime yönlendirildi? 100 binin üzerinde! Bu sayı gelecek yıl daha da artacak!
Proje okullara gitmek isteyenler sınava girecek. Diyelim ki okul 120 bin öğrenci alacak, sınavda en fazla notu alan 120 bin öğrenci yerleştirilecek. Puanın altında kalanlar da en yakın okula gidecekler.
Bu konudaki öngörülerin hepsi çok çelişkili! Sınava, MEB’in açıkladığı gibi yüzde 10 öğrenci değil, en az yarım milyon öğrenci başvuracak! Proje okullara ve kolejlere puanı yetmeyen öğrenci, mahalle okuluna geldiğinde neye göre alınacak? Öncelik kimde olacak? Sınav puanına göre mi yoksa diploma notuna göre mi?
Türkiye her alanda olduğu gibi eğitimde de büyük hedeflere kararlı adımlarla ilerliyor.
Keşke eğitimde bir kararlılık olsa da biz de alkışlasak. Lise ve üniversitelere giriş sistemleri son 10 yılda on defa değişti, sonuncusunun ömrü 10 gün sürmedi. Her ikisi de ciddi anlamda revize edildi, daha da edilecek!..
Özetin özeti: Eğitim ciddi bir iştir ve söze değil, gidişata bakılır!..