Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bazı belediyelere, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin derslerine destek amacıyla “eğitim işbirliği protokolü” kapsamında, kurs açma izni vermiş.

Oh ne güzel!

Osmanlı Nazırı da “Şu okullar olmasa, eğitimi ne güzel idare ederiz” demişti.

Peki, iyi mi olur kötü mü?

Orasını zaman gösterir ama uzun ömürlü olmayacağını ve pek çok tartışmayı beraberinde getireceğini rahatlıkla söyleyebiliriz...

Herkesin işi kendine!

Başkalarına görev havale etmeye bayılıyoruz.

Koskoca MEB’de eksik olan ne ki belediyeleri devreye sokuyor!

Haberin Devamı

Daha önce de bu görevi cemaatlere de verdi ve ne oldu gördük!

Tevhid-i Tedrisat yani Eğitimin Birliği Kanunu, eğitimin tek elden yürütülmesi gerektiğini emreder.

Niye, çünkü farklı kurumların eğitime yönelmesi ve söz sahibi olması, Cumhuriyet tarihi boyunca, ciddi sıkıntılar yarattı.

Şimdi yine öyle ya da böyle, farklı kurumlara farklı görevler verilmesi, eğitimin bütünlüğünü zedeleyebilir mi?

Bu konuda tedirginlikler var.

MEB, umarız, en azından bu konuda, ne yaptığını biliyordur ve ileride doğacak sıkıntıları öngörerek böyle bir karar almıştır...

Yerel eğitime geçiş mi?

Yerel yönetimlerin eğitim merakı öteden beri vardı ama sıcak bakılmıyordu.

Çünkü hem yaşanmış sorunlar vardı hem de önyargılar...

Önemli olan bu ilginin ve yaptırımların içeriği ve dozu!

Yerel yönetimler, keşke sadece, okul yapımı, çevre düzenlemesi, etkinlikler ve lojman konusunda daha aktif hale gelselerdi.

Eğitim uygulamaları, müfredat ve denetim de bugüne kadar olduğu gibi MEB’in asli görevi olsaydı.

Ama görünen o ki bu konuda da kafalar karmakarışık.

Belediyelere, bir anlamda, dershane görevi de veriliyor.

Hani biz dershanelere karşıydık ve kapatmıştık!..

Peki, onlar, verecekleri bu eğitim hizmetini nereden alacak, bu kursları kim verecek, daha da önemlisi, kapsam dışına çıkarlarsa ne olacak?

Zor bir konu ve umarız, yanılan biz oluruz.

Ayrıca, belediyelerin kendi asli görevleri ne olacak!

İlgili düzenleme sanki biraz aceleye getirilmiş. Daha kapsamlı ve çok daha farklı bir yapılanma getirilebilir ve belediyelere okul dışı etkinliklerde daha aktif bir görev verilebilirdi.

Haberin Devamı

Hayırlısı olsun diyoruz.

İşte getirilmesi düşünülen düzenlemeyle ilgili birkaç satır başı:

Eğitimde yeni model!

- Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yapılan değişiklikle belediyelerin il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin örgün eğitim programlarına destek olmak amacıyla ücretsiz kurslar açabilecekleri hükmü getirildi.

- Ders dışında öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerine katılacağı sosyal etkinlik merkezlerinin standartlarına ilişkin çalışmalarda da sona gelindi.

- Standartların belirlenmesinin ardından ilkokul 1. sınıftan lise 12. sınıfa kadar tüm kademelerdeki öğrenciler, belediyelerin hem kurs imkânlarından hem de sosyal etkinlik faaliyetlerinden yararlanabilecek.

Hangi iller?

- Bu kapsamda, aralarında İstanbul, Kahramanmaraş, Kocaeli, Trabzon, Manisa, Burdur gibi illerin yer aldığı 25 il ve ilçe belediyesi ile il milli eğitim müdürlükleri arasında yapılan “eğitimde işbirliği protokolü” MEB tarafından onaylanarak yürürlüğe konuldu.

Haberin Devamı

- Mevzuat gereği belediyeler, öğrencilerin derslerine destek olmak için tüm derslerden kurs açabilecek. Bakanlık protokole uygun hareket edilmemesi durumunda protokolü iptal edebilecek.

- Bu merkezler, belediyelerin talepleri doğrultusunda, il milli eğitim müdürlükleri ile yaptıkları protokollere bağlı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nca ruhsat ve kurum açma izni düzenlenerek açılabilecek. Bu merkezlerde sınıf ortamı bulunmayacak ve ders anlatılmayacak.

Özetin özeti: Deneme yanılma yöntemiyle öğrenme eski çağlarda kaldı ama bizim MEB hâlâ vazgeçmedi!..