Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Üniversiteye girmek isteyen adaylar için 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’ne (ÖSYS) başvuru işlemleri bugün başladı. 2013-2014 akademik yılında sınavsız geçiş de dahil bir yükseköğretim kurumuna girmek isteyen adayların, 15 Ocak’a kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.
Adaylar 2013 ÖSYS Kılavuzu’na ve Aday Bilgi Formu’na Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) http://www.osym.gov.tr adresinden ulaşabilecekler.
Başvuru süresince okul müdürlükleri ve ÖSYM Sınav Merkezi Koordinatörlükleri başvuru merkezi olarak görev yapacak. Henüz mezun olmamış adaylar başvurularını okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapabilirken, mezun adaylar arasından 2011-ÖSYS ve 2012 ÖSYS’nin her ikisine de bir Başvuru Merkezi aracılığıyla başvurmamış olanlarla, 2011 veya 2012 ÖSYS’ye başvurmuş olanlardan, öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezlerine yapabilecekler. Öğrenim durumunda değişiklik olmayanlar ise başvuru merkezlerinin yanı sıra isterlerse internet aracılığıyla da başvuruda bulunabilecekler.

Kimler başvurabilecek?
2012-2013 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda olanlar, ortaöğretim kurumlarından mezunu olanlar ve ortaöğretimlerini yurtdışında tamamlayıp durumları bu maddelere uyanlar, başvurma hakkına sahip.
YGS’ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adayların da 2013 ÖSYS’ye başvurması gerekiyor. Ancak meslek yüksekokullarına ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen bu adayların YGS’ye girme zorunluluğu bulunmuyor. Kendi alanları dışındaki ön lisans veya lisans programlarını tercih etmek isteyenlerin ise YGS’ye girmesi şart.

Sınav için 40 TL ödenecek
Adayların başvurularını yapabilmeleri için öncelikle başvuru veya sınav ücretini kılavuzda belirtilen bankalardan birine yatırmaları gerekiyor. YGS’ye girecek olan adaylar, 40 TL; sınavsız geçiş hakkından yararlanacak olup, YGS’ye girmek istemeyen adaylar ise 10 TL ödeyecekler.
Ancak başvuru veya sınav ücretinin bankaya yatırılmış olması yeterli değil. Başvuru işleminin tamamlanması için adayın Aday Başvuru Formu’nu dikkatlice doldurması ve onaylatması gerekiyor. Son sınıfta okuyan adaylar, Başvuru Formu’ndaki öğrenim bilgilerini kendi okul müdürlüklerine onaylatacaklar. Başvuruların tamamlanması için adayın başvuru merkezine bizzat gitmesi gerekiyor. Başvuru merkezine giderken de yanında, doldurulmuş ve onaylatılmış Aday Başvuru Formu’nu, nüfus cüzdanı veya pasaportunu, mezun durumda olanların diplomalarının, ön ve arka yüzü noter veya mezun olduğu okul müdürlüğünden onaylanmış, bir örneğini; yurtdışındaki bir ortaöğretim kurumundan mezun olacakların veya olanların transkriptleri ile mezunsa diplomalarının onaylı bir örneğini, engelli adayların sağlık raporu ile engellerine ilişkin öz geçmişlerini anlatan dilekçelerini yanlarında getirmeleri isteniyor.

Hata yapan yandı!
2011 ÖSYS veya 2012 ÖSYS başvurularından en az birini, başvuru merkezi aracılığıyla yapmış olan adaylardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayanlar başvurularını internet aracılığıyla yapabilecekler. Burada başvurunun tamamlanması için “Başvurunuz sistem tarafından başarıyla tamamlanmıştır” açıklamasının mutlaka görülmesi ve yazıcıdan çıktısının alınması şart.
Posta ile başvurular ise zorunlu askerlik görevini yerine getirme, yurtdışında bulunma, sürekli ve ağır hastalık ya da tutukluluk/hükümlülük gibi özel durumlarda kabul ediliyor. Bu adayların da Aday Başvuru Formu ile tüm belgelerini eksiksiz bir şekilde 15 Ocak’a kadar göndermeleri gerekiyor. Bu tarihe kadar ÖSYM’ye ulaşmayan başvurular, kesinlikle kabul edilmiyor. O nedenle adayların postada gecikme süresini de dikkate alarak belgelerini göndermeleri öneriliyor. Adayların Başvuru Formu’nu kılavuzu iyice inleyip doldurmalarında yarar var. Çünkü yapılacak yanlışlıklardan dolayı doğacak sonuçların tüm sorumluluğu adaylara ait olacak. ÖSYM bu noktada hiçbir sorumluluk kabul etmiyor.
Form doldurulurken yazınızın okunaklı olması, tükenmez veya dolma kalemle doldurulması gibi detaylara da dikkat etmekte yarar var. Yine bilgilerin değiştirilmeden, kısaltılmadan yazılması da çok önemli. Başvuru Merkezi yetkilileri, başvuruda bulunan adayların işlemlerini yaptıktan sonra, 2013 ÖSYS Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi kontrol etmeleri için adaylara verecekler. Bu belge 2013-ÖSYS’nin bütün aşamalarında gerekli olabileceğinden saklanması gerekiyor. Belgede yer alan şifre geçici şifre olduğundan, şifrenin ÖSYM’nin internet adresinden değiştirilmesinde yarar var. Sonrasında şifre bütün işlemlerde gerekeceğinden şifrenizi unutmamanız, kimseye vermemeniz çok önemli.

İstanbul’da sınav zor!
Sınav merkezi seçiminde adayların iki merkez tercih hakkı bulunuyor.
1. Tercih Alanı’na adayın okulunun bulunduğu veya adresinde yer alan merkez yazılabiliyor, aday bunun dışında tercih yapamıyor.
2. Tercih Alanı’nda da ise sistem tarafından, adayın okulunun bulunduğu veya adresinde yer alan merkeze en yakın sınav merkezlerinden biri yazılabiliyor.
İstanbul’da sınava girmek isteyen aday sayısının çok olmasından dolayı ÖSYM bu konuda bir sınırlandırma getirmiş.