Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TEOG maratonu, bugün ve yarın devam edecek, mazeret sınavıyla da noktalanacak. Ve asıl yarış, işte ondan sonra başlayacak. Niye mi?

Bir puanda on binlerce kişinin yer değiştirdiği bir sınavda, her iki sınavdaki, soruların tümünü yapsanız bile, eğer okul derslerinden birinden 100 üzerinden 95 aldıysanız yandınız. Sadece bu yüzden, hayalini kurduğunuz okula giremeyebilirsiniz.

Bazı okullar, özellikle de özel okullar, bunu bir avantaj olarak kullanıyor ve tüm öğrencilerini 100 üzerinden 100 ile mezun ediyor. Bu da haksız rekabeti beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Sınavda daha az neti olan öğrencileri, yerleştirme puanında, öne çıkartıyor. MEB, bunu yapan okulları, yıllardır biliyor, uyarıyor ama değişen bir şey olmuyor. Hatta kayıt yaparken, bunu, avantaj olarak sunan okullar bile var!.. Bugün ve yarınki TEOG sınavları kadar, okul puanının önemi de çok yüksek. Bu nedenle karne notlarını sıkı takibe almanızda sonsuz yarar var.

Gerekiyorsa, ek sınav, ek sözlü isteyerek, karne notlarını olabildiğince yükseltmeniz, tabii ki hakkaniyet kuralları çerçevesinde, çok iyi olur…

Erken kayıt avantajları

Bu arada pek çok kolej erken kayıtlara başladı. Ve çok önemli avantajlar sunuyorlar. Hele bir de yapılan bursluluk sınavlarında başarılı olduysanız, sağlanan avantajlar daha da artabilir.

Erken kayıt yapmanın bir sakıncası olur mu? Eğer kayıt için bir avans ya da senet vermediyseniz çok bir zararı olmaz.Ama en azından içiniz rahat eder, sınav baskısı ve kayıt telaşından kurtulup, keyifli bir yaz tatili geçirirsiniz.

Sınavlardan sonra, sınavın nasıl geçtiğine de bağlı olarak, erken kayıt avantajlarını düşünmenizde yarar var.Ağustosta bambaşka ücretlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ama mutlaka doğru okulu seçin. Çünkü okulları tanıtırken, bazen kendileri de yaptıkları reklamlara inanmıyorlar. Yani öylesine abartılılar.

Öğrencisi, velisi, mezunuyla konuşmadan, hele hele gidip görmeden ne olur okul seçmeyin!.. Yoksa büyük maceralara yelken açarsınız…