Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tıpkı pazarlarda olduğu gibi koş vatandaş koş, yetişen alıyor tarzı burs kampanyaları, adayları ne kadar etkiliyor, bilmiyorum ama YÖK’ün artık bu işe bir çeki düzen verme zamanı geldi de geçiyor. Yüzde 50 artı yüzde 50 burs ya da yüzde 75 artı yüzde 25 burs verildiğinde, geriye ne kalıyor? Ya da bu burslar, kimin cebinden çıkıyor? Hayırseverler mi veriyor, kurucu vakıf mı veriyor yoksa diğer öğrencilerin sırtına mı yükleniyor?

YÖK’ün, asıl denetlemesi gereken konulardan biri de işte bu!..

Siz, siz olun, böylesi ciddi bir konuyu, hiç YÖK’e havale etmeden, kendiniz sorun, araştırın, ona göre karar verin. Bazı kurumlar, önce öğrenim ücretini şişirip, sonra indirme yani burs yoluna gidiyor yani bu bir anlamda tüketicinin kandırılması ama kimin umurunda ki!.. Bir de öğrenim bursu verip diğer hizmetleri iki katına çıkaranlar var ki, o konuda da çok dikkatli olmakta yarar var.

Haberin Devamı

Burs seçeneklerini enine boyuna araştırmadan karar vermeyin, ileride başınız ağrıyabilir!..

Sıralamanın önemi?

Yerleştirmede ilk sıralar ne kadar önemliyse, son sıralar da o kadar önemli! İşte bu yüzden, ilk 5 tercihinize gösterdiğiniz özeni, son 5 tercihinize de göstermelisiniz. Çünkü ilk tercihleri kazanma şansınız ne ise son tercihlere girme şansınız da o kadar fazla. Hele ki, bu yıl! Puanların aynı sepette toplanması ve bu yılki tercihlerde yığılmanın belli puan aralıklarına kaymasına neden olabilir bu da şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkartabilir. Bu yüzden, listenize aldığınız her tercihi, sanki ilk tercihiniz gibi özenle seçmelisiniz.

Kazandığınızda bu da nereden çıktı diyeceğiniz, kayıt olmaya ayağınızı sürterek gideceğiniz, bu yıl olmadı gelecek yıl tekrar denerim diyeceğiniz, mezun olduktan sonra kitapları yakıp, artık bu üniversitenin ve mesleğin adını bile duymak istemiyorum dediğiniz yerleri asla listenize almayın!..

Hangi üniversitede, hangi bölümü okuyacağınıza, başkaları değil, aileniz ve özellikle siz karar vermelisiniz.

Çünkü gelecek, sizin geleceğiniz.

Devlet mi, vakıf mı?

Üniversitelerde olduğu gibi liselerde de durumunuz elveriyorsa paralı okul arayışı içerisine girmekten asla gocunmayın. Size, çok daha iyi olanaklar sunuyorsa, neden bu seçeneği ciddiye almayasınız ki! Devlette istemediğiniz bir bölümde ya da farklı bir kentte okumak yerine, ailenizin yanında istediğiniz bölümde okumak, hem sizi hem de ailenizi mutlu edecektir.

Haberin Devamı

Bu noktada en önemli ayrıntı, yapacağınız maddi fedakârlığın karşılığını, hangi oranda alacağınız olmalı… Kâğıt üzerinde ve reklamlarda her şeyi mükemmel gösterenlere özellikle dikkat etmenizi öneririz.