Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Televizyonlarda izleyecek bir şey olmayınca, önceki akşam, James Cameron’ın yönetmenliğini yaptığı, Arnold Schwar-zenegger’in de başrolünü oynadığı 1984 yapımı bilim kurgu filmi Terminatör’ü bir kez daha izledim.

Filmin onlarca farklılığı vardı ama benim dikkatimi çeken, bugün bile hâlâ pek çoğumuzun ne olduğunu anlayamadığı yapay zekâ ve yarı insan-yarı makine robotların, tam 32 yıl önce, Hollywood’un gündeminde olduğu. Zamanınız olduğunda, daha sonra seriye dönüşen bu ilk filmi özellikle izlemenizi, dünyayı ne kadar geriden takip ettiğimizi görmenizi ve sandığa o duygularla gitmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Tartışmacı robotlar

Robot teknolojisiyle insanoğlu kendi sonunu mu getirecek?

Bu, dünden bugüne hep tartışılan bir konu!

Peki, o noktaya gelinir mi?

Bu para ve güç hırsı olduğu sürece, her şey olabilir.

İşte bu yüzden, dünya düzeni ve insanoğlunun geleceği için evrensel değerlerin çok daha fazla ciddiye alınması gerekiyor.

Tıpkı demokrasiler gibi!..

Bilim insanları, güya, atomu da insani amaçlar için geliştirdi, şimdi yine aynı gerekçe!.. İşte yapay zekâda gelinen son nokta! Yorumu size kalmış:

Bilişim teknolojisi şirketi IBM, konuşan, dinleyen ve tartışarak ikna etmeye çalışan yapay zekâ üretti.

Wired’ın haberinde, ABD’de tanıtılan yapay zekâ “Project Debater”ın 6 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu belirtildi. Tanıtımda münazara şampiyonu iki İsrailli öğrenciyle karşı karşıya gelen Project Debater, hükümetlerin uzay keşiflerine finansmanı artırması ve teletıbbın daha yaygın kullanılması gerektiği yönündeki argümanlara itiraz etti. Her tartışma sırasında önce yumuşak, suni ve bir kadına ait ses tonuyla dört dakikalık açılış konuşması yapan yapay zekâ, karşısındakinin yine 4 dakika süren yanıtını dinledi, daha sonra hem yapay zekâ hem de tartışmacı görüşlerini ikişer dakikalık sürelerde toparladı.

Project Debater’ın, önceden hazırlanmadığı bir konuya yanıtlarını oluşturmak için çoğu makale ve akademik yayınlardan oluşan yüz milyonlarca belgenin yer aldığı bir kütüphaneden faydalandığı ve görüşünü destekleyecek cümleleri bu belgelerin içinden seçtiği belirtildi.

Haberin Devamı

Gazeteciler ve IBM çalışanlarından oluşan dinleyiciler, Project Debater’ı her iki tartışmada da insanlardan daha bilgi verici bulurken, sistem, yapay zekâ teknolojisinde çığır açacak bir gelişme olarak nitelendirildi.

LGS sonuçları?

LGS sonuçları 22 Haziran’da açıklanacaktı.

Kılavuzda o şekilde duyuruldu.

Sonra, zor sınava öylesine tepki geldi ki başımızı ağrıtmasın diye, sonuçların açıklanması seçim sonrasına, yani 26 Haziran’a ertelendi.

MEB’in bilgi edinme hattı olan 147’yi dün öğle saatlerine kadar aradığınızda, ısrarla, “Sonuçlar 22 Haziran’da açıklanacak, çünkü kılavuzda öyle yazıyor, bize aksi yönde bir talimat gelmedi” denildi.

Ta ki bu konuda biz tweet atıncaya kadar. Demek ki MEB’i ille de yaz uykusundan uyandırmak gerekiyor!

Bu arada, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz dün yine televizyonlarda peş peşe rakamlar sıralayarak, eğitimde ne büyük reformlar gerçekleştirdiğimizi anlattı. Bir de müjde verdi! Öğretmen ve öğrencilere tablet dağıtılacakmış!

Haberin Devamı

Belli ki FATİH projesi çerçevesinde, yıllardır tablet dağıtıldığından ve teknoloji firmalarını zengin etmenin ötesinde hiçbir işe yaramadığından hâlâ haberi yok!.. Ne diyeceğimi gerçekten bilemiyorum.

Eğitime yönelik onca soru havada uçuşurken, onların hiç sorulmamasına mı yanarsınız, yoksa geçmişte dağıtılan tabletlerin sorgulanmaması ve eğitime sadece rakamlarla bakılmasına mı yanarsınız, inanılır gibi değil.

Tam gün eğitim, herkese yabancı dil, eve en yakın okul, sınavsız eğitim, dershanelerin kapanması, öğretmen atamaları, parçalanmış öğretmen aileleri ve daha pek çok şey?.. Tüm umutlar yeni bakanda!..

Özetin özeti: Ülkemiz ve çocuklarımız için hayırlısı ne ise o olsun...