Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

VARŞOVA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 80 Türk işadamıyla dün Polonya çıkarması yaptı.

Yapılan resmi görüşmelerde ve işadamlarıyla yapılan toplantılarda özellikle müteahhitlik alanı başta olmak üzere iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin önümüzdeki dönemde artırılması benimsendi.

İhracatın arttığı Polonya ile Türkiye’nin 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi vardı. Dünkü toplantılar güzel geçince bu hedef 10 milyar euroya yükseltildi.

Özellikle Polonya’da Türk işadamları için müteahhitlik hizmetleri, yol, bina, köprü ve metro gibi alanlarda büyük potansiyel var. Başkent Varşova’da gezerken inşaatların çoğaldığını da dikkat çekici bir şekilde görüyorsunuz.

Haberin Devamı

Türk şirketleri Polonya’da bugüne kadar toplamda 3,4 milyar dolarlık müteahhitlik projesi üstlendi. Polonya 1,5 milyar dolarlık proje ile 2018’de Türk firmalarının en yüksek müteahhitlik işi yaptıkları 5. ülke oldu.

200 işadamı katıldı

Özellikle Türk işadamları alt yapı hizmetleri, telekomünikasyon, tekstil ve sağlık alanında da Polonya’da iş yapabilir.

Bakan Pekcan dün Varşova’da Türkiye-Polonya Düzenli İstişareleri IV. Dönem Toplantısı’na katıldı ve iki bakanla resmi temaslarda bulundu. Ayrıca Bakan iki ülkeden yaklaşık 200’e yakın işadamlarıyla ortak toplantı da yaparak iki ülkenin ticari ilişkilerinin artırılmasına yönelik çağrıda bulundu.

Ticaret Bakanlığı ve DEİK’in organizasyonuyla yapılan işadamları toplantısında Bakan Pekcan, AB’nin önde gelen ekonomilerinden biri olan Polonya’nın Türkiye için önemli bir ticaret ortağı olma potansiyeli taşıdığını kaydetti.

Ticaret hacmi olarak 10 milyar euro hedef koyduklarını belirten Pekcan, “Bu hedefe ulaşmak için çabalarımıza devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Hedefimiz, önümüzdeki dönemde; o ikili ticaret hacmimizi, kazan-kazan ilkesi çerçevesinde dengeli bir biçimde artırmak ve Polonya’nın önemli bir ihracat pazarı olurken, aynı zamanda Polonya’nın önde gelen tedarikçileri arasındaki yerimizi almaktır. Bu aşamada yapılması gereken, siz iş insanlarımızın daha çok çaba göstermeleri ve işbirliğimizi derinleştirmek için ortak imkânları keşfetmeleridir” dedi.

Haberin Devamı

10 MİLYAR EUROLUK POLONYA SEFERİ

Müteahhitlik çağrısı

Müteahhitlik sektörünün Türkiye’nin dünyada en rekabetçi olduğu sektörlerden biri olduğunu belirten Bakan Pekcan, “Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketi listesinde 2018 yılında 46 Türk firması vardır. Türkiye, bu bakımdan Çin’den sonra 2. sırada yer almaktadır. Türk müteahhitlerinin 1972 yılından 2019 yılı Ocak ayı sonuna kadar 123 ülkede üstlendikleri 9 bin 600’ün üzerindeki projenin toplam tutarları 380 milyar dolara ulaşmıştır. Firmalarımızın Polonyalı firmalar ile gerek yatırımlar gerek müteahhitlik alanlarında üçüncü ülkelerde işbirliği yapmaya her zaman hazır olduklarını bildirmek isterim” dedi.

Pekcan Türkiye’ye yatırım yapanın kısa sürede kazanacağını da dile getirerek yapılan teşvikleri anlattı.

Türk bankası açılmalı

DEİK Başkanı Nail Olpak da son 5 yılda Türkiye’nin Polonya’ya ihracatının yüzde 63 artmasının sevindirici olduğunu belirterek, Polonya’da bir Türk bankasının açılmasını istedi.

Haberin Devamı

Dünkü Polonya’daki iki ülke arasındaki toplantılar sıcak havada geçti. İşadamlarının da katılımının yüksek olması, önümüzdeki dünemde ikili ticari ilişkilerin ve üçüncü ülkelere yönelik ortak girişimlerin artacağının mesajı oldu.