Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Tarihi boyunca 13 medeniyete ev sahipliği yapan ve yüzyıllardır üç dinin hoşgörü içinde yaşadığı Hatay barış ve hoşgörünün merkezi olmayı sürdürüyor... 1.5 milyon nüfusu olan kentte resmi rakamlara göre 450 bin Suriyeli yaşıyor...

Tarihi boyunca 13 medeniyete ev sahipliği yapan ve yüzyıllardır üç dinin hoşgörü içinde yaşadığı Hatay barış ve hoşgörünün merkezi olmayı sürdürüyor... 1.5 milyon nüfusu olan kentte resmi rakamlara göre 450 bin Suriyeli yaşıyor...
Hatay denilince akla barış ve kültür gelir.

Barış kenti


Bir dönem bağımsız devlet de olan Hatay, Suriye’deki iç savaşın etkilerini en yoğun hisseden ve dünyaya dünyaya hoşgörü dersi veren bir kent konumunda.
1.5 milyon nüfusu olan sınır kenti Hatay’da resmi rakamlara göre 450 bin Suriyeli yaşıyor. 50 bin Suriyeli çocuk Hatay’da okullara gidiyor. On binlerce çocuk Hatay dahil sınır kentlerinde doğuyor.
Suriyeliler gündelik hayatın parçası, dükkanların vitrinlerinde, lokantaların menülerinde Arapça var.

Sokaklar cıvıl cıvıl

Barış kenti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın programını izlemek için geçen hafta sonu 2 gün Hatay’da kaldım. Sokaklar cıvıl cıvıl Hatay’da. Gündüz saatleri, batıdaki kentlerden de hareketli. Merkezde dolaşırken fazla Suriyeli görmüyorsunuz.
Ama yaşamın her yerindeler, ticari hayata da Hatay’da girmiş Suriyeliler. Dükkanlar alınmaya başlamış.
Bazı ilçelerde Suriyeli nüfusu ilçenin nüfusunu geçmiş. İlk başlarda bazı sıkıntılar yaşansa da birlikte yaşamaya alışılmış.
Geceleri daha kalabalık Hatay sokakları. Sokaklarda ve cafelerde canlı müzik dikkati çekiyor. Eski yerleşim çevresinde butik cafeler açılmış.
Yer bulmak zor
Asi Nehri kıyısındaki bir açık çay bahçesine oturuyorum. Çay bahçesinde yer bulmak zor. Oturmak için ayakta bekleyenler dikkatimi çekiyor. Arkasına Türk Bayrağı’nı asan bir genç gitarıyla farklı tarzlarda şarkılar söylüyor alkışlar arasında.
Ahmet Kaya ile başlayan müzik resitali Şebnem Ferah ile devam ediyor. Arapça parçalar da isteyenleri görüyorum. Çay bahçesinde oturanlar her parçaya alkışlarla eşlik ediyor hoşgörü kentinde.
3 din birarada yaşıyor

Barış kenti


Barışın başkenti olarak nitelenen Hatay’da yüzyıllardır 3 din birlikte yaşıyor. Cami, havra ve kilise bu şehirde yanyana duruyor.
2012 yılında 352 bin turistin geldiği Hatay’da Suriye’deki savaşın yansımaları olmuş. Yabancı turist sayısı yüksek değil, yerli turist sayısı ise yüzleri güldürüyor.
Anadolu’daki ilk cami olan Habib-i Neccar Camii Hatay’da. Ayrıca Hıristiyanların ilk mabetlerinden Saint Pierre Kilisesi de bu hoşgörü kentinde.
Tarihte ilk Hıristiyan adı bu kilisenin cemaatine verilmiş.
Dağın içine yapılan bu kilise ayrıca dünyanın ilk mağara kilisesi olarak kabul ediliyor.
Dünyada ilk ışıklandırılan cadde olan Kurtuluş Caddesi de Hatay’ın merkezinde.
2 saatte gezmekte zorlandığım Hatay Müzesi de mozaik kolaksiyonu zenginliği bakımından dünyada ikinci, para koleksiyonu bakımından ise üçüncü sırada yer alıyor.
13 medeniyetin yaşadığı Hatay’daki müzede 48 bin yıl önceki tarihin izlerini görmek mümkün.
Uzun Çarşı

Barış kenti


Hatay’ın turistik yerlerinden biri de 27 sokağı 67 tescilli yapısı olan geleneksel dükkanlardan oluşan Uzun Çarşı...
Hatay mutfağı ise kente bir gelenin tekrar gelmesini sağlayacak kadar güzel. Humus, muhammara, zahter, oruk, kağıt kebabı, biberli ekmek ve tabiki künefe. Gurmeler için mükemmel bir il Hatay.
50 trilyonluk yatırım
Hataylı olan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ile sohbet etme fırsatım oldu Hatay gezimde. 2017 yılı içerisinde Hatay’da turizmi artırmak için yoğun çalışma başlattıklarını belirten Yayman, “2017 yılı içerisinde Hatay’a eski parayla 50 trilyonluk yatırım yapıyoruz. Kültür hanları yapıyoruz. Bunların içinde bin kişilik konferans salonu, sergi salonları, şehir müzesi ve kütüphanesi olacak. Büyük bir avlusu olacak. 50 dükkan olacak. Kadınlar işletecekler. Sürdürülebilir bir mekan olacak. Mekanın sahibi yerel yönetimler ve vatandaş olacak. Şimdilik 3 yere yapacağız. Bütün ilçelerde kitap cafeler açacağız. Hatay için bakanlığımıza ait çılgın projemiz ise İpek Yolu’nun en önemli çarşılarından biri olan Uzun Çarşı’nın restorasyonunu yapacağız. Hatay’da kültür ve turizm zaman” diye konuştu.

Doluluk oranı yüzde 83

Antakya Ticaret Borsası Başkanı olan Savon Hotel’in sahibi Mehmet Ali Kuseyri ile de Hatay’a gelen turistleri konuştum. Kuseyri, “Suriye’deki savaş çıkmadan önce Antakya’ya çok büyük ilgi vardı. İster istemez bu ilgi biraz azalmıştır. Ama Antakyamızın arkasında çok güçlü bir rüzgar esmektedir. İnşallah bu savaş bitince ben Antakya’nın yine eski günlere döneceğine inanıyorum. Şu anda Antakya yerli turistlerle bir ivme kazanıyor. Şu an otellerin durumu şehir içinde bayağı iyidir. Bizim otelin doluluk oranı yıllık yüzde 83 civarındadır. Bu da iyi bir rakam. Gelen turistleri en iyi şekilde ağırlıyoruz ve ağırlayacağız” dedi.
Barış, hoşgörü ve kültür kenti Hatay tüm sıcaklığıyla turistleri bekliyor. 2021 EXPO’nun Hatay’da yapılacak olması da hem ile yatırımı artıracak hem de gelecek turist sayısı artıracak gibi gözüküyor.