Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir Hindistan  hikâyesi


Hindistan keşfetmekle bitmeyecek ülkelerden biri.
Tanımanız ve anlamanız için uzun süre kalmanız belki de bir süre yaşamanız gerekir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hindistan ziyaretini izlemek için başkent Yeni Delhi’de birkaç gün kaldım geçen hafta.
Erdoğan Hintlileri Türkiye’de düğün ve balayı yapmaya çağırdı.
Bin bir gece masalı
Hindistan’da düğünler en önemli sosyal olaylardan biri. Kına gecesi de ayrı yapılan Hint düğünleri günlerce, gecelerce sürüyormuş, düğün sahibinin zenginliğine göre ihtişam da artıyor.
Erdoğan’ın kaldığı otelin arka girişinde Hint düğününün bir bölümüne şahit oldum.
Karşıma atlarla çekilen bir gelin arabası çıktı.
Damat ve gelini taşıyan at arabasının her köşesi çiçeklerle donatılmış.
Süslenmiş gelin arabası şeklindeki at arabasından gelinle damadın inişi bile bir saatte yakın sürüyor. Yerel müzikler eşliğinde eğlence dikkatimi çekiyor iniş esnasında.
Damat, gelin arabasının üstünde oynarken aşağıda da düğüne gelenler oynuyor müzik eşliğinde. Adeta karnaval havasında, her ayrıntı tek tek düşünülmüş...
Kayınvalide karşılıyor
Düğünde damat, kayınvalide tarafından karşılanıyor.
Damadın kıyafeti beyaz ve açık renk ağırlıklı. Başında da mutlaka yerel şapka olan pagdi var taşlarla süslenmiş şekilde. Hem gelin hem de damat değerli taşlarla süslenirmiş o gece için.
Gelin ise beyaz yerine sarı ve renkli bir gelinlik giyiyor Hindistan’daki düğünlerde.
Herkesin yerel kıyafet giymediği dikkatimi çekiyor. Bazıları yerel kıyafetler giyerken düğünde takım elbiseli olan erkekleri de görüyorum.
Gelin arabasına damadın arkadaşları da çıkıyor ve onunla biraz birlikte oynadıktan sonra düğünün yapılacağı salona götürüyorlar.
Salonda gelin ve damadın başlarına bolluk getirsin diye pirinç atılırmış. En leziz yemeklerin verildiği düğünlerde kınalarda yakılıyor çeşitli motiflerle.
Damadın ayaklarının yıkandığı düğünde süt ve bal ikram edilirmiş. Eğlence faslı ise farklı bir kültür olarak karşıma çıkıyor Hint düğünlerinde.
Türkçe de konuşuluyor
Hindistan 1.2 milyar nüfusu ile dünyanın en büyük ikinci ülkesi. Başkent Yeni Delhi’de nüfus ise 20 milyona yakın.
Yeni Delhi gezmekle bitmeyecek bir şehir.
Hindular kadar İngiliz ve Müslüman etkilerini de görüyorsunuz şehirde. Ülke İngiliz sömürüsünü yaşadığı için İngilizce hakim bir dil. Ancak farklı bir telafuzla olunca anlamakta zorluk çekiyorsunuz.
25’e yakın dilin konuşulduğu Hindistan’da Türkçe de konuşulan diller arasında. Hindistan’da Türkçeyi 14 bine yakın kişi konuşuyor.
Maymunlar sokaklarda
Şehir, eski Delhi ve yeni Delhi olarak ikiye ayrılabilir görünüş itibari ile de. Şehrin yeni bölümünde çok lüks ve butik oteller bulmak mümkün. Alışveriş yerlerinde de markaları görüyorsunuz. Bu bölümde binalar ormanın içine yerleştirilmiş gibi. Her taraf doğal botanik alanı ve yeşil alanlarla kaplı.
Otelinize giderken yürüyüş alanınızda maymunlara rastlamak da mümkün. Ama turistler uyarılıyor eli hızlı maymunlar konusunda. Siz fotoğraf çekerken sevimli maymunun cüzdanı ne zaman aldığını fark edemeyebilirsiniz diye.
Şehirde sincaplar ve domuzlar da zaman zaman karşınıza çıkıyor.
Kaotik gezinti

Bir Hindistan  hikâyesi


Şehrin yeni bölümü daha sakin görünse de kornaya basmayan araç yok gibi. Trafikte araçların yanı sıra motosikletler ve küçük araçlar var bisiklet benzeri. Bunlara rikşalar deniyor. Bunlarda bisiklet rikşa ve motorlu rikşa diye ayrılıyor. Bunların her tarafı açık.
Eski şehir bölümü ise tam bir kaotik ortam. Günün her saati kalabalık olan bu eski şehirde insanlar üst üste gibi geliyor girince. Trafiği işleyişini anlamakta zor. Motorları bir anda size sürtünürken hissedebileceğiniz bu bölümde küçük satıcılarda farklı kokularla karşınıza çıkıyor.
42 derece sıcakta dolaşmakta zor bu eski bölümde. Akşam saatlerinde ise yağmurla karşılaşıyoruz.
Yeni Delhi’de gezilecek yerler çok fazla. Bunlar arasında Kızıl Kale, Hint Kapısı, Akshardham Tapınağı, Jama Camii, Lotus Tapınağı, National Museum, Khan Market, Dilli Haat, Lotus Tapınağı, Hint Kapısı, Hümayun Türbesi öne çıkıyor.
Çocuklar havuzlarda
Akshardham Tapınağı başta olmak üzere tapınaklara girişte ise çanta, telefon, elektronik eşya, sigara, çakmak, oyuncak gibi birçok şeyi yanınıza alamıyorsunuz. Sadece pasaport ve cüzdanınızı yanınıza almanıza izin veriliyor.
Yeni Delhi sokaklarında yürürken kına yakan kadınları da görüyorsunuz sık sık. Bir de kirli havuzlara giren ve eğlenen çocuklar karşınıza çıkıyor.
G20 ülkeleri içinde olan Hindistan, dünyanın 7. büyük ekonomisi olarak karşımıza çıkıyor. Hindistan sokaklarında ise hem zenginliği görüyorsunuz hem de fakirliği...