Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bireysel emeklilik benzeri bir sistem şimdi de konut için hayata geçirilecek.

Dar ve orta gelirlilere yönelik düşünülen “bireysel konut projesinde” aile, uzun yıllar ödeme yaparak, çocuğuna 10-15 yıl sonra teslim edilmek üzere ev alabilecek.

Aile ödeme planını kendi belirleyecek ve çocuğuna verilmek üzere ev sertifikası sahibi olacak. TOKİ’nin yapacağı evlerde ön ödemeli bir süreç yürütülecek.

Yeni çalışmayı İklim Zirvesi için gittiğimiz Polonya’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum anlattı.

Kurum, TOKİ ile hem dar gelirli vatandaşlara hem de orta gelirli vatandaşlara hitap eden projelerde farklı yöntemler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Kurum, “emekli, şehit ailelerine, dul ve yetimlere hitap eden konut projeleri içinde de farklı bir yöntem üzerinde çalışıyoruz. Bugünkü tefe, tüfe sisteminin dışında. TOKİ’de tefe tüfe oranlarını sabitledik. 8-10-12’yi geçmeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Kurum hayata geçirmeyi planladıkları yeni bireysel konut sistemini şöyle anlattı:

“Güzel bir projemiz olacak. Ön ödemeli bir süreç yürüteceğiz. Neticede TOKİ konut sektörüyle alakalı alt gelir grubu vatandaşlarımız için çok büyük projeler gerçekleştirdi. Bunu biraz daha ileriki süreç için ailelerinin çocuklarına TOKİ’den bir sertifika aldığı zaman hani bireysel emeklilik gibi. Ne yapıyoruz, şimdi bireysel emekliliğe giriyoruz. Bunu aldığımızda 10 sene sonra çocuğumuz için bir emeklilik süreci başlatıyorum. TOKİ’de de bir ön ödemeli, ilerki süreçte konutu alacağı belli olduğu bir proje.”

“Bireysel konut kampanyası gibi bir şey mi olacak? diye sorunca Kurum, “Yani evet. Önce bir talep toplayacağız. Gelen talebe göre belli şehirlerimizde projeler yapacağız. Güzel bir proje olacak. TOKİ’nin şu anda arsaları var, bu arsalarda belirli noktalarda bugünden projeleri belirleyeceğiz. Şartlarını da belirleyeceğiz. Bazı vatandaşlarımız 5 yılda öderim diyecek, bazıları 10 yılda öderim diyecek. Ona göre teslim sürecinin de içinde olduğu bir sistem. Önemli olan ödeme gücü. Biz inşaatlarımızı 36 ayda yapıyoruz. Ödemeyi 120 ayda alıyoruz. vatandaşımız 36 aylık finansmanı 120 ayda da olsa karşılamak zorunda. Çünkü devlet de zarar edemez. Arsanın ve inşaatın maliyeti belli. Bazı vatandaşlarımız var ki ‘bana evim gelsin, ben çıktığını bileyim 36 ay sonra almasam da olur. Benim çocuğum küçük şuanda. Ben evime 10 sene sonra geçeyim. Ama bana ev çıktığını bileyim’ diyor. Böyle bir süreç olacakdedi.

Haberin Devamı

Projelerin yüzde 70’i kentsel dönüşüm olacak

TOKİ ile bakanlık olarak bundan sonra yapacakları projelerin yüzde 60-70’inin kentsel dönüşüm olacağını belirten Bakan Kurum, “Yani Yıllık 40 bin konut yapabilme kapasitesini düşünürsek eğer bunun yüzde 60’ı kentsel dönüşüm olacak. Geri kalanı da alt ve orta gelire hitap eden vatandaşlarımızın konut ihtiyacının giderilmesine yönelik projeler olacak. TOKİ ile çalışıyoruz. Yıllık 30 bin konutu dönüştürmek istiyoruz. Hem ilave kaynaklar buraya aktaracağız hem de mevcutta belediyelerle işbirliği içinde geliştireceğimiz alanlar olacak.

Yeni bir düzenleme de İller Bankası ile ilgili. Ay sonuna kadar geçer. İller Bankası gelirlerinin bir kısmını, yani yarısını yine kentsel dönüşüm fonuna aktarabilmenin önünü açıyoruz. Dolayısıyla ülkemizdeki kentsel dönüşüm bakanlık olarak bizim en öncelikli işimiz. 25-30 bin sayısını artırarak devam ettireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Kasım ayında Türkiye’de en çok Iraklı konut almış

Kasım ayında yabancılara 5 bin 236 konut satışı gerçekleştirilmiş.

Bu rakam geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 145’lik bir artış. Geçen ayda yüzde 151’lik bir artış vardı.

İllere bakıldığında ise İstanbul ilk sırada. İkinci Antalya, üçüncü Bursa. Çıkan sonucun en ilginç yanı ise...

Kasım ayında en çok satış Irak vatandaşlarına yapılmış.