Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İttifakların yapıldığı 24 Haziran seçimi Türk siyasi tarihinin en ilginç seçimlerinden biri oldu.

Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olarak oyunu diğer seçimlere göre artırırken Ak Parti oyunu son genel seçime göre düşürdü.

Erdoğan ile Ak Parti arasında 10 puanlık bir fark ortaya çıkması dikkati çekti. Ak Parti son genel seçime göre oyunu yüzde 7 dolayında düşürdü. Ak Parti aldığı yüzde 42.4 sonuç ile 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında kaldı.

En son seçim olan 1 Kasım 2015 seçiminde Ak Parti yüzde 49.5 oy almıştı. Ak Parti yeniden seçim yapılmasına neden olan 2015 Haziran genel seçiminde ise 40.9 oy almıştı.

Haberin Devamı

MHP ile yapılan ittifakın ardından Erdoğan’ın oyu yüzde 52.5’e çıktı. Erdoğan 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 51.8 ile kazanmıştı. Ak Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı yüzde 53.5 oy aldı. Bu da TBMM’de iki partinin birlikte yüksek bir sayıyı bulmasını ve bundan sonra da yakın çalışacaklarını ortaya koydu.

Ne yaptı ne yapamadı?

Seçimlere “Ak Parti Türkiye genelinde ne yaptı, ne yapamadı?” açısından bakarsak son genel seçime göre bir çok ilde düşüş yaşandığı görüldü. Ama MHP ile birlikte de Meclis’te yeni bir dönemin başlamasını sağladı. İki partinin TBMM’deki sandalye sayısı ise resmi olmayan rakamlara göre 342’ye çıktı. Oy düşüşü yaşanan büyük iller arasında Ankara dikkati çekti. Bundan önceki seçimde yüzde 48.80 oy alan Ak Parti bu seçimde yüzde 40 aldı.

Bundan önceki seçimde yüzde 48.75 oy aldığı İstanbul’da bu defa Ak Parti 42.5 aldı. Erdoğan ise İstanbul’da yüzde 50 oy aldı.

Yüzde 74.52 oy aldığı Konya’da Ak Parti bu defa 60’lara yaklaştı ve 14 puanlık bir düşüş yaşadı.

Yüzde 65.57 oy aldığı eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün memleketi Kayseri’de Ak Parti bu defa 15 puanlık bir düşüşle 50’lere düştü. Erdoğan Kayseri’de ise bu seçimde yüzde 70 oy aldı. Konya’da ise Erdoğan yüzde 74 oy aldı.

Erdoğan memleketi Rize’de ise Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 77 oy aldı. Bundan önceki seçimde Ak Parti yüzde 75 oy almıştı. Bu seçimde Ak Parti’nin oyu yüzde 65’lere düştü. Ak Parti Elazığ’da 12, Gaziantep’te 10, Erzincan 12, Trabzon’da 10 puanlık bir düşüş yaşadı.

Haberin Devamı

Ak Parti İzmir’de 3 puanlık düşüş yaşarken Erdoğan’ın oyu İzmir’de yaklaşık yüzde 2 arttı.

Diyarbakır ve Van’da oy artışı

Erdoğan Doğu Anadolu’da ise kişisel olarak oyunu Diyarbakır, Van ve Bitlis gibi illerde artırdı. Erdoğan’ın Bitlis’te yüzde 50 oy alarak birinci çıktığı da görüldü. Erdoğan Diyarbakır’da da yüzde 27.4 oy aldı. Ak Parti bundan önceki seçimde Diyarbakır’da yüzde 21 oy almıştı. Erdoğan Van’da da yüzde 36 dolayında oy aldı. Ak Parti bundan önceki seçimde Van’da yüzde 30 almıştı. Ak Parti bu seçimde Van’dan yüzde 31.4 oy aldı.

Erdoğan 16 Nisan 2017 referandumunda hayır çıkan birçok ilde de oyunu artırdı. “Ak Parti bu seçimlerde ne yaptı ne yapamadı” derseniz sonuçlarda genel başkanı ile yüzde 10 fark çıktı. Bu sonuçta ittifakın payı olduğu gibi Erdoğan’ın kişisel rüzgârının da önemli bir etki olduğunu söyleyebiliriz.