Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Büyükşehirlerdeki otopark sorununu çözmeye yönelik hazırlanan yönetmelik 1 Haziran’da yürürlüğe girecek.

Konuyla ilgili son çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile konuştum. Özhaseki Milliyet’e, milyonlarca kişiye ilgilendiren ve ciddi bir sorun olan otopark sorununu çözmeye yönelik yapılacakları anlattı.

Özhaseki, “Bazı kolaylıklar getiriyoruz. Çarşı içerisinde sıkıntı var, evini, parselini yıkıp otopark yapma düşüncesi varsa belediyeye gitmeden izin almadan orayı olduğu gibi mekanik otoparka çevirebilecek. Eskiden belediyeye gidip izin istiyordu. Bir sene sürüyordu. Ev parselini, dükkanını her neyse otopark yapıp para kazanmak istiyorsa serbest. Hemen yıksın başlasın” dedi.

Haberin Devamı

Japonya’da araba alırken arabayı koyacak yer belgesi istendiğini belirten Özhaseki, “Bunu vermezseniz size araba satmıyorlar. Otopark ciddi sorun. Yeni yönetmeliğimize göre her daireye bir otopark mecburi olarak gösterilmek zorunda. Komşularla birleşebilir, olduğu gibi altını kullanabilir. İki bahçeyi birleştirebilirler. Otoparkı göstermeden hiç kimse evini yapamayacak” diye konuştu.

Yerli savaş uçağında Kemal Atatürk imzası

Evini yıkıp otopark yapan izin almayacak

Milli Muharip Uçak projesi olan yerli savaş uçağının maketi Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndaki yerini aldı.

Giriş katındaki yerli üretilen projelerin sergilendiği alana konulan maketin kanatlarında Türk bayrağı, gövdenin ortasında da Kemal Atatürk imzası bulunuyor.

Uçağın maketini Milliyet’e gösteren Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, tasarım üzerinde çalışmaların sürdüğünü son şeklini almadığını söyledi.

TAI ve ASELSAN arasında Milli Muharip Uçak Projesi için ön mutabakat imzalanmıştı. Yerli savaş uçağı için milli radar, elektronik harp ve elektro optik sistemler de geliştirilecek.

Antarktika’ya 3. sefer yıl sonu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu yaz, Antarktika’ya kurulacak üssün yapım işlerinin başlanacağını açıkladı. 2. Antartika heyetinin dönüşü sonrası konuştuğum Özlü, “Antarktika heyeti döndü. Şu anda fizibilite raporlarını tamamlıyorlar ve bu yaz dönemi içerisinde Antarktika’ya kuracağımız üssün yapım işlerine başlayacağız. Seneye kışın yani 2018’in sonu, 2019’un başı oraya tekrar üçüncü seferimizi yapacağız ve üssümüzü kuracağız” dedi.

Haberin Devamı

Üssün büyüklüğü konusunda ise Özlü, “Arkadaşlar ölçüm yaptılar. Orada değerler aldılar. Son heyetin içinde mimar da vardı. Onları şimdi projelendiriyorlar. İşte şu kadar metrekare, şu kadar boyutlarda gibi” dedi.

Gıda denetimine çıkmak istedi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba restaurantlardaki gıda ve hijyen denetimine büyük önem veriyor.

Fakıbaba bu denetimleri bizzat giderek kendisi de yapmak istedi. Ancak danışmanları bunun uygun olmayacağını söyleyince Ankara’daki denetime konuyla ilgili genel müdürünü gönderdi ve denetim sonrası telefonla arayarak ayrıntılı bilgi aldı.

Denetimler Türkiye genelinde 7 bine yakın gıda kontrol görevlisiyle yapılıyor.