Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bölgede barış ve istikrara yönelik görüşmeler ve çalışmalar yapan Türkiye, Filistin Açılımı Eylem Planı’nı da hayata geçiriyor.
Bu çerçevede Filistin’de faaliyet göstermeye başlayan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Filistin’de 2005 yılından bu yana 500’e yakın proje ve faaliyet hayata geçirdi.
TİKA 2005 yılından bu yana işgal altındaki Doğu Kudüs’te ise eğitim, sağlık ve ortak kültürel miras gibi sosyal alanlarda 100’e yakın projeye imza attı. Böylece tarihi doku korunarak yaşanabilir mekanlar oluşturmaya çalışılıyor.
Son iki yılda ise Batı Şeria, Kudüs ve Gazze’de gerçekleştirilen proje ve faaliyet sayısı 150’nin üzerinde.
Türkiye, Filistin’e hastane, okul, konut, su kuyuları, gıda, acil ve insani yardımları da sürekli yapıyor.

Filistin’e 500 proje


TİKA Başkanı Serdar Çam’a Filistin’e yönelik projeleri nedeniyle ‘Filistin Devlet Mükemmellik ve Liyakat Nişanı’ verildi.

Ortak tarihin ve kültürel mirasın korunması çalışmaları

Türkiye, ortak tarihin ve kültürel mirasın korunması alanında da bölgede
bir çok çalışma yapıyor.

Filistin’e 500 proje


İslam dünyasının en kutsal üç mekanından biri olan Mescid-i Aksa’nın Haremi içerisinde yer alan Kubbet Üs Sahra’nın altın kaplama hilali ve Zincirli Kubbe’nin (Silsile Kubbesi) 4 bin 300 parçadan oluşan çinileri Türkiye tarafından yenilendi.
Kudüs’te Mescid-i Aksa kompleksinin doğusundaki Babul Esbat ya da Aslanlı Kapı olarak adlandırılan bölgede bulunan ve 1400 yıllık tarihi geçmişe sahip olarak Kudüs’ün İslam tarihindeki yerini göstermesi sebebiyle büyük öneme sahip Yusufiye Mezarlığı’na çevre duvarı da inşa edildi.

Kutsal Doğuş Kilisesi’nin restorasyonuna katkı

TİKA, Filistin’de din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın, yalnız İslamın değil, aynı zamanda diğer dinlerin de mirasının korunmasına katkı verecek projeler de gerçekleştiriyor.
Bu bağlamda, Filistin’in Beytüllahim şehrinde Roma İmparatorluğu’nca 327 yılında Hz. İsa’nın doğduğuna inanılan yerin üzerine inşa edilen Kutsal Doğuş Kilisesi’nin restorasyonuna TİKA tarafından nakit katkısında bulunuldu.
En son Osmanlı döneminde restore edilen kilisenin, 2009 yılında yeniden restorasyonu için bir uluslararası restorasyon komitesi kurulmuş, çeşitli donör kuruluşlardan toplanan bağışlarla çalışmalara başlandı.

Somalili Osman’ın Türkiye’de okuma hayali gerçekleşiyor

15 yaşında kemik kanserine yakalanan Somalili Osman Muhammed’in en büyük hayali Türkiye’de okumaktı.
Öncelikle tedavi için Türkiye’ye getirildi. Ancak Türkiye’ye getirilmekte çok geç kalındığı için ayağının birini kaybetti.

Filistin’e 500 proje


Ailesi de “Türkiye sana bizden daha iyi bakar” diye Osman’ı hastaneye terk etti.
Tek bacağını kaybeden Osman’ın en büyük hayalinin Türkiye’de okumak olduğunu öğrenen Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin ve sosyal hizmet uzmanı Eda Kesmez, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle irtibata geçerek konuyu gündeme getirdi.
Bakanlık da Türkiye’yi çok seven ve herkese Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını gösteren Osman’ın Türkiye’de okuyabilmesi
için işlem başlattı.