Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

G20 zirvesi bu sene Almanya’nın Hamburg kentinde gelecek hafta yapılacak. İki günlük zirvede dünya liderleri bir araya gelecek.
Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin toplandığı zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.
ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılacağı zirvenin ana gündemi terör, küresel terörle mücadele, ekonomi, mülteci krizi ve Suriye ağırlıklı olacak.
Erdoğan ve liderler zirvede ikili görüşmeler de yapacak. Bu görüşmelerde Katar ile ilgili krizde ele alınacak.
G20 zirvesinde tartışılacak ana başlıklar ise küresel ekonomi, finans sisteminin güçlendirilmesi, dijital teknolojiler, iklim değişikliği, kadınların ekonomiye katılımı ve 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri olacak.
Erdoğan bu başlıklarla ilgili toplantılarda konuşma da yapacak.

Stresin ilacı ikizler

G20’nin sürpriz gündemi iklim ve kadınlar


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara’nın siyasi gündeminde yorgunluğunu bir aylık ikiz torunlarıyla atıyor.
20 Mayıs’ta doğan ikizlerle birlikte Eroğlu’nun dört torunu oldu.
Yusuf Taha ve Beyza Sude isimli biri kız biri erkek ikiz torunlarını sorunca, Bakan Eroğlu’nun gözlerinin içi gülüyor.
Eroğlu, “Torunlar bambaşka oluyor. Onları görünce, bir de ‘dede dede’ diye konuşunca stres de gidiyor. Torunlar hakikaten ilaç gibi geliyor bana. Hele kucaklaması, hele ikizlerin gülümsemesi insana heyecan veriyor. Yorgunluğu alıyor. Herkese tavsiye ediyorum. Herkesin çok torunu olsun” diyerek mutluluğunu paylaştı.

Çat-kapı Çalışma Bakanı

G20’nin sürpriz gündemi iklim ve kadınlar


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu vatandaşın nabzını kapı kapı dolaşarak tutuyor.
80 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiren istihdam, işsizlik, iş güvenliği, sigorta, ilaç, prim ve sağlık gibi her türlü sorunu çat kapı ev ziyaretleri yaparak tespit eden Müezzinoğlu, anında bürokratları arayarak tek tek çözüm talimatı veriyor.
Konuyla ilgili konuştuğum Bakan Müezzinoğlu, “Ben habersiz ziyaretsizleri seviyorum. Gerçek tabloyu görüp, hemen gerekeni yapıyorum. Bürokratlarıma da çat kapı ziyaretler yapmalarını talimat ediyorum. ‘Tek tek de kaç eve gittiniz, ne gördünüz?’ diye soruyorum” dedi.

Enlerin şehri Şanlıurfa

Haberin Devamı

Şanlıurfa geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve birçok bakanı ağırladı. Devletin zirvesine verilen brifingde Peygamberler Şehri olarak bilinen Şanlıurfa’nın enleri şöyle sıralandı:
En fazla güneş alan il
En çok Suriyeli mültecinin yaşadığı şehir (600 bin Suriyeli)
Çocuk ve genç nüfusun en fazla olduğu il (İl nüfusunun yüzde 68’i-1.322.511 kişi)
Aileye düşen beş çocuk ortalamasıyla Türkiye rekorunu elinde bulunduran il
Türkiye’de en fazla yatırım alan il (34 milyar TL)
12 bin yıl önce inşa edilen dünyanın bilinen ilk tapınağı Göbeklitepe Urfa’da.

Türkiye 70 ülkede iftar sofrası kurdu

Başbakanlık’a bağlı TİKA, Ramazan ayında dünyanın bir çok bölgesindeki farklı coğrafyalarda ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü.
TİKA tarafından Ramazan ayında Orta Asya’dan Latin Amerika’ya, Güney Asya’dan Afrika ve Balkanlar’a kadar 70 ülkede iftar sofraları kuruldu, yardımlar dağıtıldı.
TİKA bunu sadece Müslüman ülkelerde yapmadı. Özellikle Tayland, Singapur, Brezilya, Polonya, Arakan, Romanya, Hırvatistan, Meksika ve Karadağ gibi Müslümanların azınlık olduğu yerlerde de yaptı.
Özellikle bunlardan Kızılderili Müslümanlar ile Meksika’da yapılan iftar dikkati çekti. TİKA, Tzotzil Kızılderililerine ait Kevser Camii’nde iftar verdi. Meksika’da 5 bin Müslüman yaşıyor.
İftar programlarının yanında TİKA, 20 binin üzerinde aileyi kumanya ve gıda desteği verdi.