Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

›› AK Parti’nin sosyal politikalardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, gönül belediyeciliği ile “Her yaştan her insana dokunacaklarını” açıkladı.

›› Kaya, “Gönüllere girmek için çok çalışacağız. 7’den 70’e, doğumdan ölüme kadar, her vatandaşımızın yanında olacağız” dedi

Yerel seçimler yaklaşıyor.

Adayların tamamen açıklanmasına az kaldı. Adayların belli olmasından sonra partiler vaatlerini anlatacak.

Bu süreçte partilerin en önemli organlarından biri Sosyal Politikalar Başkanlıkları olacak.

Haberin Devamı

Gönülden çalışıp gönüllere gireceğiz

Yerel seçimleri, AK Parti’nin belediye başkanlarının neler yapacağını ve sosyal politika alanındaki projelerini AK Parti’nin sosyal politikalardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya ile konuştuk.

Ak Parti’nin yerel seçimler ve 2019 yılı sosyal politika hedeflerini “Her insana dokunulacak” diye açıklayan Kaya, “Gönülden çalışacağız. Gönüllere girmek için mücadele edeceğiz. Çok çalışacağız ve her insana dokunulacak. Gönül belediyeciliği her yaşa hitap edecek. 7’den 70’e, doğumdan ölüme kadar diyebiliriz. Her vatandaşımızın yanında olacağız, doğumdan ölüme kadar” dedi. Engelli ailelerinin nefes alması için de yeni projeler hazırladıklarını belirten Kaya, “Engellisini bırakıp aileler hiçbir yere gidemiyor. Diyelim ki cenazeye gidecek memleketine, sırtında taşıyor, bırakmak çok zor. Ya da işte tatile de gitmeye ihtiyacı olabilir. Çok ağır engeli vardır, tatile götüremeyecektir, onu da bırakıp gidebilir ya da farklı bir saikle. Bu kişiler herhangi bir yere gideceklerinde engellisini bırakacağı merkezler olacak. Bunlar ihtiyaç, gerçekten ihtiyaç” dedi.

Fatma Betül Sayan Kaya, yaşlıların tırnaklarını kesmekten, engelli ailelerinin tatile gitmesine, çocuklara yönelik sanat akademilerinden kadın sığınma evlerinin artmasına kadar birçok konuda belediyelerin ve hükümetin yapacağı projeleri Milliyet’e şöyle anlattı.

- Sosyal Politikalar Başkanlığı olarak yerel seçimlere nasıl hazırlanıyorsunuz?

Sosyal Politikalar Başkanlığı olarak gönül belediyeciliğinin esasını oluşturan çalışmaları strateji ekibimizle birlikte yapıyoruz. Ak Parti yerelden başladı, yereldeki başarısıyla merkezi hükümette de on yedi yıldır çok başarılı çalışmalar yapıyor. Ama asıl 1994’te Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken yaptığı çalışmalarla insanlarımızın hayatındaki o dokunuşları, bütün İstanbul’un o çöp dağlarından, susuzluktan kurtulması, yokluktan, kuraklıktan kurtulmasıyla birlikte asıl o dönemde başlatılan, gerçekten insanların gönlüne dokunan Cumhurbaşkanımızın çalışmalarıyla bugünlere geldik. ‘Önce millet, önce memleket’ diyoruz. Vatandaşlarımızın gönlüne girecek şekilde mütevazı, samimi, gerçekten işini severek yapan, gönülden yapan kişiler olarak her bir şehirde yaşayan her bir insanın ihtiyaçlarını görüp, hissedip onların sorunlarına çare olacak, dertlerini dert edinip onlara derman olacak adaylar öncelikle hedefimiz. Bu adaylarla birlikte biz eğer bir şehirde dertli bir insan varsa, onun derdiyle dertlenen belediye başkanı arıyoruz. Doğumdan ölüme kadar insanlarımızın yanında belediyelerimiz, hükümetimiz.

Haberin Devamı

Ders çalışma merkezleri

Haberin Devamı

- Gençlere yönelik neler yapacak belediyeler?

Yerel belediyelerimiz, bilgi evleri, kütüphaneler, millet kıraathanelerine önem verecek. Her ilimizde, her ilçemizde çocuklarımızın güvenle, huzurla oturup derslerini çalışabileceği merkezler hedefimiz. Millet bahçeleri gene belediyelerimizin, merkezi hükümetin birlikte yapacağı ve bütün vatandaşlarımızın aileleriyle huzurlu, mutlu şekilde vakit geçireceği mekanlar. Kişi başına düşen yeşil alanı yaklaşık yüzde 10 artırdık ve hedef daha da artırmak. Yeşil alanlar ailelerin çocuklarıyla nefes alacakları alanlar. Mutlu, huzurlu bir toplum için, huzurlu bir ülke için milletimizin de nefes alacağı yeşil alana ihtiyacı var.

Kıraathaneye çocuk kreşi

- Millet kıraathaneleri de projelerinizden. Nasıl bir sistem ile çalışacak, çocuğu olanları da düşündünüz mü?

Millet kıraathaneleri çok önemli. Üsküdar’ı örnek vereceğim ama diğer yerlerde de açılmaya başlandı. Mekan Üsküdar’ın en güzel yerinde, sahilde ve içinde kreşi var. Niçin kreş konulmuş? Çocuklu, bebekli bir kadın geldiğinde bebeğini bıraksın, o da kitap okuyabilsin ya da üç çocuğuyla bir kadın geldi, bebeği bırakacak ya da küçük çocuğunu oyun odasına bırakacak, çocukların ödevine, dersine yardımcı olacak ya da kendi dersini çalışacak. Aileye de bebek bakımının verildiği kıraathaneler ki bu mekan da gerçekten en az üç sefer gittim ve her gittiğimde kalabalık ve 7/24 açık. Sabaha kadar sıcak çorba servisi var öğrenciler için.

Evde bakım desteğine devam

- Gönül belediyeciliği projenizi anlatır mısınız?

Gönül belediyeciliği... Yani bir yaşlı var bir ilde. O yaşlı eğer bakıma muhtaç, ihtiyaç sahibiyse zaten devletimiz, merkezi hükümet yardımlarıyla ihtiyaç sahiplerinin yanında. Ama bizim yerel yönetimlerimiz de yanında yaşlıların… İstanbul’daki birçok belediyemizin yaptığı, Ak Partili belediyemizin yaptığı hizmetler bundan sonra da artarak devam edecek. Çağın ihtiyaç ve gereklerine göre bu projeler düzenleniyor. İşte, bizim şu an Sosyal Politikalar Başkanlığı olarak önereceğimiz proje havuzunda da çok çeşitli projeler var. Yaşlıların evlerine gidip temizlikleri yapılıyor, ev temizlikleri. Bunu belediyeler, yerel yönetimler yapıyor. Kişisel bakımları yapılıyor; tırnaklarını kesmeden tutun banyo yardımına kadar. Tırnak kesmek yaşlıların en çok zorlandığı iştir. Bunu yapamayana belediye bu tür destekleri veriyor.

‘Engelli ailelerine nefes aldıracağız’

- Belli bir yaşın üstündeki bir kişi aradığı zaman, belediye her zaman gelecek mi?

Her zaman ihtiyaç sahiplerinin yanındayız. Evlere gidip saç tıraşı yapan belediyelerimiz var. Yine yaşlılarımızın evini temizleyen… Yine işte yeni dönemin çok önemli projelerinden bir tanesi ben buna merkezi hükümette, bakanlığım döneminde de destek oldum. Bayrampaşa Belediyesi’nde mesela, gündüzlü engelsiz yaşam merkezi. Bu merkezler niçin var? Yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde açılacak merkezler. Bağcılar’da vardı engelliler sarayımız. Şimdi sayıları giderek artacak inşallah önümüzdeki dönemde. Ak Parti gönül belediyeciliğinin de en güzel örneklerinden biri olacağına eminim bu merkezlerin. Engellisi olan aileler, anneler, kadınlar bir yere gitmek istediklerinde engelli çocuklarını evde bırakıp gidemiyorlar. Bu merkezlere bırakacaklar, çocuklar orada farklı terapiler, eğitimler alacak. Evlerine dönerken çocuklarını alacaklar. Gündüzde engelsiz yaşam merkezleri, bakım merkezleri dediğimiz, engelli ailelerine nefes aldıracak mekanlar.

‘Çocuklara yönelik sanat akademileri’

- Çocuklara yönelik yeni projeler neler olacak?

Belediyelerin bilgi evleri hizmetleri var, sanat akademileri var. Niçin? Çocuklarımız küçük yaşlarda kültür, sanatla tanışsın ve donanımlı bir şekilde hazırlansın diye geleceğe. Bizim Sulukule Sanat Akademisi var Fatih Belediyesi’nde. Gaziosmanpaşa Belediyesi açtı sanat akademisi. Çocukların yetiştiği akademiler çoğalacak. Gönül belediyeciliği her yaşa hitap edecek. 7’den 70’e, doğumdan ölüme kadar diyebiliriz. Her vatandaşımızın yanında olacağız, doğumdan ölüme kadar.

‘Engelli ailesi tatile gidebilecek’

- Yeni yapılacak bir kaç proje anlatır mısınız?

Sanat akademileri, engelsiz yaşam merkezi, bunlar yeni. Mesela gündüzlü bakım merkezlerinin sayısı az. Merkezi hükümetin desteğiyle yapılacak büyük projeler var bir de.

Çok yeni, başlangıçta olan şeyler, mesela engelli bireyin bir haftalık bırakabileceği merkezler açılacak. Çok büyük ihtiyaç çünkü engelli ailesi tatile gidecek... Bir tane Aile Bakanlığı’nın Manisa’da var. Bu, merkezi hükümetin desteğiyle yapılacak bir proje.

Yerel yönetimler ile merkezi hükümetin birlikte ortaklaşa yapabileceği projelerden bir tanesi. Niçin çok önemli? Engellisini bırakıp aileler hiçbir yere gidemiyor. Diyelim ki cenazeye gidecek memleketine, sırtında taşıyor, bırakmak çok zor. Ya da işte tatile de gitmeye ihtiyacı olabilir. Çok ağır engeli vardır, tatile götüremeyecektir, onu da bırakıp gidebilir ya da farklı bir saikle. Umreye gidebilir, hacca gidebilir, herhangi bir yere gideceğinde engellisini bırakacağı merkezler. Bunlar ihtiyaç, gerçekten ihtiyaç.

Gönülden çalışıp gönüllere gireceğiz

‘10 milyon kişiye elektrik yardımı’

- Elektrik yardımı ne kadar kişiye destek olacak?

Elektrik yardımı da önemli. 2.5 milyon haneyi ilgilendiren çok ciddi bir altyapı çalışması da yapıldı bunun. 2,5 milyon haneye 150 kilovata kadar elektrik desteği. 10 milyon kişiyi ilgilendiriyor, en az 10 milyon. Türkiye’nin sekizde 1’ini ilgilendiren güzel bir müjde.

‘Bütün insanlara dokunacağız’

- Yerel seçimlere yönelik ana mesajlarınız ne olacak?

İnsan merkezli olacağız. Bizim için önce insan. Bütün insanlara dokunacak. Sosyal politikaların insan odaklı ortaya konulmasına 17 yıldır olduğu gibi devam edilecek.

Çok çalışacağız ve her insana dokunulacak. Gönülden çalışacağız ve gönüllere girmek için mücadele edeceğiz. Bu seçim bizim için çok önemli. Biz yerelden kazandık yine yerelden yükseleceğiz inşallah. 2023 hedefleri için bu seçimi çok önemli görüyoruz.

Yatağa bağımlıların evine sandık

- Yaşlıların oy kullanmasına yönelik projeleriniz vardı...

Geçen seçimde ilk defa uygulandı ama bu seçimde de hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı ya da engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerimizin de demokratik haklarını kullanmalarını istiyoruz. Artık bu zor şartlarda bir çile çekerek sandık başına gitmeleri değil de sandıklar önlerine gelerek evlerinde oy kullanmaları için seyyar sandık uygulaması başladı. Sosyal Politikalar Başkanlığı olarak bu konuyla ilgili 81 ilde büyük bir çalışma yürütüyoruz. Yatağa bağımlı hastaları ziyaret edip bu konuda bilgilendiriyoruz. Aile hekimlerinden alacakları bir raporla 17 Ocak’a kadar muhtarlıklara ya da ilçe seçim kuruluna başvurmaları yeterli. Her seçmenin demokratik hakkını kullanmasını istiyoruz.

Çevre dostu kampanya

- Nasıl bir kampanya yapacaksınız?

Çevre dostu bir kampanya yapacağız. Binin üzerinde kamu kurumunda sıfır atık sistemi kurulmuş durumda. Bu naylon poşet olayı çok ciddi, nesillerimizi koruyacak bir gelişme. Belediyelerin desteği ile birlikte sıfır atık tüm Türkiye’de yaygınlaşacak. Naylon poşet kullanmama çevreyi yüz binlerce yıl koruyacak bir uygulama. Belediye başkan adaylarımız ücretsiz bez poşetler verecek. Belki de en faydalı promosyon ürünlerimizden biri olacak bu. Yıllarca kullanılıp değerlendirilecek bir şey.

‘Aileyi güçlendireceğiz’

- Kadına şiddet ve kadın sığınma evlerine yönelik neler yapacaksınız?

Aileyi güçlendireceğiz. Aile bireylerinin birbirine karşı sevgi ve saygılı davranmaları ile ilgili eğitimleri artıracağız. Geçimsizlik durumunda mahkemeye gitmeden önce belediyelerimiz bünyesindeki aile danışmanlarına yönlendirilen ailelere destek olunacak. Kadın sığınma evleri, nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerimizin aslında yasal olarak açmakla yükümlü olduğu yerler. Şu an belediyeler anlamında çok az sayı ama önümüzdeki dönem ihtiyaç olan yerlerde bunların açılmasını da sağlayacağız. Merkezi hükümetimizin tabii ki var, yeterli sayıda var ama ihtiyaç olduğu takdirde bu merkezlerin de açılmasını sağlayacağız. Aile danışma merkezleri de çok önemli. Yeni dönemde aile danışma merkezlerimizin, yerel yönetimlerin açtığı ve çocukluktan itibaren psikolojik olarak ailelerin, çocukların, ailelerin aile terapisi şeklinde alabilecekleri merkezler. Yerel yönetimlerimizde bunların sayılarını artıracağız. Yine kadınlarımız için yerel yönetimlerimizin merkezleri var. Bunların da sayısı artacak.

‘Ev kadınlarına yıllık 30 bin liraya kadar vergi yok’

- Ev kadınlarına yönelik vergi almama projeniz hayata geçecek, ayrıntıları paylaşır mısınız?

Hep ev kadınları bizden talep ediyordu, bizim için bir şey yapmayacak mısınız diye. Yeni yapacağımız bir düzenlemeyle birlikte ev kadınları, evinde çorap ören, evinde havlu ören, kese ören, tarhana yapan, mantı yapan ve bunları satan kadınlara vergi yok. Ne kadarlık yok? Yıllık 30 bin liraya kadar. Yani brüt asgari ücret kadar aylık satış yaparsa buna vergi yok. Ev kadınlarını desteklemek istiyoruz.