Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kadın bakış açısıyla, kadın elinin değdiği belediyeler istiyoruz diyen Lütfiye Selva Çam, “Sandık bazlı çalışacağız. Listelerle evlere çat kapı ziyaret yapıp, tek tek, yüz yüze bir araya geleceğiz. Karınca gibi durmadan çalışacağız” dedi...

AK Partili kadınlar her seçimde çalışmalarıyla parti içinde bir adım öndedir. Özellikle bire bir temas ve ev ziyaretleri başarılı oldukları alanlar. Kadınların seçimlerdeki çalışması AK Parti’yi seçimlerde her zaman sırtlamıştır diyebiliriz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da son kadınlarla yaptığı toplantıda kadın kollarına güvenini “Siz yürüyeceksiniz, ardınızdan yürüyeceğiz” diyerek gösterdi.

Karınca gibi çalışacağız

Haberin Devamı

Yerel seçim için de AK Parti kadın teşkilatları daha şimdiden çalışmaya başlamış durumda. AK Parti Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam kadın teşkilatlarını geçen hafta 3 gün Ankara’da eğitimden geçirdi. Teşkilatından 24 bin kadının anketle düşüncelerini alan, ayrıca il ve ilçe teşkilatlardan gelenlerle beyin fırtınası da yapan Çam ve ekibi, her ilin hatta her ilçenin sorunlarını ve talepleri tek tek listeleyerek çıkarmış durumda. Teşkilatına daha şimdiden sahaya inip ev ev dolaşma talimatı veren Çam ile yerel seçim stratejilerini ve hedeflerini konuştum. “Kadın elinin değdiği belediyeler istiyoruz” diyen Çam

Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

- Yerel seçimlere hazırlık olarak neler yapıyorsunuz?

Genel merkezimizde 3 grup halinde bölgeleri de karma yaparak kadın kollarımızla bir eğitim çalışması yaptık. 3 gün sürdü. 81 il ve 921 ilçemizin başkanları ve illerdeki yürütmelerden 5 yürütme toplam 1407 kişi katıldı. Yerel yönetimlere yönelik eğitim verdik. Beyin fırtınası yaptık. Tecrübe paylaşımı yaptık. Seçim çalışmalarını yaparken üye sayımızı da artıracağız. Bir üye kampanyası yapacağız. Seçim çalışması yaparken sandık listelerini tek tek ellerine almalarını istedik. Buradaki üyeleri çıkaracağız. Üyelerin hanesinde üye olmayanları da görüyoruz. Neden üye değil bunlar. İşte babanız, kardeşiniz üye değil diyeceğiz. Buradaki kaçakları görmüş olacağız. Bir anlamda üye sayımızı da artırmış olacağız. Üyelerimizin de nitelikli sayısını artırmak istiyoruz.

Haberin Devamı

Arşivlemeden toplantılardaki oturma düzenlerine, program akışından çat kapı ziyaretlerde neler yapılacağına kadar bir çok konuda detaylı eğitim verdik. Biz ilk defa bu dönem seçime bir stratejik planla gidiyoruz. Kadın kolları olarak stratejik belgemiz var. Yol haritamızı çıkarttık. Meclis üyelerimizi artırmaya yönelik çalışmalarımızdan bahsettik. En önemsediğimiz şey ise kardeşlik hukuku. ‘Biz neden burdayız. Neden birbirimize destek olmalıyız. Kadın birlik ve beraberliğini neden oluşturmalıyız’. Bununla ilgili olarak da kardeşlik hukuku başlığı altında bir eğitimimiz oldu. Seçmenle doğru iletişim nasıl olmalı onu anlattık. Ayrıca yerel seçim gündemli bir beyin fırtınası yaptık. Yuvarlak masa etrafındaki arkadaşlarımızla yerel seçimlerde daha başarılı olmamız için ne yapmamız lazım onu tartıştık. Her masadan 3 madde çıktı. Teşkilata yönelik önerileri, genel önerileri ve sorunları aldık. Bunun yanında kadın teşkilatlarımızda yerel seçimlere yönelik anket yaptık. Yaklaşık 24 bin kişiden cevap aldık. Hem kadın adaylara hem de hizmetlere yönelik sorular sorduk. Kadınların görüşü olarak Cumhurbaşkanımıza bu anket çalışmamızı takdim edeceğiz.

Haberin Devamı

Karınca gibi çalışacağız

Kendi ilinin adayı

- Toplantılarda yerel seçimlere yönelik ne öne çıktı?

Doğru aday istendi. Ehliyet liyakat sahibi olmalı dendi. Halkın içinden çıkması gerektiği dile getirildi. Bir başka ilden veya ilçeden gelen bir adayın olmasını istemiyor kimse yani bütün masaların ortak kanaati buydu. Samimiyetin esas olduğu, ehliyetin, liyakatin ve halkın içinden çıkma dürüst insanlar olsun dendi. Sayın Cumhurbaşkanımızın aslında her konuşmada söylediği o kriterlerle çok örtüştü. Hepsinin ilk maddesi bu çıktı. Kendi bölgesinden aday. İkincisi ise kadınların çalışırken daha rahat bir ortamda çalışmalarını istiyorlar. Materyal noktasında sıkıntı çekmemek yani kapıları çaldıkları zaman çok rahat bir şekilde girebilmeleri için de yanlarında bir promosyondur vesairedir bu tip şeyleri. Daha önce kahve veriyorduk. Yine bunu kendi içimizde değerlendireceğiz.

‘Kota istemiyoruz’

- Yerel seçimde kadınlara kota istiyor musunuz?

Kota istemiyoruz, başarılı olanın listede yer bulmasını istiyoruz. Ben iki dönem, 2009’da ve 2014’te alt komisyonlarda yer aldım. Cumhurbaşkanımızın bir talimatı vardı, ben bu dönemde de aynı talimatın olacağını görüyorum çünkü Cumhurbaşkanımız toplantımızda da şunu söyledi: “Bu sayılar az, 8 belediye başkanı, 1 büyükşehir, 7 ilçe başkanımız var ve nüfusa göre oranların artması lazım.” Meclis üyeliklerinde de her 3 meclis üyesinden 1’inin kadın olmasının talimatını verdi bize 2009, 2014’te. Bugün yine biz alt komisyonlarda kadın kolları olarak geri aldığımızda, yine aynı talimat üzerinden çalışacağız. Zaten Cumhurbaşkanımızın ciddi manada milletvekili seçimlerinde de kadınlara yönelik pozitif bir ayrımcılığı zaten var. Ama biz doğru isimlerin çıkması için kadın kolları olarak bir çaba harcayacağız. Burada mesleki yeterlilik, insani yeterlilik artı bir kadın hassasiyetinin... Hep şunu da söylüyoruz: Erkekleşmeden bir kadın siyaseti yapma hedefimiz var. Biz burada belediyeye de kadın nezaketini, zerafetini ve kadın farklılığını ortaya koyacak meclis üyeleri ve belediye başkanları istiyoruz, temel hedefimiz bu. Bunun için de yoğun bir şekilde çalışıyoruz.

Yani durmak nedir bilmiyoruz. Karınca gibi çalışıyor bütün kadın kollarımız.

‘Gönüllere dokunacağız’

- Yerel seçimlere yönelik sahada nasıl çalışacaksınız?

Yaklaşık bir aydır biz ciddi tespitler yapıyoruz. Bizim en büyük başarımız, kadın kollarımıza gönül veren kadınlarımızın sahada çok yoğun bir şekilde çalışmaları. Yani kapı kapı dolaşmaları, çat kapı şeylerimizi yapmaları. Sandık bazlı çalışma yapacağız. Biz Cumhurbaşkanımıza MKYK toplantımızda söz verdik. Sandık sandık elimize listeleri alacağız, o sandıklara göre sandık bazlı, tek tek evleri ziyaret edeceğiz. Tek tek, yüz yüze bir araya geleceğiz. O evlerin içerisinde üye olmayanları üye yapmak için bir çabamız olacak. Sandık bazlı listeleri şu anda çıkarıyoruz. Bunun eğitimini de verdik arkadaşlarımıza. Eksiklerimizin neler olduğunu, sorun alanlarının neler olduğunu ve bizim öne çıkan yönlerimizin neler olduğunu gördük. Yani bir anlamda bir swot analizi yaptık kadınlarımızla. Dolayısıyla daha güçlü bir şekilde sahaya çıkıyoruz. Zaten kadın kollarımız sahaya çıkmadan önce il ve ilçe bazında sorunlar ne, onları alıp, ellerinde de o soruların cevabı olacak. Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz çünkü biz halkın içinden çıkmış bir partiyiz. Kadınlar liderine güveniyor, en önemlisi o. Samimiyetine güveniyor, yaptığı işin arkasında ve kadınlara verdiği önemi çok iyi bildiği için daha büyük bir şevkle çalışıyor. Bu en son toplantıda da Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Siz yürüyeceksiniz, ardınızdan yürüyeceğiz’ sözü de çok etkin bir söz oldu. Yani biz biliyoruz ki kadınlar çalıştığı zaman ülkenin kalkınmasında da çok büyük bir rol oynuyorlar. Şu anda AK Parti’nin on yedi yıllık serüveninde de kadınların çok büyük bir katkısının olduğunu Cumhurbaşkanımız da hep ifade ediyor. Bizi de motive eden en büyük unsur bu oldu. Cumhurbaşkanı önü açtı, yolu açtı kadınlar için, daha fazla yerelde de kadın katılımının artmasını istiyor.

‘Liderimiz ciddi motivasyon kaynağımız’

- Kadın kolları seçimlere hazır mı?

Kadın kolları olarak seçimlere hazırız, hem zihin olarak hem beden olarak hazırız, vitaminlerinizi eksik etmeyin dedik. Kuvvetli şekilde çalışmalarımızı yapacağız. 24 saat çalışacağız. Kapı kapı, yüz yüze çalışma yapacağız. Kapınızda elinde listeli bir kadın görürseniz hiç şaşırmayın. Bunlar AK Partili kadınlardır. Kadın kolları olarak bir çalıştıysak, 10 çalışacağız bu seçimde. 10 çalıştıysak 50 çalışacağız. Yerel seçimlerde mevcutlarımızın çok daha üzerinde hem il hem de ilçe belediyelerini alacağız. Bunun için var gücümüzle çalışacağız. Liderimiz ciddi bir motivasyon kaynağımız. Adaylar çok çok önemli. Ama liderimizin başımızda
olması ve kadınlara bu kadar değer vermesi kadın kollarımızın bütün il ve ilçelerimizdeki kadınlarımızın çalışmasını sağlayacak inşallah.

‘Kadın yardımcı sayısı da artmalı’

- Seçimde ana hedefleriniz neler?

Bu dönemdeki ana hedeflerimizden bir tanesi de meclis üyesi sayımızı artırıp belediyelerde de belediye başkan yardımcılıklarında da kadın sayısını artırmak. Bu da meclis üyelerimizin içerisinden seçileceği için meclis üyelerimizde de bu kriterleri arayarak sahada ehliyet liyakat sahibi kadınları çıkarmak için çabamız olacak. Burada da sistemimiz şu: Aday adaylıkları alındıktan sonra Genel Merkez Kadın Kolları olarak da tüm illerimizde başvuru yapan herkesle mülakat yapacağız. Başvuru yapan belediye meclis üyesi aday adaylarımızın hepsiyle mülakat yapacağız. Sonrasında da tabii ki burada alt komisyonlarda yer aldığımız için, bir belediyede diyelim ‘İşte olsaydı zaten biz yazmak istiyoruz kadınları, zaten istiyoruz olsunlar’ diye bazı başkan adaylarımız söylüyor ama ‘Yok’ diyorlar. Onların da yok olmadığını, aslında kendilerinin görüp çıkaramadıklarını da belgeli bir şekilde ellerine verme durumunda kalabiliyoruz zaman zaman.

- Belediyelere kadın eli değecek mi?

Kadın muhtar sayısını, belediye başkan yardımcıları sayısını, kadın belediye başkan sayısını ve meclis üyesi, il genel meclisi üyelerinin sayılarını artırmak için ciddi bir çalışma yapıyoruz. Belediyecilikte kadın farkını ortaya koymalarını istiyoruz. Yani sadece erkek bakış açısıyla bir belediyecilik istemiyoruz biz. Kadın bakış açısıyla, kadın elinin değdiği belediyeler istiyoruz. Yani bunu söyleyebiliriz. Biz zaten Antep’te de görüyoruz bunu. Fatma Şahin çok başarılı.