Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kızılay’ın Suriyelilere  yardımı 2 milyar dolar


Kızılay’ın Suriyelilere yönelik yardımı yaklaşık 2 milyar doları buldu.
Kızılay’ın ülke çapına yayılmış şubeleri haftanın her günü kendi bölgelerindeki Suriyelilere gıda kolisi, kıyafet, aşevlerinden sıcak yemek, eğitim desteği gibi onlarca başlıkta yardım yapıyor. Bunun yanı sıra, Kızılay geçici barınma kamplarında da sürekli Suriyelilerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.
Kızılay ayrıca Suriye sınırının 12 sıfır noktasından Suriye içlerine her gün TIR’lar dolusu insani yardımı uluslararası gözlemciler eşliğinde gönderiyor.
Bugüne kadar Suriye’ye gönderilen TIR sayısı 40 bini buldu. Bu TIR’larla sevk edilen malzeme miktarı yaklaşık 320 bin ton. Gönderilen gıda kolisi yaklaşık 7 milyon.
Sınır yardımlarının yıllara göre dolar bazlı toplamı 882 milyon 628 bin 085 doları geçti. Bu rakamın TL karşılığı yaklaşık 3 milyar 530 milyon 512 bin 340.
Suriyelilere yapılan yardımları Milliyet’e değerlendiren Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, “Türkiye, Suriyeli misafirlerimize dünyaya örnek bir ev sahipliği yapıyor. Türkiye bugün tartışılan rakamların belki daha da üzerinde yardımda bulundu misafirlere. Bu kardeşlerimiz ülkelerine dönene, hatta orada hayatları normale dönene kadar yardım yapmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

276 bin 158 Suriyeli bebek doğdu

Kızılay’ın Suriyelilere  yardımı 2 milyar dolar


Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısı ise 276 bin 158. Geçici barınma merkezlerinde ise Suriyeliler için 286 sağlık personeli çalışıyor.
Türkiye’de eğitim alabilen Suriyeli öğrenci sayısı 612 bin 603.
Suriyelilerin eğitiminde rol oynayan eğitimci sayısı ise 14 bin dolayında.
Suriyelilere verilen poliklinik hizmeti sayısı ise 31 milyon 449 bin 800.
Suriyelilere yönelik ameliyat sayısı 1 milyon 112 bin 058 oldu.
Türkiye’ye 3 milyon 338 bin 624 Suriyeli göçmen sığındı.

Su için Bakan Eroğlu’ndan özel çalışma

Kızılay’ın Suriyelilere  yardımı 2 milyar dolar


Suriyelilerin bölgedeki il nüfuslarını artırması nedeniyle gereken su ihtiyacını karşılamak için Orman ve su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu özel çalışma yapıyor.
Sınır hattındaki bazı illerde yeni kuyular açılıyor ve yeni barajlar yapılıyor.
Sınır ili olan ve 90 bin nüfusu olan Kilis’te kayıtlı 130 bin Suriyeli yaşıyor. Artan su ihtiyacı karşılamak için Yukarı Afrin Barajı inşa ediliyor. Barajın, Kilis şehir merkezine 18.9 milyon m3 içme suyu temin edeceği belirtiliyor.
Gaziantep’te Suriyeli mültecilerle birlikte ciddi oranda artan nüfusun su ihtiyacını karşılamak maksadıyla ise Düzbağ Barajı, Düzbağ Regülatörü ve Suyu İsale Hattı inşa ediliyor.

8 bin Suriyeli gence Türkçe öğretildi

Kızılay’ın Suriyelilere  yardımı 2 milyar dolar


Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na bağlı kurumlardan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Suriyeli gençlerin Türkçe öğrenmesine yardımcı oluyor.
YTB, üniversite çağındaki Suriyeli gençlere yönelik olarak üniversitelerin dil eğitim merkezleri (TÖMER) ile işbirliği halinde ileri düzey Türkçe eğitimi veriyor.
2013 yılından beri devam eden projeyle bugüne kadar 8 bine yakın Suriyeli gence Türkçe eğitimi verildi.