Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye’nin yük taşıma gemile- rinden oluşan “koster filosu” yenilecek. Türk yapımı yeni nesil koster gemileri yurtiçi imkanlarla inşa edilerek Karadeniz, Akdeniz ve Kuzeybatı denizlerinde Türk deniz taşımacılığı hakimiyeti kuvvetlendirilecek.

‘Koster Filosu’ yerli  üretim ile yenilecek


Yakın yol deniz taşımacılığının temelini teşkil eden koster filosunun Türkiye’deki ortalama yaş oranı 26’yı buldu.
Türk koster filosu yaşlanarak rekabetçiliğini kaybettiğinden dolayı yenilenme ihtiyacı doğdu. Bölgede sahibi Türk armatörler olan yerli veya yabancı bayrakta çalıştırılan gemi mevcudu 2016 sonu itibariyle 690 civarında.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Milliyet’e yaptığı açıklamada, “kamu desteği ile Türk koster filosu yenilenecek. Projenin gerçekleşmesi ile Türk yapımı yeni nesil koster gemileri yurtiçi imkanlarla inşa edilerek Karadeniz, Akdeniz ve Kuzeybatı denizlerinde Türk deniz taşımacılığı hakimiyeti kuvvetlendirilecek. Dış ticaretimizin yüzde 80’inin deniz yoluyla gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulduğunda proje hem ülke ekonomisi hem de stratejik anlamda önem taşıyor. Bu proje hem tersanelerimizi hem de gemi inşa yan sanayimizi geliştirerek en az 15 yıllık iş potansiyeli oluşturacak, deniz taşımacılığında da Akdeniz ve Karadeniz’in Türk Gölü haline gelmesini sağlayacak” dedi.
Karadeniz ve Akdeniz havzasında bu tip gemilerin mevcudu yaklaşık 1800 adet. Kuzeybatı Avrupa da dahil edildiğinde, bu sayının 3 bin 500’ün üzerine çıktığı belirtiliyor.

Lordlar Kamarası’nda ABD’yi eleştirdi

‘Koster Filosu’ yerli  üretim ile yenilecek


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) Türk Grubu Başkanlığı’na seçilen Eski Gençlik ve Spor Bakanı, Ak Parti Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, geçtiğimiz günlerde, İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarası’nda ABD’nin YPG’ye silah vermesini ve ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesini eleştirdi.
Kılıç, Lordlar Kamarasın’daki konuşmasında, “BM, AB ve ABD’nin kendisi tarafından da terör örgütü olarak görülen PKK ve onun diğer kanadı YPG’ye özellikle ABD’nin sağladığı silahlar, ilişkileri ciddi şekilde baskı altına aldı. Amerika’nın, küçük bazı terör örgütlerinden ziyade Türkiye gibi güçlü bir müttefike sahip olması onun için çok daha önemli. Kudüs, İsrail’in başkentidir demek doğru bir şey değil. Böyle bir karar bölgede istikrarsızlık yaratır ve bugünkünden çok daha fazla çatışmalara sebep olur” mesajları verdi.

Sevakin Adası’nın tarihçesi

‘Koster Filosu’ yerli  üretim ile yenilecek


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden restore edilmesi için Sudan yönetiminden Türkiye’ye tahsis edilmesini istediği Sevakin Adası’nın tarihçesi şöyle:
1517: Osmanlı egemenliğine girdi.
1882: İngilizlerin Mısır’ı işgaliyle fiilen Türk hâkimiyetinden çıktı.
1923: İmzalanan Lozan Anlaşması’yla İngiliz işgalindeki Mısır’a bırakıldı.
1956: İngilizlere karşı bağımsızlığını kazanan Sudan’ın parçası oldu.