Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Menbiç’te netice aldıktan sonra Fırat’ın doğusunda da aynı şeyi gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Kandil’e hem karadan hem havadan operasyon olabilir” açıklamasında bulundu

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, seçim bölgesi Yozgat’ta ağırladığı Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

- Menbiç’ten PYD’nin çekilmesi nasıl olacak?

Şu an da Menbiç’te bir ön mutabakat sağlandı üç aşamalı bir plan kabul edildi ve o plan çerçevesinde bölge PYD-YPG’li teröristlerden arındırılacaktır. Ayrıca bunun kapsamında teröristlere verilen silahların geri alınması da var. Bu çok net bir takvim ilk 10 günde ne yapılacak ilk bir ayda ne yapılacak iki ayda ne yapılacak bunların hepsi takvime bağlanmış durumda. Doksan günlük bir süre içerisinde teröristlerin bölgeden uzaklaştırılması ve bölgede yeni bir düzenin kurulması hedeflenmektedir. Planı tabi ki aşama aşama Türkiye takip edilecek.

Haberin Devamı

- Sadece Menbiç mi, Fırat’ın doğusu da sırada mı?

Menbiç’teki terör yapılanması diploması yoluyla çözülüyor. Şimdi Fırat’ın doğusunun da aynı şekilde PKK-YPG’li teröristlerden arındırılmasını Türkiye çok net bir şekilde dile getirdi, getiriyor. Biz Menbiç’te netice aldıktan sonra Fırat’ın doğusunda da aynı şeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Diplomasiyle bu için çözülmesi tercihimizdir umarız ki Menbiç’te ortaya konulan model başarılı olur. Bu model Fırat’ın doğusu bakımından da elbette uygulanabilir bir model olur.

Menbiç’ten sonra sıra Fırat’ın doğusunda

ABD çözüm üretecek

- Peki nereye gidecekler, çöle mi başka bir ülkeye mi?

Suriye’de yaşayan Kürtler PKK’lı teröristlerin baskısı ve tehdidi altındadır. Bazılarını zorla terörist yapmışlar bazılarını da eğitime almışlar. Bizim bölgeden uzaklaştırılmasını istediğimiz şey Kürtler değildir teröristlerdir. Teröristler de belli sayı da o rakamlar öyle büyük değil. Bunlar bir şekilde o bölgeden uzaklaşacak, uzaklaşmazsa zorla uzaklaştırma modeli daha önce denediğimiz gibi oradan uzaklaşacaktır. Üçüncü bir seçeneği yok. ABD PYD-YPG’lilerle işbirliği yaptığı için onlara bir çözüm üretecektir.

Haberin Devamı

Hem karadan hem havadan

- Kandil’e yönelik operasyon yakın mı?

Türkiye’nin sınırlarının ötesinden gelen terör tehdidini engellemesi en doğal hakkıdır. O nedenle Irak kuzeyinde PKK terörünü engellemek, etkisiz hale getirmek için tedbirler aldık. Orada askeri üslerimiz ve orada yürüyen bir terörle mücadele var. Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan kendini savunma hakkını kullanma konusunda tereddüt etmeyecektir. Daha önce de Kandil’e defalarca operasyon yapıldı her an her şey olabilir. Burada şuna dikkat etmek lazım; biz diyelim Kandil’e her an her şey olabilir dediğimizde orada ses CHP’den geliyor. Biz terörle mücadele dediğimizde CHP itiraz ediyor. ‘Seçim varmış seçim döneminde terörle mücadele mi olurmuş’ diyorlar. Terörle mücadelenin zamanı olmaz.

- Her an her şey olabilir derken neyi kastettiniz?

Her an her şey olabilir derken Kandil’e operasyon dahil bölgede her şey olabilir, onu kastediyorum.

- Karadan operasyon olabilir mi havadan mı sadece?

Haberin Devamı

Bu değerlendirilecek, iki taraflı da olabilir tek taraflı da. Yani her ikisi de mümkün.

‘Gülen getirilecek’

- Yunanistan’dan FETÖ’ye yönelik gelen desteği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yunanistan başlangıçta bunların iadesine olumlu baktığını ifade etmişti ama bu ifade havada kaldı. Bazıları da mülteci statüsünde kabul edildi. Bu fevkalade üzücü bir durumdu. Çünkü Yunanistan’dan darbelerden çok çekmiş bir ülke. Yunanistan’ın Türkiye’de darbeye teşebbüs eden kişileri himaye etmesini anlamak, kabul etmek mümkün değildir. Eninde sonunda terörist başı Gülen dâhil bunların
tamamı Türkiye’ye getirilecek ve yargı önüne çıkarılacak. Millet adına yargı, hukuk çerçevesinde bunlardan yaptıklarının hesabını soracaktır, bundan kaçış yoktur.

- ABD’nin Gülen’e yönelik yaklaşımında değişiklik oldu mu?

Türkiye terörist başı Gülen’i ABD-Türkiye arasındaki ikili anlaşmaya uygun talep etmiştir. Eksik olan yanlış olan herhangi bir şey söz konusu değildir. ancak ABD tarafı burada maalesef ipe un sermektedir. FETÖ konusunda hareket etmemekte direnmektedir. ABD Adalet Bakanlığı hala dosyayı elinde tutuyor ve mahkemeye göndermiyor. ABD FETÖ’yü Türkiye aleyhine yine kullanmayı düşünebilir ama buradan ABD’li yetkililere şunu ifade etmek isterim ki FETÖ, Türkiye aleyhine kullanılabilecek bir malzeme olma vasfını kaybetmiştir. FETÖ’yü himaye etmek Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermekten başka bir sonuç doğurmaz.

İnce FETÖ’yü sevindiriyor

- CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin başta apolet sökme olmak üzere söylemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın İnce gaza öyle bir basıyor, ama o gazla giderken de pek çok hata yapıyor. Kendine puan kaybettiren işler de yapıyor. Şimdi İsmail Metin Temel Paşa 2. Ordu komutanımız. Bölgede terörle mücadele de bu komutan tarafından yürütülüyor. Şimdi böyle bir komutanın apoletlerini sökerim demek bu komutana da bu komutanın verdiği mücadeleye de çok büyük bir saygısızlıktır. Paşa’ya zarar vermek en fazla PKK’yı, YPG-PYD’yi sevindirir, en fazla FETÖ’yü sevindirir.

OHAL ilanihaye devam etmez

- OHAL ne zaman kaldırılacak?

Tabii OHAL’i biz FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle etkin mücadele için aldık. Terör örgütlerini etkisiz hale getirmek, devlet aygıtı içerisindeki terör örgütü uzantılarını temizlemek ve Türkiye’nin normalleşmesini sağlamak için aldık. FETÖ dâhil diğer örgütleriyle mücadele de başarılı sonuçlar alıyoruz ve buda devam ediyor. OHAL İlanihaye devam edecek bir şey değildir zaruret devam ettiği sürece devam eder ama ihtiyaç kalmadığı halde de OHAL de elbette gözden geçirilir.

Af konusu Bahçeli’nin kendi görüşü

- Bahçeli’nin af çıkışı var, hükümetin gündeminde var mı?

MHP ayrı bir parti tüzel kişiliği var, kendi tüzüğü var, kendi programı var. Bahçeli kendi görüşünü söylüyor, fakat bizim gündemimizde af yoktur. Şu anda yoktur, bundan sonra da olacağını düşünmüyorum. Bu Sayın Bahçeli’nin kendi partisinin görüşüdür ama hükümetimizin görüşü bu yönde değildir.

Ekonomideki taşlar 24 Haziran sonrası yerine oturacak

- Ekonomiye yönelik yapılan saldırılar için neler yapılıyor?

Türkiye’nin ekonomisi güçlü bir ekonomidir. Her türlü içten ve dışarıdan gelen şoklara karşı dayanıklı bir ekonomi. Türkiye’de seçim sürecini etkilemek için ekonomi üzerinden de oynandığını görüyoruz. Milletin iradesini etkileyerek ya işte Dolar söyle oldu falan böyle oldu diyerek seçime bir etkileme durumu çok net gözüküyor. Milletimiz bu hedefi ve bu ateşle oynayanları görmüştür. Bu ayın 24’ünde bunları hepsine sandıkta en güzel cevap verilecektir. Ekonomideki bütün taşlarda daha güçlü bir şekilde 24 Haziran’dan sonra yerine oturacaktır. Türkiye 5 yıl önüne görerek yoluna devam edecektir.

‘Seçim ilk turda biter’

- Meclis’te AK Parti çoğunluğu olmazsa nasıl tablo ortaya çıkar?

Gördüğüm kadarıyla Türk halkı kararını vermiş. Seçim ilk turda biter. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiyi Cumhurbaşkanlığı sistemini uygulayacak ilk Cumhurbaşkanı olarak ilk turda seçecektir. İkinci tura kalma ihtimali kesinlikle yoktur. Eğer parlamentoda çoğunluk olmazsa Cumhurbaşkanımızın Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Türkiye’yi yönetirken rahat etmesi mümkün değildir.