Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 7 milyon orman köylüsünü ilgilendiren yeni bir adım atma kararı aldı.
Tarım Bakanlığı özellikle damızlık büyükbaş ile küçükbaş hayvan alımı yapacak. Orman Bakanlığı ise bu damızlık hayvanları 5 yıl faizsiz ana para ödemeli orman köylülerine dağıtacak. Hayvan alımını Tarım Bakanlığı yaptığı için de hayvanlar orman köylülerine daha ucuza verilmiş olacak.
İki bakan ile birlikte geçtiğimiz günlerde özel uçakla Şanlıurfa’ya gittim. Bakan Eroğlu, orman köylülerine yönelik yaptıkları hayvan dağıtım projesini anlatınca Bakan Çelik, “Ben daha ucuza alırım hayvanları. Bu projeyi birlikte yapalım. Ama daha çok damızlık verelim ki hayvanları hemen kesmesinler” dedi.
Bunun üzerine iki bakan orman köylülerine birlikte daha ucuz hayvan dağıtma kararı aldı.
1 aileye 30 koyun bir koç veya 2-5 arası da büyükbaş hayvan dağıtılacak. 1 yıl içinde 150 milyon TL’lik hayvan dağıtılması planlanıyor.
Orman Bakanlığı kovanlı arı dağıtımında ise yüzde 20’sini hibe veriyor ve ana borcun geri kalanını yine 5 yılda faizsiz alıyor.

Girdiğiniz parayla çıkmak zorunda olduğunuz ülke

Yurtdışına gittiğiniz zaman üzerinizde belli bir miktarın üstünde para olup olmadığı giriş yaptığınız ülkede hep sorulur. Özbekistan’da ise uygulama biraz farklı. Özbekistan’a girdiğiniz parayla çıkmak zorundasınız.
Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Özbekistan’a gitmiştim. Girişte üzerimizde kaç para olduğu bir form doldurularak kayıt altına alındı. Çıkışta da aynı parayla çıkmamız istendi bizden.

Bakan Avcı’nın telefon eden kedisi

Orman köylülerine uçak mutabakatı

Orman köylülerine uçak mutabakatı


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın Pamuk isminde bir kedisi var.
Van kedisi olan Pamuk, Avcı’nın bürokrasisi tarafından da yakından tanınıyor. Çünkü bakanlıkta yaşıyor. Hatta Bakanın makam katında.
Bazı ziyaretlerde, toplantılar ve sunumlarda Pamuk ortaya çıkıyor. Pamuk’un en büyük özelliği ise telefonlarla ve faksla oynaması.
Pamuk, zaman zaman Bakan Avcı’nın çalışma masasındaki telefonla oynarken üst düzey bürokratları da alarma geçiriyor. Odalarındaki direk hattan bakan beyin kendilerini aradığını ekranda gören üst düzey bürokratlar, “Buyrun sayın bakanım” diye telefon açıyor ancak karşılarında Pamuk’tan “Miyav miyav” sesleri...
Bakan Avcı’nın Milli Eğitim Bakanlığı döneminde de yanında olan Pamuk şimdi de Kültür ve Turizm Bakanlığı koridorlarının keyfini sürüyor.

Leyleği havada gören bakan

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kabinenin en çok seyahat eden ve yoğun çalışma mesaisi harcayan bakanlarından biri. Görev alanı sürekli yurtdışı olduğu için uçakla aynı gün bir ülkeden bir ülkeye gidiyor Çavuşoğlu.
Çavuşoğlu’nun sürekli uçması nedeniyle zaman zaman ulaşılamayan bakan olmasını da sağlıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın sekretaryası aradığı zaman bakanın sekretaryası sık sık “bakanımız şuanda havada” demek zorunda kalmış.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çavuşoğlu ile bir görüşmesinde “leyleği havada gördün” diyerek konuyu espirili bir şekilde gündeme getirdiğini öğreniyorum.

İlk kez dağ ceylanı yavrumuz oldu

Orman köylülerine uçak mutabakatı

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Hatay Dağ Ceylanı üretim çalışmalarında umut verici bir gelişme yaşandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü Hatay İl Şube Müdürlüğü’ne bağlı Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu’nda ilk kez bir yavru ceylan dünyaya geldi. Bu yavruyu dünyaya getiren anne ceylan, 2015 yılında, 15-20 günlük iken bir çoban tarafından yorgun ve bitkin halde bulunarak Ceylan Üretme İstasyonuna getirilerek burada yaklaşık 2 sene koruma altına alındı. Şimdi ise anne ve yavru, sağlıklı bir şekilde ve tabii şartlarda yaşamını sürdürüyor. Alandaki bu üreme, ceylanların geleceği için çok önemli bir başlangıç teşkil ediyor. Ülkemizde ilk ve tek olan Hatay Dağ ceylanı üretme istasyonunda 12 ceylan bulunuyor. Ceylanlar, üretme istasyonunda tabii ortamlarında hayatlarını sürdürüyor.