Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dünya liderleriyle arka arkaya zirveler yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdiye kadar örneğine rastlanmamış şekilde 6 günde tam dünya turu atacak. Erdoğan, bugün Çin ve Amerika gezisine çıkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün 6 günlük Çin ve Amerika gezisine çıkıyor. Dünya liderleriyle arka arkaya zirveler yapacak olan Erdoğan şimdiye kadar örneğine rastlanmayan biçimde, 6 günde tam dünya turu da atmış olacak.
Erdoğan Çin seyahatinin ardından 13.5 saatlik yolculukla tersten Amerika’ya uçacak.
Böylece doğuya giderek başladığı turunda Türkiye’ye 6 gün sonra batıdan gelerek dünya turunu tamamlamış olacak.
Dünya turu bugün 10 saatlik Pekin’e hareketle başlayacak. Erdoğan ilk olarak 13-15 Mayıs’ta Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenecek Kuşak ve Yol Forumu’na katılacak. Foruma, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu Başkanlarının yanı sıra, 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile 250’yi aşkın bakan da katılacak.
Uzakdoğu ve Avrupa arasındaki ekonomik işbirliğinin arttırılmasını amaçlayan forumda, özellikle enerji ve ulaşım başlıkları ön planda olacak.
“Kuşak ve Yol: Ortak Refah İçin İşbirliği” temasıyla düzenlenecek olan forumda, altyapı, ulaştırma, ekonomik işbirliği, ticaret, sanayi yatırımları, enerji ve enerji kaynakları, finansal destek, halklar arası temaslar, çevrenin korunması, denizcilikte işbirliği konuları ele alınacak.
Putin’le görüşecek
Forumda Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile üçlü bir zirve de gerçekleştirecek.
Erdoğan böylece 15 gün olmadan Putin ile ikinci kez yüz yüze görüşmüş olacak.
Zirvenin ana gündemini özellikle Suriye’deki son gelişmeler ve terörle mücadele oluşturacak.
Erdoğan, 14 Mayıs’ta Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu’nun Üst Düzeyli Diyalog Toplantısı’nda, 15 Mayıs’ta ise Yuvarlak Masa Liderler Toplantısı’nda konuşma yaparak dünya liderlerine seslenecek. Erdoğan, foruma katılacak devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler de yapacak. Bu görüşmelerde de ana gündem Suriye ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi olacak.
Çin’den sonra ABD
Erdoğan dünya turunun ikinci etabını ise 15 Mayıs’ta Pekin’den Washington’a geçerek yapacak. Bu uçak yolculuğu ise 13.5 saat sürecek. 15 Mayıs akşamı 18.00 gibi Pekin’den ayrılabilirse Erdoğan yine 15 Mayıs akşamı 20.30 gibi Washington’a inecek. Yol 13.5 saat sürse de saat farkından dolayı sanki 2.5 saat sürmüş gibi olacak.
Pekin’in Türkiye’den 5 saat ileri Washington’un da Türkiye’den 7 saat geri olduğunu hatırlatalım.
Erdoğan böylece doğuya giderek başladığı dünya turunda Türkiye’ye batıdan dönüş yapacak.

Trump ile ilk yüz yüze görüşme

Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump ile ise 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da görüşecek. Bu ikilinin ilk yüz yüze görüşmesi olacak.
Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ana gündem Suriye, PYD, FETÖ, Fethullah Gülen’in iadesi, Irak ve terörle mücadele olacak.
Erdoğan ABD ziyaretinde ayrıca sivil toplum ve düşünce kuruluşları, iş adamlarıyla bir araya gelecek.