Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Olağan şüpheliler ve vekalet savaşları. Hiçbir terör eylemi dış desteksiz yapılmaz.’ Bu iki ana cümle ve DAEŞ’in kurulma sebebi işin özü gibi.

İlk olarak durum saptaması: Moskova’da meydana gelen terör eylemi Türkiye’nin bir süredir haykırdığı ‘terörle ortak mücadele edelim’ çağrılarını haklı çıkarıyor.

‘İyi terörist kötü terörist’ ayrımı yapan büyük devletler Türkiye’nin terörle mücadele çağrılarına kulaklarını tıkamışlardı. Suriye’de DAEŞ ile mücadele için PKK’ya destek veren ve bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle bitirmek isteyen büyük devletler açısından gelişmeler oyun içinde oyun gibi.

Haberin Devamı

İkincisi ise kim, neden yapmış olabilir?

Eylemi DAEŞ üstlenmiş gibi gözükse de eylemin arkasında olabilecek birçok olağan şüpheli var.

Saldırıyı ABD’nin bildiği tartışılırken ayrıca eylemin arkasında birçok soru işareti de var.

Rusya Devlet Başkanı Putin saldırganların Ukrayna’ya doğru kaçarken yakalandığını açıkladı.

Saldırganlar çelişkili ifadeler verirken saldırının çok organize ve profesyonel olduğu görülüyor.

Arkasında istihbarat örgütlerinin de olabileceği tartışılırken bu eylemin kimin işine yarayacağının tartışılması olağan şüphelilerin sayısını artırıyor.

Bir diğer soru da acaba Putin nükleer savaşa mı zorlanıyor? Kim zorluyor ve Ukrayna’nın arkasındaki ABD ve Avrupa ülkeleri gelişmeleri nasıl değerlendiriyor?

Tüm bu tartışmalar saldırıyı vekalet savaşları için kurulan ve bir süredir sessiz olan DAEŞ’in bu işi istihbarat desteksiz yapamayacağını gösteriyor.

Özetle Moskova saldırısının arkasında da vekalet savaşları çıkarsa hiç şaşmamak lazım...

İstanbul vaatleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün İstanbul’daydı. Mitinge ilgi büyüktü. İstanbul’da bu seçimde vaatler öne çıkacak gibi de gözüküyor. AK Parti’nin adayı Murat Kurum vaatlerde de iddialı.

İstanbul’da yaşayanların hayatını çok kolaylaştıracak vaatler. Özellikle ulaşıma ilişkin.

İstanbul trafiğinin kendi projeleri ile 2029’da yüzde 40 düşeceğini vurgulayan Kurum, deniz ulaşımının payının ve raylı sistem ağının 2 kat artırılacağını söylüyor. Kurum karayolu payının da yüzde 12 düşeceğini belirtiyor.  Motosiklet yolunun yapılması da önemli bir vaat.

Haberin Devamı

Son hafta gündemdekiler

- CHP’nin DEM ile gizli iş birliği

- YRP’nin bazı illerde CHP ve DEM adaylarının kazanmasına katkı sağlama ihtimali

- Emeklilere seçim sonrası iyileştirmeler yapılacak mı?

- İstanbul depremine yönelik hazırlıklar

- CHP’den gelen ‘fedakârlık ve particilik yapmayın’ çağrıları.

Trafik kazaları neden arttı?

Televizyonu açınca ilk dikkatimi çekenlerin başında trafik kazalarının artması geliyor. Neden artıyor trafik kazaları?

Bunun ilk nedeni hızlı araba kullananların artması. Özellikle Ankara merkezde lüks arabaların içindeki gençlerin hem hızlı hem makas atarak gitmesi.

Bir de araba kullanırken cep telefonu kullananlar hayli fazla. Sanki ‘arabaya binince telefon kullanmadan olmaz’ kuralı var gibi. Konuşanların dışında bir de kafa önde mesajlaşmalar attı.