Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zeytin Dalı Harekâ-tı’nda sivillerin zarar görmemesi için özel çaba harcayan Türkiye, Suriyelilere, geleceğe yönelik insani destekler de veriyor.

Bunlardan en dikkat çekeni ise Suriyeli çocukların travma yaşamamasına yönelik verilen destek.

Suriye’deki çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli çocuklar için özel bir çocuk koruma programı uygulanıyor.

Kızılay’ın gerçekleştirdiği proje ile 12 toplum merkezinde sosyal uyum temelli çalışmalar yürütülüyor. Bu merkezlerde travma yaşayan çocuklara psiko-sosyal rehabilitasyon seansları uygulanıyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili konuştuğum Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Suriyelilere yönelik çok boyutlu çalışmalar içinde olduklarını belirterek, “Travma yaşayan çocuklar var. Bunlara yönelik psikoterapi seansları uyguluyoruz. Şu ana kadar 2.5 milyon psikoterapi seansına yaklaştı. Bu rekor bir sayı. Yaklaşık 150 bin civarında çocuğa destek olundu. Ayrıca mobil olarak yürütülen çocuk koruma programı da var. Bunun dışında 250 bin Suriyeli çocuğa okula gidebilmeleri için burs desteği de sağlıyoruz” dedi.

Suriyeli çocuklara 2.5 milyon travma seansı

Japonlara namaz kılma programı

Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Tokyo Camiinde Müslüman olmayan Japonlara uygulamalı namaz kılma programı yapıldı. Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan, katılımın çok iyi olduğunu belirterek, “Müslüman olmamasına rağmen bir cumartesi günü sırf namaz kılma programına gelmiş olmaları çok etkileyici” dedi.

Yaban hayvanlarına 535 bin kilo yem

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için tabiatın uygun yerlerine yem bırakıyor.

Suriyeli çocuklara 2.5 milyon travma seansı
Bu sayı 2016-17 kış döneminde 535 bin 41 kg oldu. İçinde bulunduğumuz 2017-18 kış döneminde ise yaban hayvanları için uygun yerlerde tabiata 600 bin kg yem bırakılması hedefleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milliyet’e, kış aylarında programlı bir yemleme yapıldığını belirterek, “Yapılan yemleme çalışmaları ile ağır kış şartlarının sonucunda aç kalan hayvanların yerleşim yerlerine yaklaşarak can ve mal kayıplarına sebep olmaları engellenirken, yaban hayvanları popülasyonu da desteklenmektedir. Bir planlama çerçevesinde yapılan yemleme çalışmalarında; bazı memeliler için kasaplardan alınmış artıklar, sakatat, et parçaları ve ekmek bırakılmakta, geyik, karaca, yaban keçisi için yulaf, mısır, yonca kullanılabilmektedir. Kuşlar için ise kırık buğday, mısır, arpa bırakılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı gençlerin önünü açıyor

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ilginç fikirleri olan kabiliyetli gençleri destekleyecek. Şu anda 18 yaş üstünün katılabildiği robotik yarışmalara liseli gençlerin de katılımı sağlanacak. Geçen yıl robotik yarışmaya 600 proje geldi ve 300’ü değerlendirilmeye alındı. Yeni çalışmaya göre 1 yılda 12 yarışma hedefleniyor.

Proje ile ilgili bilgi veren Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan üst düzey bir yetkili, “Liselilerden gelen ilginç fikirleri de destekleyeceğiz. Yapmak mı istiyorsunuz buyur malzeme diyeceğiz. Gençlerle bire bir ilgileneceğiz” dedi.