Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Barajların dolu olduğunu ve bu yaz su sıkıntısı yaşanmayacağını belirten Eroğlu, orman yangınlarına yönelik vatandaşlara uyarılarda bulundu...

Yabani zeytinlerin aşılanarak vatandaşa dağıtıldığını vurgulayan Eroğlu, “1.5 milyon adet zeytin ağacını ormanda aşılayıp ekonomiye kazandıracağız” diye konuştu...

Susuz yaz  olmayacak


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 1.5 milyon zeytin ağacını ekonomiye kazandıracaklarını belirterek, “100 milyon zeytinle aldık şu anda 172 milyon adet zeytin ağacı var. Yüzde 72’lik artış gösterdi zeytin ağacı. Türkiye zeytin üretiminde dünyada ikinci sıraya yükseldi. Biz ormanlardaki yabani zeytinleri aşılıyoruz ve vatandaşa dağıtıyoruz. Şimdi 1.5 milyon adet zeytin ağacını ormanda aşılayıp ekonomiye kazandıracağız. Bununla yılda 270 milyon TL orman köylülerine gelir sağlayacağız. Böylece 15 bin ailenin ekonomisine katkı sağlanacak” dedi. Barajların dolu olduğunu ve bu yaz susuz yaz yaşanmayacağını belirten Eroğlu, yaz aylarında çok görülen orman yangınlarına yönelik vatandaşlara uyarılarda bulundu. Eroğlu, “Ülkemizde her yıl meydana gelen orman yangınlarının ortalama yüzde 87’si ihmal, dikkatsizlik ve bilgisizlikten kaynaklanıyor. Ormanlık alanlardaki yollardan geçerken sigara izmaritleri atmamamız lazım. Sigara izmaritlerinden çok yangın çıkıyor. Piknik yaparkan piknik ateşi söndürülmüyor. Şişe ve cam kırıklarını çöplere atmıyorlar. Özellikle bunları çöplere atmamız lazım” dedi. Milliyet’i bakanlıkta ağırlayan Eroğlu sorularımıza şu yanıtları verdi:
SUSUZ YAZ OLMAYACAK: Bu sene yağışlar iyiydi. Susuz yaz olmayacak inşaallah. Susuzluk diye bir şey yok. Barajlarda doluluk oranları yüksek. İçme suyu sağladığımız 90 tane barajımız var. 90 barajın doluluk oranı yüzde 50,4. Sulama maksatlı barajlarda doluluk yüzde 54. Enerji maksatlı barajlar daha dolu yüzde 57. Yani bu yaz herhangi bir sıkıntı yok. İçme suyu maksatlı barajların doluluk
oranlarına bakınca İstanbul geçen yıldan daha iyi bu tarihe göre. Yüzde 80 dolu. İzmir’de yüzde 58,2 dolu. Bursa yüzde 73,8 dolu. Ankara’da da İzmir’de de problem yok bu sene.
ORMAN YANGINI: Orman yangınları ile teşkilatımız çok iyi mücadele ediyor. Ama yangınların çoğu vatandaşın ihmalinden kaynaklanıyor. Kasıtlı da olabiliyor ama kasıt oranı çok düşük. Çünkü hiç bir vicdan sahibi ormanı yakmaya teşebbüs etmez diye düşünüyorum. Bu yüzden vatandaşlarımdan talebim şu; Ramazan sonrası Temmuz’da hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde geçecek. Dolayısıyla sıcak ve nemi az bir hava durumu
söz konusu. Ormanları korumamız lazım.
CAM KIRIĞINA DİKKAT: Ormanlık alanlardaki yollardan geçerken sigara izmaritleri atmamamız gerekiyor. Sigara izmaritlerinden çok yangın çıkıyor. Piknik yaparkan piknik ateşi söndürülmüyor. Şişe ve cam kırıklarını çöplere atmıyorlar. Özellikle bunları çöplere atmamız lazım. Ormanda bırakıp gidiyorlar. Bir şişe parçası, cam parçası yansıttığı zaman sıcak bir havada ormanı tutuşturabilir. Bunlara dikkat edilmesini özellikle arzu ediyoruz. Vatandaşın ormanları koruması için azami özen göstermesi lazım. Ormanlar olmazsa Türkiye çöl olur.

PİKNİK UYARISI

İkinci hususta orman yangını çıktığı zaman bizim ücretsiz ALO 177 hattımız var, oraya bildirilmesi gerekir. En yakın karakola, jandarmaya ve orman teşkilatına bildirse memnun oluruz. Üçüncü husus da vatandaşlarımız yasak olan yerlerde piknik yapmasın. Türkiye’de binlerce mesire alanı yaptık. Kontrollü bir şekilde orada her türlü tedbiri alıyoruz. Ama bazen vatandaşlarımız kontrolsüz şekilde ormana giriyor. Ve ateş yakıyor. Ateş özellikle yaz aylarında çok büyük bir tehlike. Bir de geç haber verilirse yangını söndürmek çok daha zor oluyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız bunlara dikkat etmeli.

‘Orman yangınlarını kamerayla gözetliyoruz’

YÜZDE 87’Sİ İHMAL: Ülkemizde her yıl meydana gelen orman yangınlarının ortalama yüzde 87’si ihmal, dikkatsizlik ve bilgisizlikten kaynaklanıyor. Bunun neticesi olarak da ülkemizde son 10 yıl içerisinde 2 bin 426 adet orman yangını olmuş ve yine son 10 yıl içerisinde ortalama 9 bin 42 hektarlık ormanlık alana zarar vermiştir. Akdeniz ülkelerinin son 10 yılda (2007-2016) zarar gören ormanlık alanları ve ülke ormanlarına oranına baktığımızda ülkemizin orman yangınlarıyla mücadelede aynı iklim kuşağında yer aldığımız ülkelere göre son derece başarılı olduğu görülmektedir.
776 KULEDEN 24 SAAT TAKİP: Orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için 776 adet kuleden ormanlar 24 saat gözetlenmektedir. Orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemi olarak 115 gözetleme kulesinde 230 kamera kullanılmaktadır. Orman yangınlarına müdahale için 3 bin 041 adet yangın havuzu bulunmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü’müz yangınlara müdahale etmek amacıyla 7 gün 24 saat teyakkuz halindedir.
Yangına hassas orman alanlarında yangına ilk müdahale süresini 15 dakikanın altına indirilmiştir.

‘Zeytin üretiminde dünyada ikinci sıraya yükseldik’

ZEYTİN AĞACI YÜZDE 72 ARTTI: Gelmiş geçmiş hükümetlerde zeytine en çok önem veren bizim hükümetimiz. 100 milyon zeytinle aldık şu anda 172 milyon adet zeytin ağacı var. Yüzde 72’lik artış gösterdi zeytin ağacı. Türkiye zeytin üretiminde dünyada ikinci sıraya yükseldi. Zeytinyağı üretiminde ise dünyada 4. sıradayız.
1.5 MİLYON ZEYTİN AĞACINI EKONOMİYE KAZANDIRACAĞIZ: Biz ormanlardaki yabani zeytinleri (deliceleri) aşılıyoruz ve vatandaşa dağıtıyoruz. Şimdi 1.5 milyon adet zeytin ağacını ormanda aşılacağız. Bu deliceler bölgenin iklimine ve çeşitli haşaratlara karşı son derece dayanıklı oluyor. Bu yüzden aşılayıp verdiğimiz zaman son derece verimli ve sağlıklı zeytin ağacı elde etmiş oluyoruz. 1.5 milyon tane yabani zeytin ağacını aşılayıp ekonomiye kazandıracağız. Bununla yılda 270 milyon TL orman köylülerine gelir sağlayacağız. Böylece 15 bin ailenin ekonomisine katkı sağlanacak. Biz orman köylüsü için büyük düşünüyoruz.
MİLLETVEKİLLERİNE “ZEYTİN” MEKTUBU: Bütün milletvekillerine zeytin eylem planı gönderdim. Hükümetimizin zeytine önem verdiğini yazdım. Bir de vekillere mektup yazdım. Mektup’ta “Son günlerde zeytin alanlarının yok edileceği ve zeytinliklerin ortadan kaldırılacağı ile alakalı yanlış bilgiler gündemi meşgul etmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak, ormanlarımızı kırsal kalkınmanın lokomotifi yapmak için çalışıyor ve vatandaşlarımızın ilave gelir temin etmelerini sağlıyoruz. Bu planlardan biri de zeytin eylem planı” diyerek yapacaklarımızı anlattım.

Susuz yaz  olmayacak


Havadan, karadan ilk müdahale...
20 BİN PERSONEL, 2 BİN 400 ARAÇ: 2017 yılında orman yangınları ile mücadele hizmetlerinde; 11 bin 718 adet yangın işçisi, 3 bin teknik personel, 5 bin diğer personel olmak üzere toplam 19 bin 718 personel görev alıyor. Ayrıca 6 adet idare helikopteri,
5 adet uçak, 24 adet su atar helikopter, 1010 adet arazöz, 281 adet su ikmal aracı, 559 adet ilk müdahale aracı, 186 adet
dozer, 301 adet diğer araç ve iş makinaları ile birlikte toplam 2 bin 372 adet araç
ve iş makinası kullanılmaktadır.

5 bin köyede orman çalışması
49 YIL SONRAKİ BAKANA UZAT MEKTUBU: Ayrıca 5 bin köye de 5 bin gelir getirici orman çalışmasını yapıyoruz. Bu 2019 yılına kadar bitecek. Yarısını bitirdik. Gelir getirici ağaçları dikiyoruz. 3 yıl bakımını yapıyoruz. Bunun gelirini köylü 49 yıl alıyor. Buna az diyenler var. 49 yıl sonra gelecek bakana da mektup bırakacağım. Ben 49 yıl yaptım sen de bir 49 yıl daha uzat diyeceğim. Vatandaşlar bundan istifade etmiş olur diyeceğim.

400 dev tesisi hazırlıyoruz
6 AYLIK HEDEFLER: Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yaklaşık 8 milyar maliyetli yaklaşık 400 dev tesisi hazırlıyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz. Bir taraftan temel atıyoruz bir taraftan talimat veriyorum şu tarihte bitsin diye. 21 Kasım 2017 tarihinde 400 dev tesisi açmak üzere Cumhurbaşkanımıza hazır edeceğiz. 27 gölet 121 sulama tesisi de var. 2016 yılında 72 il ziyareti gerçekleştirdik. Bu programlarda 597’si temel atma 529’u açılış olmak üzere toplam 1126 tesis için merasim yaptık. Bu tesislerin toplam maliyeti 23 milyar 181 milyon TL’dir.

37 farklı il ziyareti gerçekleştirdik
91 BİN 757 KM YOL KAT ETTİK: 72 il programında toplam maliyeti 12 milyar 711 milyon TL olan 1601 tesisin yatırım müjdesini açıkladık. 50 bin 627 km yol kat ettik. 1 Ocak 2017’den bu yana 37 farklı il ziyareti gerçekleştirdik. Bu programlarda 430 temel atma 402 açılış olmak üzere toplam 832 tesis için merasim yaptık. Bu tesislerin toplam maliyeti 10 milyar 403 milyon TL’dir. 37 il programında toplam maliyeti 4 milyar 370 milyon TL olan 469 yatırım ve eserin müjdesini açıkladık, 42 bin 230 km yol kat ettik. 2 yılda 92 bin 857 km yol kat ettik.