Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Ankaralılar dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST ile buluştu.

Türk gençliğinin er meydanı: TEKNOFEST

İlk gün ben de gezdim TEKNOFEST’i. Girmek de zordu çıkmak da. İlk gün 1 milyona yakın ziyaretçi gelmiş. Bu sene yine rekor kırılacağı belirtiliyor. 7’den 70’e herkes oradaydı diyebilirim. Özellikle çocukların teknolojiye ilgisi büyüktü. 44 teknoloji yarışmasına 1 milyon gencin katıldığı TEKNOFEST’te 200’den fazla firma ise en son teknoloji ürünlerini tanıtıyor.

TEKNOFEST’te ayrıca 337 bin takım birbiriyle yarışıyor.

Haberin Devamı

Ankara Etimesgut Havalimanı’ndaki TEKNOFEST’te Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile de buluştuk.

Bakan Kacır ‘Türk gençliğinin er meydanı’ olarak nitelendiriyor TEKNOFEST’i.

Gençliğin ilgisinin de kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Bakan Kacır, “Bu yıl, 337 bin takım, 1 milyon yarışmacıyla, dünyada eşi benzeri olmayan rekorlara imza attık. Milyonlarca ziyaretçinin TEKNOFEST’lere gelerek Türkiye’nin ufkuna ortak olmasından, Türkiye Yüzyılı iddiasıyla gençlerimizi yüreklendirmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz” diyor.

Bu yoldan dönmek yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi’ni adım adım gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi, Tam Bağımsız Türkiye demektir. Milli Teknoloji Hamlesi, savaş paradigmasını değiştiren Türk SİHA’larıdır. Küresel marka olma iddiasıyla yola çıkan Türkiye’nin otomobilidir. TCG Anadolu’dur, Hürkuş’tur, Atak’tır, Anka’dır. Bayraktar, Akıncı, Kızılelma’dır. Milli Teknoloji Hamlesi, Teknofest kuşağıdır. Bu yoldan artık dönmek yok. Bu yolda, durmak duraksamak yok” vurgusu yaptı.

TEKNOFEST atölyeleri kurulacak

Milli teknoloji hamlesine ilginin artması nedeniyle gençleri teknoloji çalışmalarında destekleyeceklerini belirten Bakan Kacır, “Türkiye’nin dört bir yana Teknofest atölyeleri kuracağız. Bu heyecanın başka bir örneği yok. Türkiye’nin AR-GE insan kaynağı 30 binlerden 220 binin üzerine çıktı. Hepsini, biz destekliyoruz. TEKNOFEST hayallerin gerçeğe dönüştüğü iklimdir, Türk Gençliğinin er meydanıdır. Teknopark sayısı 100’ü buldu. Bu teknoparklarda 9 binden fazla teknoloji girişimi araştırma geliştirme inovasyon yapıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak hepsini destekliyoruz. Son 20 yılda AK Parti iktidarları döneminde, Türkiye’de sıfırdan dev bir teknoloji ve inovasyon ekosistemi inşa edildi” dedi.

Haberin Devamı

Hayali kurulamayacak başarılar

Bir zihniyet devrimiyle hayal dahi edilemeyecek başarılara imza attıklarını belirten Bakan Kacır gençlerin alın teriyle de bugün hayali kurulamayacak neticelere gelecekte ulaşacaklarını söyledi. Bakan Kacır, “gençlerle buluşacağımız her TEKNOFEST’te, Türkiye Yüzyılı’nın başarı
hikayelerine yeni sayfalar ekleyeceğiz
” diyor.

Bakan Kacır, bu yolculuğun sanayi ve teknolojinin tüm alanlarına hızla yaygınlaşmasını hedeflediklerini de söyledi.

Ayaklarımız yere basmadı

TEKNOFEST’te en çok ilgiyi çekenler KIZILELMA, AKINCI, Bayraktar TB-2, ANKA, AKSUNGUR, GÖKBEY, ATAK gibi son teknoloji hava araçları oldu. Bunları görenler ise ‘ayağımız yere basmadı’ vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

Milli muharip uçağımız KAAN ise uçmak için gün sayıyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile de bir araya geldim. Kaan’ı bu yıl sonuna kadar uçurma planı yaptıklarını söyledi. Kotil uçuş için testlere başladıklarını ve çok heyecanlı olduklarını kaydetti.

TEKNOFEST’te milli teknolojinin beyni, gözü, kulağı olan ASELSAN’ı da ziyaret ettim. Baykar’ın bölümü ise en kalabalık bölümlerin başında yer aldı. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın çocuklara yönelik teknolojik bölümü ise alkışlanacak alanlardan biriydi...