Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başbakan Binali Yıldırım, Moğolistan gezisinin ikinci gününde Türk tarihinin izlerini, yazılı ilk eserlerini ve geçmişle ilgili tarihi vesikaları inceledi. Başbakan Yıldırım, atalarımızın bin 300 yıl öncesine ait parmak izlerinin de bulunduğu Bilge Tonyukuk Anıt bölgesini korumak için müze çalışmasının hızlı bir şekilde yapılarak bitirileceğini söyledi.

Turizm vadisi işbirliği

Yıldırım dün 1.5 saatlik bir helikopter yolculuğuyla ilk olarak Orhun Anıtları’na gitti.

Tarihi başkent Karakurum’da Yıldırım ve heyet TİKA tarafından yaptırılan Bilge Kağan Müzesi’ni dolaştı.

Haberin Devamı

Göktürkler tarafından yapılan anıt mezarları inceleyen Yıldırım, TİKA’nın yaptığı çalışmalara ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

Moğol yetkililer Orhun Vadisi’nde gerçekleştirilecek olan Turizm Kompleksi projesinin hayata geçirilmesi için Türkiye ile işbirliği yapmayı istediklerini de Başbakan Yıldırım’a iletti.

At hediye edildi

Geleneksel Moğol başlığı giyen Başbakan Yıldırım’a dün ayrıca at hediye edildi. Yıldırım’a ayrıca gümüş kâsede kurutulmuş peynir de ikram edildi.

Yıldırım müze anı defterine şunları yazdı:

“Büyük Göktürk Devleti’nin kağanları Bilge Kağan ve Kültigin’in bin yıllar ötesinden bize bilgelik dolu mesajlar ileten anıtlarını ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum.

Türk ve Moğol tarihinin ortak değeri olan bu anıtların korunması gelecek kuşaklara ulaştırılması tarihimize ve atalarımıza saygının gereğidir. Bu anlayışla TİKA aracılığıyla bu anıtların ve ortak tarihi mirasın korunması için yürütülen çalışmalarda emeği geçen değerli bilim adamlarımıza ve yetkililere şükranlarımızı sunuyorum. Atalarımızın, Türk ve Moğolların büyük tarihinin önünde saygıyla eğiliyorum.”

Türk tarihinin izleri korunacak

Türk kelimesinin ilk kez yer aldığı yazıtlar

Başbakan Yıldırım ve heyet daha sonra 3 helikopterle tarihte Türk kelimesinin ilk kez yer aldığı yazıt olan Bilge Tonyukuk Anıtı’na geçti.

Beraberindeki gazetecilerle anıt önünde hatıra fotoğrafı çektiren Başbakan Yıldırım, Türk tarihinin izlerinin olduğu Tonyukuk Anıtı’nın korunması için yapılan müze projesini anlattı.

Haberin Devamı

Yıldırım projenin hızlı bir şekilde yapılarak hayata geçirileceğini de söyledi.

TİKA Başkanı Serdar Çam’da Başbakan Yıldırım’a müze projesinin ayrıntılarını gösterdi.

Yıldırım daha sonra dev Cengiz Han heykeline de giderek incelemelerde bulundu ve kartal uçurarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

TOKİ Moğolistan’da da proje yapacak

TOKİ Başkanı Ergün Turan da Moğolistan heyetindeydi. Turan ile yaptığım sohbette TOKİ’nin Moğolistan’da da proje yapabileceğini öğrendim. Turan, Moğolistanlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde uçsuz bucaksız bozkırların olduğu ülkede neler yapılabileceğini değerlendirdi.

FETÖ ile mücadelede hızlı çalışılacak

Başbakan Yıldırım’ın FETÖ ile ilgili uyarılarının ardından Moğolistan yönetiminin FETÖ uzantılı okulların devrine yönelik süreci hızlandırıcağı belirtildi.

Maarif Vakfı yöneticilerinin Moğolistan’a sık sık gelerek sürecin işleyişini takip edeceği ve görüşmeler yapacağı dile getirildi. Ayrıca diplomatik ve teknik müzakereler de hızlanacak.

Başbakan Yıldırım’ın 2 günlük Moğolistan seferinde hem iki ülke arasındaki ilişkiler arttı hem de FETÖ ile mücadelede önemli kararlar çıktı.

Haberin Devamı

Ayrıca Ata topraklarındaki Türk izlerinin korunması açısından da önemli bir gezi oldu.