Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ULAN BATUR

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile birlikte 3 gün ata toprakları olan Moğolistan’daydım.

Başkent Ulan Batur’a 70 km uzaklıkta, içinde Türk kelimesinin geçtiği en eski Türkçe metinler olan Bilge Tonyukuk Anıtı’na da gittik.

Uçsuz bucaksız bozkırların olduğu bölgede kar hâlâ var. Anıta ulaşmak için sert rüzgarla karların içinde bir süre yürüyorsunuz.

Türk’ün bin 300 yıllık izi

İki anıtı ve çevresini dikkatle inceleyen ve bilgi alan Bakan Çavuşoğlu, bölgede Bilge Tonyukuk Müzesi yapılacağını açıkladı. Çavuşoğlu, “Tarihi mirasımızı layıkıyla muhafaza edecek bir müze yapacağız. TİKA çalışmalara başladı” dedi.

Haberin Devamı

Türk bilim adamları, Moğolistan’daki Türk tarihi için önemli yer tutan Bilge Tonyukuk Anıt bölgesinde ayrıca atalarımızın bin 300 yıl öncesine ait parmak izini de buldu.

Türk tarihine ilişkin önemli bilgiler taşıyan Tonyukuk Anıtları’nın M.S. 720-725 yıllarında diktirildiği tahmin ediliyor.

Moğol okuluna Atatürk ismi verildi

Türk’ün bin 300 yıllık izi

Başkent Ulan Batur’daki bir Moğol okulunun ismi Atatürk olarak konulmuş. Bahçesinde Atatürk Büstü’nün de olduğu okulda ayrıca 300 öğrenci seçmeli ders olarak Türkçe alıyor. Dil ve kültür olmak üzere iki Türkçe sınıf var. Türkçe öğretmenleri ise Türkiye’de okuyan ve mezun olan öğrenciler arasından seçiliyor.

‘Siz de tehdit altındasınız’

Bakan Çavuşoğlu resmi temaslarında Moğolistan yönetimine FETÖ uyarısı yaptı. Moğolistan’daki beş FETÖ okulunun Türkiye’nin kurduğu Maarif Vakfı’na devredilmesini isteyen Çavuşoğlu, “siz de tehdit ve risk altındasınız. Bunların yöntemi hoşgörü ve okul gibi faaliyetlerle yol almak. Öğrencilerini kamuya, askeriyeye ve yargıya yerleştirirler. Sonrada ülkeyi teslim almaya çalışırlar. Burada da faaliyetlerini Alman şirketi gibi göstererek sürdürüyorlar. Bu okulların mutlaka Maarif Vakfı’na devredilmesi gerekir” dedi.

Moğolistan yönetimi de Türkiye’nin hassasiyetini anladıklarını, Başbakan Binali Yıldırım’ın 6 Nisan’da Moğolistan’a yapacağı gezi öncesinde gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti.

Anne adayına -50 derece yardımı

TİKA, Moğolistan’da anne adaylarına -50 derece yardımı yaptı.

Haberin Devamı

Gece dondurucu soğukların yaşandığı Moğolistan’da anne misafir evi yapıldı. Hastanenin hemen yanına yapılan binaya anne adayları doğuma 2-3 gün önce gelerek doğumu bekliyor.

Bu sayede -50 derecede hastaneye gelemeden çocuğunu kaybeden anne adaylarına büyük destek verildi. Bu yöntemle hastanede çocuk ölüm oranı sıfıra çekildi.

500 kişilik yolcu kotası

Çavuşoğlu’nun Moğolistan gezisinde THY’ye uygulanan 500 kişilik yolcu taşıma kotasının da artırılması benimsendi. Konuyu Moğolistan yönetimine aktaran Çavuşoğlu, “Kota nedeniyle farklı günlerde küçük uçaklarla yolcu taşınabiliyordu. Aktarma yapılması nedeniyle yolculuk 18-20 saati buluyordu. Sorunu aşıp çözüme kavuşturacağımızı düşünüyorum. 1 ay içinde adım atılması kararı aldık” dedi.