Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye El Bab’a hastane kuracak


Türkiye, Fırat Kalkanı ile DAEŞ’e karşı başarılı bir operasyon yaptığı El Bab’da bölgenin en büyük Türk hastanesini kuracak.
Yönetim ve işletmesinin Türkiye’de olacağı hastane 200 yataklı olacak.
Doktorları ise Türkiye’ye sığınan ve Türkiye’de eğitilen Suriyeli doktorlar ve hemşirelerden oluşacak.
Doktorların maaşları Türkiye tarafından ödenecek.
Sağlık Bakanlığı’nda konuştuğum üst düzey yetkililer, Türkiye’ye sığınan 1200 Suriyeli doktorun bu konuyla ilgili başvurduğunu bunlardan toplamda 700 Suriyeli doktorun bölgede görevlendirileceği dile getiriyor.
Bunların 600’ünün uzman olduğu belirtiliyor.
Cerablus’ta 40 yataklı hastaneyi faaliyete geçiren Türkiye, El Bab’dan sonra da Azez’de de 3. hastaneyi kuracak.
Böylece bölgede toplam 300 yataklı Türk hastaneleri Suriyelilere hizmet edecek.
Hastanelerin açılışıyla birlikte Türkiye’ye sadece bu hastanelerde tedavisi mümkün olmayan ağır hastaların Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda nakline izin verilecek.
Böylelikle, bölgeden Türkiye’ye tedavi için gelenlerin giriş çıkışları daha kontrollü olacak.
Hastanelerin açılmasıyla, Türkiye’nin sınır illerinde mültecilere sağlık hizmeti yükünü azaltırken, teröristlerin de sağlık bahanesiyle sınırdan girişinin engellenmesi amaçlanıyor.
Halen 112 ambulansları bölgeden Türkiye’nin sınır illerine hasta taşımaya devam ediyor.

‘Dedikodulara inanmayın’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mayıs ayında hem ABD Başkanı Donald Trump hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile biraraya geldi. Putin ile Trump da telefonla zaman zaman görüşüyor. Putin ve Trump’un görüşmelerinin birinde Erdoğan’ın da gündeme geldiğini öğreniyorum. Putin bunu kendisini Rusya’da ziyaret eden Erdoğan’a olumlu vurgulayarak anlatmış. Putin ile Erdoğan’in ikili görüşmesinde nisan ayında gündeme gelen charter uçuşlarının iptali tartışmaları da gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyu gündeme getirmesi üzerine Putin, “dedikodulara inanmayın. Charter uçuşlarında sıkıntı yok” vurgusu yaptı. Erdoğan’ın bu Rusya ziyaretinin ardından bir süre sonra da Putin, charter yasaklarının kaldırılmasını da kapsayan kararnameyi imzaladı.

S400’leri Rusya’da test ettik

Rusya ile Türkiye arasında S400 hava savunma sistemi alımı ile ilgili görüşmeler sürüyor. Alım süreci konusunda teknik görüşmelerde sona gelindi. Yeni bir gelişme olarak da S400’leri Rusya’da test ettik. Mali konularla ilgili süreç ise devam ediyor.
Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ile gelinen son durumu konuştum. S400’lerin testleri için Rusya’ya gittiğini söyledi.
S400’lerin testlerine Türkiye’nin yanısıra Hindistan da çağrılmış. Rusya ile çeşitli sistemler ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Demir, S400lerin de bunun bir parçası olduğunu vurguladı. Asıl önemli olanın milli sistemin ortaya çıkması olduğunu dile getiren Demir, hava savunma sisteminin milli imkanlarla da yapılabileceğini kaydetti. Demir bununla ilgili iki projenin devam ettiğini bir müddet süreye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Hayvanlara işkenceye yakın takip

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, hayvanlara eziyet edenleri yakın takibe aldı. Bakan Eroğlu’nun talimatı çerçevesinde kamera, sosyal medya ve ihbarlar anında değerlendirilip hayvanlara işkence edenlere hemen ekip gönderiliyor. Hatta bu işi Bakan Eroğlu’nun sıkı takip ettiğini de öğreniyorum. Kendisine sosyal medya üzerinden gelen ihbarlar için bölgedeki bakanlık yetkililerini bizzat kendisi arayıp hemen duruma müdahale edilmesini istiyormuş.
Hayvan ihlalleri kapsamında 2016 yılında 229 kişiye toplam 934 bin TL, 2017 Haziran ayına kadar ise 89 kişiye 496 bin 827 TL ceza kesilmiş.