Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin sanayi devrimi olarak adlandırılan dijital atılım programında yol haritası hazırlandı. Bu plana göre, dördüncü sanayi devriminin en önemli unsurlarından biri ‘yapay zeka’ olacak.

Bu yol haritasının yapay zeka bölümünü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile konuştum. Özlü, “Dördüncü sanayi devrimi denilen, Türkiye’nin sanayi devrimi olarak adlandırdığımız dijital atılım programının yol haritasını yaparken dijital teknolojilerde bir sınıflandırmaya göre 9, bir başka sınıflandırmaya göre 11 adet teknoloji üzerinde yoğunlaşma kararı aldık” dedi.

Haberin Devamı

Özlü, “Bunların başında yapay zeka geliyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bir yapay zeka enstitüsü, yapay zeka üzerine çalışan bir merkez oluşturacağız. Bunu TÜBİTAK bünyesinde oluşturacağız. Bu yönde çalışmalarımız sürüyor. Gerçekten bu dijital dönüşümün, dijital atılımın, sanayi devriminin en önemli unsurlarından biri yapay zeka. Buna yoğunlaşacağız. Bir de adı yapay zeka olmayan, adı yapay zeka olarak tanımlanmayan, verilmeyen ama yapay zeka tanımına giren çalışmalar var.”

Yapay zeka için enstitü kuruluyor

TÜBİTAK bünyesinde

Bakan Özlü, “TÜBİTAK BİLGEM’deki arkadaşlarımız bu çalışmaları yürütüyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki günlerdeki yapılandırmada bunların tamamını, yapay zeka çalışmalarını, yapay zeka araştırmalarını, yapay zeka enstitüsü adı altında bir yapıda, bir çatıda toplayacağız” dedi.

Ekonominin patronu Şimşek’in makam masası

Ekonominin patronu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Hazine’deki makam odasına girince makam masasının üstünün doluluğu dikkatinizi çeker.

Şimşek, ekonomiyle ilgili birçok kitap ve döküman okuyor, inceliyor. Sürekli de bunların yenilendiğini öğreniyorum.

Makam masasının bir kenarında da piyasaları ve yurtdışındaki gelişmeleri izlediği bilgisayar ekranları da sürekli açık.

Yapay zeka için enstitü kuruluyor

Ankara Valiliği’ndeki Atatürk odası

Ankara Valisi Ercan Topaca’nın makam odasının hemen yanında Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcında çalıştığı odası bulunuyor. Atatürk, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Heyeti-i Temsiliye Reisi olarak 27 Aralık 1919’da geldiği Ankara’da bu odada çalışmış. Vali Topaca ile gezdiğim odada dönemin izlerini de görme fırsatı buldum.

Haberin Devamı

Yapay zeka için enstitü kuruluyor

Çocuk izleme merkezleri birçok ülkede yok

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya çocuk istismarını önlemeye ve mücadele yöntemlerine yönelik bir çok ülkenin bakanı ile de görüşmeler yapıyor.

Konuyla ilgili Milliyet’e konuşan Bakan Kaya, “Geçtiğimiz günlerde BM’deydim. 20 ülkenin bakanıyla ikili görüşme yaptık. Her görüşmemde ülkelerin çocuk istismarıyla mücadele yöntemlerini sordum. O konularda bilgiler aldım, yazılı istedim. Kadına karşı şiddetle mücadelede yeni yöntemler neler, bunları sordum. Bu konular bizim sıfır toleransla mücadele verdiğimiz konular. Türkiye olarak mücadelemizi kararlılıkla yürütüyoruz, çok da iyi durumdayız. Hem şiddetle mücadele hem çocuk cinsel istismarıyla mücadelede. Örneğin çocuk izleme merkezlerimiz bir çok ülkede henüz yok” dedi.

Yapay zeka için enstitü kuruluyor