Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hükümet yayla turizmini geliştirmeye yönelik yeni formüller arıyor. Bunlardan biri de yollarla yeşili tahrip etmeden teleferikle ulaşımı sağlama projesi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milliyet’e yayla turizmi ile ligili yapılması düşünülen yeni çalışmaları anlattı. Kurtulmuş, “Yaylalara yönelik neler yapacaksınız?” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Türkiye’nin belli bölgeleri özellikle Doğu Karadeniz bölgesi, Akdeniz’de de çok güzel yaylalarımız var, bir yayla cenneti. Özellikle Körfez ülkeleri başta olmak üzere Arap turistler için önemli yerler. Buralara ulaşım kolaylaştıkça yayla turizmi de gelişecektir. Yayla turizminin Türkiye için önemli bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. Alternatif alanlarımızdan birisi olarak görüyoruz. Orada da temel prensibimiz doğayı tahrip etmeden. Mevcut maalesef bazı yaylalarımızın durumu son derece kötü. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Yaylalarımızın uzun yıllar sonrasını planlayarak oraların turizme açılması lazım. Oraları betonlaştırmadan yollarla yeşili tahrip etmeden, hele hele mümkün olursa yollarla geçmek yerine teleferiklerle o alanları geçmeyi başarabilirsek Türkiye çok önemli bir yayla turizm merkezi haline gelecektir.”

Haberin Devamı

Yaylalara teleferik formülü

Paris’te yoğun güvenlik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa ziyaretini izlemek için 2 gün Paris’teydim.

Yılbaşı tatili için turistlerin de fazla olduğu Paris’te ilk dikkatimi çeken güvenlik önlemlerinin artırılmış olması oldu.

Özellikle Eyfel Kulesi, Zafer Takı gibi turistlik yerlerin çevresinde ağır silahlı askerler ve bisikletli polisler sürekli devriye geziyor.

Eyfel Kulesi çevresi de bariyerler konularak araç trafiğine kapatılmış.

Acillere acil önlemler geliyor

Türkiye genelinde en yoğun olan 200 devlet hastanesinin acil servisleri için özel bir program hayata geçirilecek.

Sağlık Bakanlığı’nın bu ay içinde başlatacağı yeni projesi ile acil servisler özel bir yazılım sistemiyle donatılacak.

Bu aciller direkt bakan, müsteşar ve üst düzey idareciler tarafından izlenecek ve kriz durumunda müdehale etmesi sağlanacak. 7 gün 24 saat çalışacak bu sistemde belirlenen hasta kapasitesinin üstüne çıkınca program alarm verecek ve önlem alınması için uyaracak.

Haberin Devamı

Yoğunluğun azaltılması ve kaliteli hizmetin sağlanması için doktor takviyesi ve çevredeki uygun hastanelere hasta yönlendirmesi yapılacak.

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek bu uygulama ile acil servislerin önünde kendi arabası ile gelen hastalara vale hizmeti de verilecek.

Ayrıca bu acillerde hasta karşılama görevlisi de hizmet verecek.

Teknoparklar 73’e çıkacak

Üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri alanlar olan teknoparkların Türkiye’deki sayısı artıyor.

Birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştiren; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş merkezleri olan teknopark sayısı Türkiye’de 73’e çıkacak.