Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye’nin 39. partisi olarak kurulan Ak Parti’de yeni değil, yepyeni bir dönem başladı dün.

Yeniden diriliş ve değişim


2019 seçimlerinin startının da verildiği dünkü kongre “yeniden diriliş ve yeniden kuruluş kongresi” olarak tarihe geçti. Ayrıca Erdoğan’ın mesajları da teşkilatta ve belediyelerde büyük değişim ve dönüşüm yaşanacağının göstergesi oldu.
2001 yılında kurulan Ak Parti ve Erdoğan’ı 16 senedir izliyorum.
Dünkü hasret ve kavuşmadaki coşkuyu hiçbir kongrede görmedim. Dün binlerce kişinin salona giremeyip dışarıda kaldığı olağanüstü kongreyle hasret vuslata dönüştü.
Özlemiş ve özlenmiş
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak Parti için dünün özetini de “özlemiş ve özlenmiş” şeklinde yapabiliriz. Erdoğan partililere salonda 2 saate yakın konuştu. Ak Partililere ilk mesajı 2019 seçimlerine hazırlık talimatı oldu. Bütün Ak Parti kongrelerinde ana mesaj “artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” şeklindedir. Dünkü mesajlarda daha da ileri gidiş vardı.
Erdoğan’ın hem teşkilatta hem de belediyelerde değişim yaşanacağına yönelik vurgusu, FETÖ ve terörle mücadeledeki kararlılık mesajı, AB’ye yönelik sert mesajları bunu hemen hissettirdi.
998 gün Ak Partililerle yeniden genel başkan olarak buluşan Erdoğan verdiği mesajlarla “Yeni atılım dönemini” başlatmış oldu.
Erdoğan’ın dünkü vuslat kongresinde altı çizilecek mesajlarından biri de “nerede kalmıştık” oldu.
Besmeleyi çekerek yeni bir başlangıç yaptığını belirten Erdoğan, Ak Parti’nin değişimin teminatı olduğunu vurguladı.
Erdoğan’ın salonu ayağa kaldıran ve uzun süre alkışlanan cümlesi ise, “Kimseye eyvallahımız yok, olmayacaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar yolumuzdan dönmeyiz. Ölümden öte yol yok” oldu.
Erdoğan’ın değişimi anlatırken teşkilatlarda yenilenmeye gideceğini söylemesi de altı çizilecek notlardan biriydi.
Çıtalar yükseldi
Erdoğan genel başkanlık kongresinde Ak Parti için bütün çıtaları da yükseltti. Hem oy için hedef gösteren Erdoğan hem de çalınmadık kapı ve kazanılmamış gönül kalmamasını istedi.
Erdoğan konuşmasında bazı belediye başkanlarını da tekrar aday göstermeyeceği mesajını verdi. Erdoğan, “Şehirlerimize ve partimize yük olmayan, partimizi omuzlayan belediye başkanlarıyla yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Ak Parti için önemli isimlerden Bülent Arınç’ın geldiği kongrede Abdullah Gül’ün mesajı okundu.
Ak Parti’nin ilk kuruluş dönemindeki Erdoğan’ın sevdiği şarkılar çalındı kongrede.
Bunlardan biri de “Haydi Anadolu, yol kardeşlik yolu. Şahlansın ne varsa” şarkısıydı.
364 gün Genel Başkanlık yapan, Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşı Binali Yıldırım ise genel başkanlığı “özlenen an geldi” diyerek devretti.
“Hiçbir görevden kaçmadı, davada ne gerekiyorsa onu yaptı. Dava adamı Cumhurbaşkanı’nın yol arkadaşı” diyerek anons edilen Başbakan Yıldırım’ın konuşmasında altının çizileceği mesajı ise “yarınımız bugünden çok daha iyi olacak” oldu.
Erdoğan’ın genel başkanlığa tekrar geldiği dünkü kongre “yeniden diriliş ve değişim” kongresi oldu.