Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

24 Haziran seçimleri için oy verme süreci yurt dışında yaşayan Türklerle 7 Haziran’da başlayacak.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile yurt dışı seçmenlerinin oy verme sürecini ve katılım oranlarını konuştum. Çavuşoğlu yurt dışındaki seçmenin siyasal katılımının her seçimde bir önceki seçime göre arttığını söyledi.

Yapılan düzenlemeyle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sadece gümrük kapısında değil, bulundukları ülkelerde de oy kullanmaya başladıklarını belirten Çavuşoğlu, “2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışında yaşayan yaklaşık 3 milyon seçmenimizin yüzde 19’u oy kullanırken, bu oran 7 Haziran 2015 Milletvekili seçimlerinde yüzde 37’ye çıktı. Ardından gerçekleşti-rilen 1 Kasım 2015 Milletvekili seçimlerinde katılım oranı yüzde 45.1’e tekabül ederken, son olarak 2017 halkoylama-sında bu oran yüzde 48.2’ye ulaştı. Görüldüğü gibi yurt dışındaki vatandaşlarımıza yerinde oy kullanma hakkının verilmesiyle birlikte siyasal katılım her geçen yıl daha da arttı. Ayrıca oy kullanan vatandaşlarımızın yüzde 90’a yakını bulundukları ülkelerde oy kullandı. Türkiye’nin aktif dış politikası, onun yurtdışında yaşayan vatandaşlarıyla daha fazla alakadar olmasına da imkan vermiş, böylelikle ülkemizin yurtdışındaki beşeri birikimiyle olan ilişkileri nicelik ve nitelik bakımından artmıştır” dedi.

Haberin Devamı

60 ülke, 123 temsilcilikte

Çavuşoğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşların 7 Haziran’dan 19 Haziran’a kadar 60 ülkedeki 123 temsilcilikte oy kullanabileceğini söyledi. Çavuşoğlu, ayrıca 36 gümrük kapısında da 7 Haziran-24 Haziran tarihleri arasında oylarını kullanabileceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, seçmen kaydı Fransa’da bulunan bir vatandaşın seçim günü Almanya’da ise oradaki herhangi bir temsilcilikte de oyunu kullanabileceğini söyledi.

‘Avrupa’dan Dünyaya’ sloganıyla buluşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Haziran seçimlerine yönelik olarak 20 Mayıs’ta Avrupa’da yaşayan Türklerle Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da bir araya gelecek. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin organizasyonuyla yapılacak toplantı Olimpic Hall Zetra’da gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Avrupa’dan yoğun katılımın beklendiği salon toplantısının ana sloganı ise ‘İlk Günkü Aşkla Avrupa’dan Dünyaya.’

15 bin kişilik salonun ayrıca dış alanın da 15 bin kişi daha aldığı belirtiliyor.

60 dronesavar devlet korumasında

Bundan önceki seçim meydanlarında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının da kullandığı dronesavar sayısı artırılıyor. Şuana kadar devlet korumasında kullanılmak üzere emniyet ve güvenlik birimlerine 60 dronesavarın verildiği öğrenildi.

Savunma Sanayi tarafından ayrıca kademe kademe 400 tane daha verilmesi için çalışmalar yapıldığı belirtildi.