Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1 milyon 350 bin öğrencinin eğitim gördüğü başkentte 1375 özel güvenlik görevlisinin okullarda görevlendirileceğini açıklayan Topaca, “Ankara’da çok ciddi uyuşturucuyla mücadele çalışmamız var” dedi

Okullar açıldı. İllerde valiler özellikle okul çevresinde güvenliği sağlama ve uyuşturucu ile mücadele için özel önlemler alacak. 1 milyon 350 bin öğrencinin bulunduğu başkent Ankara’daki önlemlerle ilgili Ankara Valisi Ercan Topaca ile konuştum. Eski Hatay Valisi olan Topaca, tehditlere ve risklere karşı seferber olduklarını söyledi. İçinde 3 ayrı lise ve yurt da barındıran Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Fen Lisesi kampüsünü Milliyet ile gezen Vali Topaca, “Ankara’da çok ciddi bir uyuşturucuyla mücadele çalışmamız var. Uyuşturucu faaliyetlerine göz açtırmayacak şekilde yoğun olarak bu çalışmaları yapıyoruz. Uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyoruz” dedi. Topaca okul bahçeleri içinde meydana gelen uyuşturucu olayı olmadığının da altını çizdi. Okulların güvenliği ile ilgili 1375 özel güvenlik görevlisinin okullarda sabit durmak için bu yıl görevlendirileceğini söyleyen Topaca Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

ZEHİR TACİRLERİNE GÖZ AÇTIRMIYORUZ

Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Fen Lisesi kampüsünü Milliyet ile gezen Vali Topaca, öğrencilerle sohbet etti.

- Ankara’da ne kadar öğrenci var, güvenli eğitim öğretim için neler yapıyorsunuz?

Ankara’da okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede eğitim gören 976 bin öğrencimiz var. Ayrıca, Ankara’da görev yapan 71 bin öğretmen ve 41 bin derslik var. Sadece öğrenci sayısı bakımından Türkiye’deki birçok ilin nüfusundan daha fazla ilkokul, ortaokul, lise öğrencimiz var. Diğer taraftan, Ankara’da çeşitli üniversitelerde okuyan 330 bin civarında da üniversite öğrencisi var. Toplamda Ankara’da 1 milyon 300 bin civarında öğrenci var. Eğitimde fiziki altyapının güçlendirilmesi ve kalitenin artırılmasının yanında, okullarda güvenliği sağlamak ve çocuklarımızın her türlü risk ve tehlikeden emin bir şekilde eğitimlerini sağlamak devletimizin en temel görevleri arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

‘Ciddi mücadele yürütülüyor’

- Gençlerin uyuşturucunun ağına düşmemeleri için ne önlemler alınıyor?

Okul çevresinde öğrencilere yönelik uyuşturucu satılması konusunda, kamuoyunun doğru bilgilendirilemediğini düşünüyorum. Bazı çevreler, okullarda ve okul çevresinde yaygın bir uyuşturucu satışı ve kullanımı varmış gibi bir algı oluşturmaya çalışıyor. Bunun doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. Uyuşturucu çağımızın sorunu. Bütün ülkelerin ve dünyanın sorunu. Uyuşturucu sorunu Ankara’da yok demiyorum. Ankara’da da sorunlarımız var. Ancak, okul çevrelerinde ve öğrencilerimizin yoğun olarak bulunduğu yerlerde, endişe edecek boyutta bir sorun yoktur. Uyuşturucuyla mücadele konusunda, Ankara’da çok ciddi çalışmalar var. Uyuşturucu satışı ve bulundurulmasından dolayı 2018 yılı Eylül ayı itibarıyla 1680 kişi tutuklanmıştır.

‘Çalışmalar etkili oldu’

- Rakamlar yüksek mi?

1680 kişinin tutuklanmış olması vatandaşlarımızı endişelendirmesin. Bu rakam, uyuşturucuyla mücadele konusundaki kararlılık ve yapılan çalışmanın ne kadar etkili olduğunun göstergesidir. Bu çalışmalar kesintisiz devam edecektir. Devlet olarak çocuklarımızın ve gençlerimizin ruh ve beden sağlığını korumak zorundayız. Uyuşturucu illetinden gençlerimizi uzak tutmalıyız. Ankara Valisi olarak Hükümetimizin bu konudaki kararlılığını biliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve İçişleri Bakanımızın bu konudaki kararlılığını biliyoruz. Biz de aldığımız talimatlar çerçevesinde Ankara’da uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyoruz.

Haberin Devamı

‘Okul bahçesi içinde yok’

- Öğrencilerle ilgili rakamlar nasıl?

2017-2018 yıllarında Okulların çevresinde meydana gelen uyuşturucu olaylarına ilişkin rakamları kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Şunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Okul bahçeleri içinde meydana gelen uyuşturucu olayı yoktur. Okulların 150-200 metre uzağındaki yakın çevrede meydana gelen uyuşturucu olayı 2017 yılında 14, 2018 yılına ise 7’dir. 2018 Yılı Eylül Ayı itibarıyla Ankara genelinde öğrencilerin karıştığı uyuşturucu olayı sayısı ise 23’dür. Bu rakamlar, makul sınırlardadır. Çocuklarımızın uyuşturucu müptelası olma riskinin devletimiz tarafından ne derece önemsendiğini ve alınan tedbirlerin ne kadar etkili olduğunu göstermesi bakımından bu rakamları sizlerle paylaşmak istedim. Ankara’da hedefimiz bu rakamları sıfıra indirmektir. Bu konudaki kararlılığımız kesintisiz devam edecektir. Diğer taraftan, bu rakamlar, öğrenciler arasında uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu şeklindeki algının da doğru olmadığını net olarak ortaya koymaktadır.

'381 OKULDA SABİT DURAN GÖREVLİ VAR'

- Okulların daha güvenli hale gelmesi için neler yapılacak?

Okulların sadece narkotik ve uyuşturucu bakımından değil, asayiş bakımından da güvenliğini çok önemsiyoruz. İçişleri Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde okullarımızı daha güvenli hâle getirmek için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Şu an Ankara’da 381 okulun çevresinde, girişinde ve içinde polislerimiz görev yapıyor. Ankara’da bulunan 2 bin 850 okuldan her biri ile ilgilenen bir güvenlik amiri var. Her okulun önüne polis koyma imkânımız yok, buna gerek de yok. Her okulda risk de yok. Ancak, her okul ile ilgilenen bir güvenlik amiri var. Okullarımızda herhangi bir sorun olduğu zaman okul müdürleri bu görevlileri aramaktadır. Okul yöneticileri aradığı zaman bu görevliler hemen okula intikal etmektedir. Ayrıca 1650 okulumuzun çevresinde de devriye görevi yapılmaktadır.

1375 özel güvenlik gelecek

- Özel güvenlik projesi ne zaman hayata geçirilecek?

Okullarımızda özel güvenlik personeli çalıştırılması amacıyla, İŞKUR ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında çalışma başlatıldı. Bu kapsamda, okullarımızda 1375 özel güvenlik personeli görevlendirilecek ve bu kişiler okullarda sürekli görev yapacaktır. Bu uygulama, okulların güvenliğini sağlamaya çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu tedbirlerin amacı, çocuğunu okula gönderen vatandaşlarımızın herhangi korku ve tedirginlik yaşamamasıdır. ‘Acaba çocuğumun başına okulda ne gelecek?’ diye bir endişeyi hiçbir velimiz taşımamalıdır. Devlet olarak bu endişeleri ortadan kaldıracak bütün tedbirleri almak zorundayız. Ebeveynler, çocuklar evlerinde bir odadan diğerine geçerken nasıl endişe duymuyor ise, evden okula giderken de aynı rahatlıkla çocuğunu okula gönderebilmelidir. Bu rahatlığı sağlayacak tedbirleri almaya çalışıyoruz. İnşallah, 2018-2019 eğitim-öğretim dönemi Ankara’da, kazasız ve sorunsuz geçecektir. Bu konuda ben ve arkadaşlarım seferber olduk. Gereken bütün tedbirleri almaya çalışıyoruz.

‘Velilere de büyük görevler düşüyor’

- Velilere bir mesajınız olacak mı?

Sizin vasıtanızla velilerimize de bir mesaj vermek istiyorum: Eğitim işi çok yönlü bir iştir. Sadece okula ve öğretmene havale edilecek bir iş değildir. Öğretmenlerimizin yaptığı faaliyetlerin anneler ve babalar tarafından da desteklenmesi, okul dışında annelerin ve babaların çocuklarını takip etmesi, biraz önce söylediğimiz risklere karşı çocuklarını koruması ve kollaması, bu konularda okul idaresi ve öğretmenler ile iş birliği yapması, onlara destek olması ve birlikte çalışmaları çok önemlidir. Bu, çocuklarımızın risklere karşı korunması ve onların başarılarını artıracak çok önemli bir faktördür.

ZEHİR TACİRLERİNE GÖZ AÇTIRMIYORUZ
‘355 okul ve 11 bin derslik yapılacak’

- Ankara’da okul ve derslik sayısı yeterli mi?

Ankara’da İlkokul ve ortaokullarda derslik sayısı yetersizdir. 440 civarında okulumuzda ikili eğitim yapılmaktadır. İkili eğitim demek, özellikle kış döneminde sabah saat 06.30 veya 07.00’den itibaren çocukların yollara düşmesi demektir. İkili eğitim yapılmasına rağmen derslik başına düşen öğrenci sayımız ilkokullarda 30, ortaokullarda da 33-34 civarındadır. Bu sayı oldukça yüksek ve Ankara açısından kabul edilemez rakamlardır. İkili eğitim yapılsa bile mevcut okullar bu yükü taşıyamaz hâle geldi. Bu sebeple, Hükümetimiz tekli eğitime geçiş projesini başlattı. Tekli eğitime geçişi sağlamak maksadıyla Ankara’da çok hızlı ve yoğun bir çalışma başlattık. 2019-2020 eğitim öğretim döneminin başına kadar, Ankara’da 355 okul ve 11 bin derslik yapılmasını planladık. Şu an içinde bulunduğumuz bu okul, geçen yıl temelini attığımız Vatansever Şehit Tümgeneral Aydoğan Eğitim Kampüsü içinde bulunan Fen Lisesidir. Bu kampüste; 3 lise, 2 pansiyon, 1 spor salonu, 1 konferans salonu, 1 ana okulu ve 1 cami bulunmaktadır. Büyük bir üniversite kampüsü gibi. 355 okul ve yaklaşık 11 bin dersliğin yapımına peyderpey başladık. Şu an geldiğimiz noktada 312 tane okul inşaatı devam ediyor. Bunlardan 45 okul bir yıldan daha az sürede tamamlanarak açıldı. Bitme aşamasında olanlar var. İnşaatı devam edenler var. 2019 yılı Eylül ayına kadar bu okulların tamamını eğitim-öğretime açmayı planlıyoruz. Bundan sonraki her ay, 30 veya 40 okul hizmete girecek. Bunun anlamı her ay ortalama 1000 dersliğin eğitime kazandırılması demektir.