Adil Gür

Adil Gür

adlgr@hotmail.com

Tüm Yazıları

Dün yine şehit haberleriyle sarsıldık. Öncelikle şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Türkiye’yi dize getireceğini düşünenler farklı farklı senaryolarla, sürekli karşımıza çıkıyorlar. Terörün her türlüsüne başvuranlar toplumda yılgınlık yaratmayı hedeflerken, her defasında tersi oluyor. Bilmiyorlar ki her hain girişimin ardından bu millet daha fazla kenetleniyor.

Dün Milliyet gazetesinde yayınlanan araştırmamız tam da bunun ispatı, devletin terörle mücadelesine verilen destek, onlar teröre baş vurdukça inadına artıyor, destek yüzde 81’lere çıkmış durumda. Her hain girişimin ardından millet yılgınlığa düşmek yerine, devletinin arkasında duruyor, bitsin artık bu iş diye sonuna kadar destek veriyor.

Haberin Devamı

Terörün sadece ülke sınırları içerisinde yürütülecek mücadele ile bitirilemeyeceğinin de farkında. Bu nedenle sınırlarımız dışında yürütülen operasyonlara da kamuoyu desteği yüksek seviyelerde. Yani kamuoyu, bataklığı kurutmadan bu işin bitmeyeceğinin farkında.

Tam bu noktada kamuoyunda Avrupa Birliği ve ABD karşıtlığı artıyor. Uzunca yıllardır bu konuda yaptığımız araştırmalarda bu karşıtlığın altında yatan ana nedenin Türkiye’nin terörle mücadelesinde yeterince destek verilmediği, hatta terör örgütlerinin desteklendiği, cesaretlendirildiği düşüncesi yatıyor.

Yaptığımız tüm kamuoyu araştırmalarında “terör örgütleri bu eylemleri tek başına mı yapıyor, yoksa arkasında başka güçler mi var” sorusuna kamuoyunun yüzde doksanı “arkasında başka güçler” var diyor. “Kimdir bu güçler” diye sorulduğunda ise “ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri” yüksek oranda sayılıyor. Gerek 15 Temmuz sürecinde bu ülkelerin tavırları, gerekse Avrupa’dan gelen terör örgütlerini cesaretlendiren siyasi ve hukuki kararlar, toplumda bu algıları güçlendiriyor.

Her türlü olumsuzluğa kamuoyundaki yüksek orandaki karşıtlığa rağmen, yine de bu ülkelerle diyalog, iyi ilişkiler kurulması yönünde beklentiler hakim. Çünkü siyasi ve ekonomik işbirliğinin herkesin çıkarına olduğunun Anadolu’nun en ücra köyünde yaşayan Mehmet amca dahi farkında. Mehmet amca farkında ama sözde koca koca devletlerin yöneticileri bunun neden farkında değil anlamak mümkün değil. Gerek stratejik konumu ile, gerek genç nüfusunun büyüklüğüyle güçlü bir Türkiye onların da yararına. Dünyanın teknoloji ile birlikte avuçların içerisine girdiği bir dönemde güçlü ve istikrarlı bir Türkiye sadece bölge için değil dünya için sigorta görevi görüyor. Dileriz bunun farkına varır, gaflet uykusundan uyanırlar, yoksa Türkiye kimseye ihtiyaç duymadan kendi göbeğini kesebilecek güçte.