Ali Tufan Koç

Ali Tufan Koç

alitufankoc@gmail.com

Tüm Yazıları

‘Newsweek’in meşhur şeflerin gözde restoranlarını sıraladığı ‘En iyi yemek için 101 adres’ haberinde Türkiye’nin esamesi okunmuyor. Bir başka İngiliz dergisiyse İstanbul’dan sürpriz bir adresi ağırlıyor süslü sayfalarında

Dünya basınının en etkili dergilerinden ‘Newsweek’in bu haftaki kapak konusu iştah açıcı, mide kazındırıcı, göz alıcı: Global düzenin meşhur 53 şefi, en iyi yemek için dünyanın dört bir yanından 101 restoran seçmiş. Hafta boyunca haberi okuyan yeme-içme sektörüne bulaşmış her Türk insanı döndü, dolandı, birbirine aynı soruyu sordu: “Neden seçenler arasında Türk şef, seçilenler arasında da Türkiye’den bir yer yok?” Dert edecek bir durum değil. Dünyaca ünlü gazetelerin, dergilerin hazırladığı benzer listelerde yer almak, restoranın yeme-içme kalitesinden çok uluslararası markette doğru pazarlanmasının, akıllı tanıtımının sonucudur.

‘Newsweek’te yokuz ama...
Global vitrinde pırıl pırıl gözükmeyi, çarşaf çarşaf yer almayı bu kadar mühim bir mesele, ciddi bir başarı kriteri haline getirenlere, teselli niyetine İngiliz ‘Port’ dergisinin son sayısını uzatmayı görev bilirim. Uyruğunun hakkını verecek derecede sayfalarında bol bol kibir, zarafet ve entelektüellik barındıran İngiliz erkek dergisi ‘Port’, yaz sayısını yemek temasına ayırmış. Konuk editör koltuğuna da meşhur İngiliz Şef Fergus Henderson’ı oturtmuş, dergideki her yazıdan lezzet damlıyor.

Türkiye’den tavsiye edilen sürpriz yer
Türkiye’den bir adresin de dahil olduğu bölümün adı, ‘Top tables’. Dünyanın dört bir ucunundan derlenen restoranlar arasında Milano’dan Bagutta, New York’tan Four Seasons, Kopenhag’tan Noma, Paris’ten Le Grand Vefour var. Hepsi de bol ödüllü, bol Michelin’li. Türkiye’den yer verilen restoran tahmin edildiği gibi ne bir Changa ne de bir Mikla.

Havalı restoranların şıkır şıkır fotoğrafları arasına Türkiye’den düşen kare, Tarihi Eminönü Balıkçısı’nın teknesi. ‘Port’ ekibi, mutfağına gözü kapalı güveneceğiniz global adresler arasında Türkiye’den sadece balık-ekmek servis eden bir balıkçı teknesini önermesiyle nasıl bir mesaj gönderiyor olabilir?

Haberin Devamı

OLiMPiK SORULAR

Haberin Devamı

Kana kana kan içen yüzücü kim? Derya Büyükuncu ve ‘Survivor’ esprilerinin üzerinden atlıyor, cevaba geçiyorum: ‘Daily Beast’e verdiği röportajda yarış öncesi kan içtiğini söylemiş, tuhaf bakışlara maruz kalmış yüzücü Avusturyalı Markus Rogan. İzahatı daha da enteresan: “Kuzudan aslana dönüşmemi sağlıyor. Daha vahşi, daha enerjik oluyorum. Artı, beni diğer yüzücülerden daha cool kılıyor”

‘Başbakanımız’ temalı anonsların amacı ne? Olimpiyat yayını boyunca TRT spikerlerinin dilinden düşürmediği ‘Başbakanımız/bakanımız’ özneli cümlelerin doz aşımı kullanımı nasıl açıklanmalı? Atletizm finali koşulmuş, Türk atletlerinin üzerindeki ter henüz soğumamış, kalpleri hâlâ yerinden fırladı fırlayacak, TRT muhabiri koşuda yaşananlar umurunda değilmişcesine, defalarca arka arkaya ‘Başbakanımızın’ telefonda ne dediğini, daha daha ne dediğini sorması, durumun en canlı kanıtı gibiydi. Acaba TRT spikerleri olimpiyat yayınını fırsat bilip, geleceğin Suat Kılıç’ı olmak için birilerine göz mü kırptı?

Doping imalarına neden kulaklar tıkalı? Atletizm kadınlar 1.500 m. finalini biz, TRT spikerinin ağlama ve evde heyecandan havalara uçma, dünyaysa BBC ve Eurosport üzerinden şüpheci bir ton, kuşkulu bir ses eşliğinde izledi. Kızlar canlı canlı, göz göre göre, ayaküstü dopingle suçlandı, eski doping defterleri açılıp “Bu yıl da aynısı yaşanabilir” dendi. Zafer sarhoşu Türk basını, nedense pek üzerine gitmedi bu yaklaşımın. Radikal ve Taraf’ın satır arasına sıkıştırmasıyla sınırlı kaldı, o kadar.