Ali Tufan Koç

Ali Tufan Koç

alitufankoc@gmail.com

Tüm Yazıları

Üzerinden yıllar geçtikçe, Michael Jackson’ın doğum gününe denk düşen ağustos ayının son haftası, bir nevi ‘kutlu doğum haftasına’ dönüşebilir, kralın şerefine verilen partilerin dozu gitgide artabilir. New York’taki Pepsi Beat yaz konserlerinin kapanışı, durumun en güçlü kanıtı. Olay mahallinden bildiriyorum

Rahat bir 5-10 yıl daha her 29 Ağustos’un ‘trending topic’i, tarihte bugün sayfalarının baştacı ‘Kral’ın doğum günü olacak kuşkusuz. Kimi, merhumun anısına evde bir başına en sevdiği MJ parçasını dinleyecek döne dolaşa, kimi de, kulüpte günün anlam ve önemini belirten partide ‘Moonwalking’ yapmaya çalışacak düşe kalka. Son doğum günü kutlamalarının coşkusunu katmer katmer katlayan hadise, bu yılın aynı zamanda ‘Bad’ albümünün 25’inci yılı kutlamalarına denk düşmesi. Bizim bu yılki Michael Jackson günümüzde payımıza düşen, Pepsi’nin New York’taki Michael Jackson’ın doğum günü ve ‘Bad’in 25’inci yılı şerefine düzenlenen partiye katılmak oluyor.

Batman’siz Gotham, kambersiz düğün...
Partiye ev sahipliği yapan Gotham Hall, adıyla sanıyla, tadıyla tuzuyla enteresan bir parti mekanı. Broadway üzerinde, 36’ıncı caddede; turistik havaların ceyeran ettiği, Times Meydanı curcunasının birkaç adım ötesinde. Kubbesi camdan, merdiveni taştan, duvarları tarihten binadan içeri adım atmanızla beraber Batman’ın varolmayan şehri Gotham’a ışınlandığınızı düşünüyor, paralel evrendeki bir Batman serüveninde kendinize düşen rolü arıyorsunuz. Oysa mekan karanlık ismi ve gizemli havasının aksine, Manhattan’da evlenmek için en iyi 10 mekan listesinin gediklilerinden. Tarihi binada telli duvaklı gelinlikler görmeye alışkın New York insanı, bu kez duvara yansıtılmış Michael Jackson klipleri eşliğinde üç sene önceki cenazeye hatırlıyor.

Kırmızı değil mavi halı
Yaşasaydı doğum günü partisini hangi renge boyardı meçhul ama yokluğunda gece baştan sona, kırmızı halıdan kokteyllere Pepsi mavisine boyanmış. Mavi halı üzerinde mühim hip-hop insanları geçerken ünlü meraklısı Amerika insanını almış bir telaş, kim olduğunu bilmeden mavi halı üzerinde gördüğünü başlıyor şak şak çekmeye.

Parti notları
l Neyse ki Kral’ın kemiklerini sızlatacak bir durum yok. Ne Kral’ın kılığına girmiş, kendini MJ zanneden parti insanlar var, ne de moonwalking yapanlar mevcut.
l Havada şapkalar, beyaz eldivenler gibi semboller olmadan da Michael Jackson’ı anmak mümkünmüş meğer. Herkes kendi halinde, kendi ritmiyle, bir selam yolluyor yukarı.
l Isınma turları Swizz Beatz ve Melanie Fiona gibi lokal yeteneklerle atılırken, daha sonra ‘Michael Jackson’ rolünde Ne-Yo çıkıyor meydane.
l Ne-Yo, ‘Smooth Criminal’ı orijinal klipteki aynı kıyafet ve aynı dansla söyleyince önce irkiliyorsunuz, tüyler diken diken oluyor. Alıştıkça, ciğerden bir “Helal oğlum sana!” çıkarıyorsunuz.

Şimdi reklamlar!
Kral’ın doğum günü kutlamasını, herhangi bir markanın değil de Pepsi’nin üstlenmesinin bir anlamı var elbet. MJ’in Pepsi’yle hukuku eskilere, ta 1983’lere dayanıyor. Nostaljik tutulmalar için YouTube’un arama kutucuğuna ‘Michael Jackson-Pepsi Commercial 1983’ yazmanız yeterli. Kral’ın ilk reklam deneyiminde kırmızı deri ceketi, parlak taşlı beyaz eldiveni bonus kafa siyahi bir velet, elinde Pepsi, “Ben buraların Maykıl Ceksın’ıyım len” havalarında ‘moonwalking’ yaparken, öz ve hakiki Michael Jackson’a çarpıyor, “Yandan kaykıl” lafını yiyiyor. Çoluk çocuk, cümbür cemaat ‘Billie Jean’den devşirme bir Pepsi parçası, ‘New Generation’ı şakırken insan bir kez daha geçiriyor içinden: “B.k vardı yitip gittin, bıraktın bizi Gaga’lara, Bieber’lara.”