Ali Tufan Koç

Ali Tufan Koç

alitufankoc@gmail.com

Tüm Yazıları

Belli bir ritüele, amaca, misyona sahip iki meşhur yer, Kıbrıs ve Göcek’ten alternatif notlar

Kıbrıs’tan: Çikolataya batmak ve Sortaçlanmak
* Milli marş Serdar Ortaç, milli eylem Sortaçlamak. Nereye gitseniz fondaki şarkı size bir Sortaçlama yaşatıyor, haliyle etrafınızı yoklayıp, ortalıkta Serdar Ortaç arıyorsunuz. Her alelacele değiştirilen müzik, konulan bir Sortaç parçası akla, mekanda beliren şarkıcıyı onore etme amaçlı yapılan ucuz hareketleri getiriyor.
* Oteller liginde değişen bir durum yok. Geçen sene açılan Nuh’un Gemisi hâlâ en konuşulan, en merak edilen; Cratos’sa en kalabalık, en popüler.
* Bölgenin yeni popüler çocuğu The Cacao. Kafe değil, restoran değil, çay bahçesi değil, pastane değil. Logosunun altında öyle uzun uzun cafe/bar/brasserie filan yazdığı yok. Çikolatası, makaronu, dondurması her şeyi doğal, her şeyi taze. Her yerinden çikolata akan bir tatlı cenneti gibi. Sırf göz değil, karın da doyuruyor. Salata ve pizzaların tadı gayet İtalyan, fiyatı gayet Kıbrıs. The Cacao’nun 3.4 milyon liralık bir yatırım olduğu konuşuluyor. Ve çok yakında peş peşe şubeler açacağı, Kıbrıs’ta iyice palazlanıp seneye İstanbul’a geleceği, devler liginde oynayacağı... Sayfalarını karıştırdıkça kafanızın daha da karıştığı, tuğla görünümlü, ansiklopedi kılıklı yemek ve içki mönülerine New York ve Londra’da verilen ‘dijital’ ayar, The Cacao’da da mevcut. Mönü yok, iPad var. Tüm mönü akıllı bir biçimde iPad’e yüklenmiş. Dağılmadan, yorulmadan seçiyorsunuz yemeğinizi.
* Kumarhanesiyle meşhur Cratos Otel’de kumarhaneye adım atmadan da yaşamak mümkün. Portakallısından çikolatasına çeşit çeşit aromalı masaj hizmeti veren SPA’sı, rakı-balık restoranları gayet başarılı. Sırf kumar oynamıyorsanız diye hemen üzeri çizilmesin.

Haberin Devamı

Göcek’ten: Rüzgara karışmak ve tuzlanmak
* Göcek’te takvimlerin eylülü, hava durumunun açık ve rüzgarlı göstermesi demek, deniz insanlarının buluşması, yelken yarışlarının başlaması demek.
* Göcek Cup ya da daha havalı yeni adıyla American Express Sailing Regatta’ın bir araya getirdiği hakeminden organizasyon insanına sporcusundan gazetecisine bir avuç deniz insanın ortasına düşmek, insanı tuhaf şekilde sakinleştiriyor. Yabancısı olduğun sulara iniyor, rüzgara karışıyor, tuzlanıyor, denizin bir parçası oluyorsun.
* Yarışmaya yeni etapların, Sardunya’ların, İngiltere’lerin de eklenmesi, işin ucunda yelken dünyasının itibarı yüksek yarışması Les Voiles de Saint-Tropez’e katılma hakkı oluşu, heyecanı artırmış ve iki günlük etabın öncesini/sırasını/sonrasını iyice festival havasına dönüştürmüş.
* Hava kararınca, yelkenler suya inince Göcek’in asıl sakinleri çıkıyor meydane.
* Göcek’te bu sezon en mühim değişiklilerden biri de 15 yıllık Swissotel’in D-Marin Otel’e dönüşmesi. Bu kışı hummalı bir yeniden yapılanma faaliyetleriyle geçirecek otelin amacı, Göcek’i teknesi olmayan ve denize açılmayan tatil insanlarını da bölgeye çekmek. Tıpkı “Kumar olmadan da Kıbrıs yaşanır” diyen Cratos Oteli gibi.