Aslı Pelit

Aslı Pelit

-

Tüm Yazıları

İLK KEZ HAYAT DURMADI

Kadınlar vücutlarını “Benim bedenim, benim kurallarım” yazılarıyla süsleyerek sokağa çıktı.

Brezilya’da hayat, futbol olunca durur. Hele milli takım oynuyorsa. Dünya Kupası’na bir yıl kala bazı çevrelerin hazır olup olmadıklarını eleştirdikleri milli takım için Konfederasyon Kupası bu yüzden çok büyük bir önem taşımakta. Her ne kadar birkaç gündür devam eden protestolar yüzünden içimden belki bu sefer böyle olmaz demiştim, ama yine oldu. Konfederasyon Kupası’nın son grup maçında kuzeydeki Salvador eyaletinde yapılan İtalya maçı ev sahibi takımın şu ana kadar oynadığı en önemli maç olacağı için, Rio de Janeiro’da kulaktan kulağa dolaşan protestolar yerine hemen hemen herkes üzerinde Brezilya formaları ile sokaklara kurulan büyük ekranların önünde maç izlemeye hazırlanıyordu cumartesi günü.

‘Gaz sıkan polis yargılanmalı’
Maç başlamadan önce seyrettiğimiz stad çevresi görüntülerinde, bir yanda rengarenk kıyafetleri ile takımlarını desteklemeye giden Brezilyalılar diğer yanda ise maçın yapılacağı stadın önünde binlerce kişinin protestolarını seyrettik. Maçın başladığını belirten düdüğün ardından Copacabana ve Ipanema’da kurulan dev ekranların önünde her zamankine oranla daha sakindi futbol severler. Brezilya 4-2lik İtalya zaferine rağmen, taraftarlar kutlamalarını her zaman olduğu gibi sabahlara dek sürdürmek yerine, erkenden evlerine dağıldılar.
Ben de perşembe gecesi yaşanan kaotik protesto sırasında polis tarafından basılan ve daha sonra ablukaya alınan Rio de Janeiro Federal Üniversitesi öğrencileri ile konuşmaya gittim. Yaşları 20 ile 27 arasında değişen gençlerin çoğunun ilk protestosuydu perşembe gecesi yapılan yürüyüş. Yaklaşık 3 km boyunca tek bir polis görmeden yürüdüklerini fakat valinin ofisine geldikleri anda nereden geldiklerini anlamadıkları jandarma ve özel tim güçlerinin üzerlerine saldırmasıyla panik halinde şehir merkezine doğru kaçtıklarını fakat jandarmanın şehir merkezinde vandalları durdurmayı amaçlayan operasyonu kontrol dışına çıkıp bu olaylarla yakından uzaktan ilgisi olmayan öğrencilere hatta çevredeki barlarda oturan şahıslara da saldırdıklarını anlatırken, bazıları o gecenin yaralarını taşıyan öğrencilerin yüzlerindeki endişe ve korkuyu görmemek imkansızdı.
Sosyal Bilimler fakültesi öğrencileri, polisin saldırısı sırasında kampüse sığındıklarını fakat buna rağmen göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarının fütursuz kullanımını protesto etmek amacıyla toplanmışlardı. Hazırladıkları bildiride Rio valisinden bu olaylarla ilgili bir araştırma yapılmasını istiyorlardı. Lapa’da başka bir barın güvenlik kameraları polisin içeri girip bütün müşterilere biber gazı sıktığını gösteriyordu.
Özellikle Rio’da şu ana kadar polisin böyle büyük bir protesto ile karşılaşmadığı ve daha çok özel timlerin uyuşturucu mahallelerini temizlemek ve suçlularla silahlı çatışmalar konusunda daha çok antrenmanlı olduğunu anlatan öğrenciler, yetkililerden bu polislerin gerekli cezayı almalarını ve tabii polis güçlerinin eğitilmesini istiyorlar bir yandan.
Olaylarla ilgisi olmayan yüzlerce vatandaşın bu operasyon sırasında yaralanmaları Brezilya’da özellikle sosyal medyada en çok konuşulan konu haline geldi bir anda. Valinin metro ve otobüs servislerini kaldırması da şikayetler arasında.
Bir gün önce halka seslenen Devlet Başkanı’nın protestocuların haklarını koruyabilmek için gerekli mercilere başvurmalarını da savunmasına rağmen henüz Rio valisi açıklama yapmadı. Jandarma kuvvetlerinin dün yaptığı açıklamada belgelenen olaylarda suçlu bulunan polisler hakkında soruşturma açılacağı belirtilse de 24 ve 26 Haziran günleri için programlanan protesto yürüyüşlerinde polis güçlerinin ne yapacağını beraber göreceğiz. Ülkenin değişik şehirlerinde devam eden protestoları da göz önünde bulundurursak, Brezilya direnmeye devam edecek gibi görünüyor.